Stigli su topliji dani, uskoro će i dugo toplo ljeto. S visokim temperaturama svakodnevno pomišljamo na svježa poletna vina. Kako ne bi sve ostalo samo na pomišljanju, u našoj lokalnoj vinoteci po odličnoj cijeni nabavili smo svježa kvalitetna vina. Nova berba koju su Iločki podrumi lansirali prije nekoliko mjeseci u punoj je snazi, spremna da baš svaki dan učini puno boljim.

Nova berba
Nova Berba

Nova berba Iločkih donosi niz već legendarnih kvalitetnih vina. To su: Chardonnay, Rajnski rizling, Graševina, Traminac, Pinot bijeli, Frankovka Rose te Kapistran crni. Možete ih naći ili u jednoj od pedesetak vinoteka diljem Hrvatske ili u web trgovini Iločkih podruma po cijeni od 34,99 do 39,99 kuna, čime se svrstavaju u sam vrh omjera cijene i kvalitete kod nas.
Naš odabir ovaj put bila je po jedna boca svakog od navedenih vina, čisto da se uvjerimo kakva je Nova berba 2021.
Iločki podrumi su simbol očuvanja hrvatske tradicije kako u proizvodnji vina, tako i po najboljim položajima na Vukovu i Principovcu.

Uz naš ručak koji miriši na ljeto, a radi se uglavnom o laganim roštiljskim jelima, odabrali smo tri vina koja izvrsno pokazuju princip kojeg se Iločki drže pri formiranju svoje temeljne palete – neupitna prepoznatljiva sortnost, svježina koja osvaja i zavodljive arome koje su kao rođene za toplije mjesece.

Iločki podrumi Nova berba
svježe kamenice, ražnjići od kozica, ražnjići od marinirane svinjske vratine, paprike s roštilja

Kada smo prije nekoliko tjedana posjetili Principovac i Stari podrum Iločkih podruma mahom smo pili odležana vina – od onih iz Grand Collection selekcije pa do Velike berbe 2011.
Ovaj put naš odabir bila je selekcija Nova berba s položaja Vukovo.
Uz svježe malostonske kamenice, ražnjiće od jadranskih kozica, ražnjiće od marinirane svinjske vratine, papriku s roštilja te svježe domaće povrće na našem stolu našla su se ova fino rashlađena vina: Frankovka Rosé kvalitetna 2021., Graševina kvalitetna 2021. te Traminac kvalitetni 2021.

Uz koja jela najbolje odgovaraju vina iz serije Nova berba i zašto su odličan svakodnevni odabir?

Najbolji primjer pitanju iz podnaslova dala su naša jela s roštilja, ali i svježe kamenice. Lagano grillana jela jednostavna su i nisu opterećena snažnim umacima niti su dimljena, nešto uz što bi možda bolje leglo neko odležano vino.
Jela koja smo mi pripremili, a koja će (pogotovo jela s roštilja) idućih mjeseci svakoga tjedna biti na stolovima diljem Hrvatske kao da zovu na vina iz nove berbe, vina puna svježine i poletnosti.

Iločki podrumi Frankovka Rosé kvalitetna 2021.
Ovo vino iznimno je primamljive ružičaste boje, po nama idealne. Iako nam je kod Rosea privlačna i provansalska nježna boja lososa, ova kakvu su od izuzetno potentne sorte Frankovka iznjedrili Iločki podrumi nam je optimalna. Ukratko izuzetno je elegantna i privlači poglede.

Nova berba

Na miris ovo vino nudi voćne senzacije maline u najvećoj snazi. Ako ste ikad hodali kroz polje puno malina znat ćete o čemu pišemo. Elegantan na nepcu, plijeni i zove na još jednu čašu.
Ovaj ugodni Rosé pili smo kao aperitiv, probali smo ga i uz prve domaće jagode naše susjede na ranču (uz njeno znanje, da se razumijemo) i moramo reći da se dobro složilo, iako za koji tjedan kada jagode budu u zenitu sezone i slatkoće smatramo kako bi ovo vino ipak trebalo popiti prije konzumacije jagoda. Međutim, upravo je fantastično kako se ovo vino izvrsno sljubilo sa malostonskim svježim kamenicama, jednostavno su jedno drugome bili kompliment u nadopuni aroma i mineralnosti.
Sutradan smo popili i čašu ovog vina uz pečena pileća prsa i također je to bio apsolutni pogodak. Dakle, vino elegantnog tijela ide uz elegantna jela.

Iločki podrumi Graševina kvalitetna 2021.
Nova berba donosi u čaši zlaćanu Graševinu sa zelenkastim odsjajem koja je standard po sortnosti – tradicionalna i moderna ujedno. To se najbolje vidi kod kombiniranja s nevjerojatno širokim izborom jela.
Graševina kvalitetna dominira voćnim i aromama jabuke (pogotovo zelene) kao i citrusnim momentima, dok se na nepcu javljaju i tipični elementi zrelijeg voća, uz zelenu jabuku.

Iločki podrumi

Ražnjiće smo nekoliko sati marinirali u prilično modernoj marinadi od umaka soje, sezamovog ulja, kajenskog papra, đumbira, mladog luka i češnjaka. Na kraju smo ga, nakon pečenja, posuli i suhom tucanom paprikom iz Srijema koje uvijek imamo u našoj kuhinji. Također smo pržili i inačicu “Poderanih gaća” hrskavih peciva kako smo to naučili od rođaka iz Srijema.
Bez obzira na egzotičnu marinadu (ok, većina toga je otišla pečenjem, ali sočnost i dodatna dimenzija okusa mesa ostaju!) Graševina kvalitetna je bila lijep par ovom jelu. Pečeno? Može. Masno? Može. Pikantno? Dapače, može.

Iločki podrumi Traminac kvalitetni 2021.
Traminac je jedna od naših omiljenih sorti i tu smo vrlo osjetljivi. Iločki podrumi godinama lansiraju fantastične serije vina ove sorte, od temeljnih do odležanih – sve do iznimnih predikata.
Traminac kvalitetni iz nove berbe je jedan od boljih svježih traminaca koji smo probali zadnjih godina.
Umjereno žućkast u čaši i divno cvjetnih aroma na nosu te nježan i podatan, nestrpljiv je da ga se proba. Ili smo mi nestrpljivi? Hm…
A u ustima nudi puno, od elegantnih asocijacija na aromu ružine vodice do cvjetne livade. Zaokružen i ugodnog retrookusa.
Kao pasionirani ljubitelji azijske hrane s veseljem javljamo kao je Traminac kvalitetni Iločkih podruma, baš kao i vrhunski, savršeni partner morskim plodovima na azijski način, ali i tradicionalni. Dakle voli začine, divno ih upija i daje im novu vrijednost. Tako zapravo i treba biti, da se jelo i vino nadopunjavaju, a ne da jedno zasjeni drugo. U kvalitetnoj nadopuni ogleda se umijeće kako u jelu tako i u vinu.

Iločki podrumi Traminac kvalitetni 2021.

Kao što vidite, bilo da su jela lagana – sirova ili pečena/pržena, svježina ovih vina pokupi izuzetno širok spektar okusa pod zajednički nazivnik – užitak.
Spremni za ljeto?

fotografije: Eat Out Zagreb