Prijeđimo odmah na stvar. Kao što piše u podnaslovu, središnji vikend svibnja, dakle od 13.-15.5.2022. Dom kulture Štrigova – inače izuzetno lijepo novo zdanje, do vrha će napuniti najbolje vinske etikete Međimurja. Festival vina Urbanovo već godinama opravdava renome izuzetnog vinskog festivala, za što su osim organizatora zaslužna i vina jednog od najpotentnijih vinskih krajeva u Hrvatskoj – iz Međimurja. Uz to, nakon pauze zbog Covid epidemije, organizatori obećavaju odličnu atmosferu kakvu je Urbanovo nudilo i prijašnjih godina održavanja festivala.

Urbanovo
Dom kulture Štrigova

I ove godine najbolji međimurski vinari donijet će svoja najbolja vina iz najnovije berbe, a bit će tu i onih iz prošlih berbi – adekvatnih za odležavanje.

Festival je otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice ( online putem Eventima ili na ulazu ) u iznosu od 150kn, a radno vrijeme sva tri dana je od 12 do 19 sati.

Urbanovo

Na ovom linku pogledajte detaljan program svih dana Urbanovo festivala, kao i popratne programe koje će održati u lokalnoj zajednici.
Odmah će vam, spustite li se dolje na program samog festivala, upasti u oko detalji o degustaciji vina i ponudi jela lokalnih OPG-ova od 12 do 19 sati svaki dan, ali i pjenušavi doručak na Mađerkinom bregu u subotu od 9 do 12 sati, vinski i gastro show na afteru isti dan od 20 sati, kao i trening-trčanje u nedjelju od 9 by Mario Sever.

Uz sve, šest lokalnih restorana od 6.5.-15.5. nude Gurman tjedan – 3 slijeda uz 3 degustacije vina za 150 kuna. Svi detalji su u linku iznad.
Čini nam se da Urbanovo nikad nije bilo sadržajnije i zanimljivije.
O izvrsnim međimurskim vinima pisali smo u više navrata i zaista ih ne možemo dovoljno nahvaliti. Od projekta Mlado Međimurje preko predikata za koje su bregoviti međimurski bregi idealni.
Ipak, važno je naglasiti da je međimurski kraj ipak najpoznatiji po izuzetno potentnoj vinskoj sorti Pušipel.

Urbanovo 2022
dio ponude domaćih OPG-ova

U ime organizatora predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar je poručio:
Iza nas je sjajno 2021. godište, osobito za bijele sorte kojima Međimurje obiluje, pa jedva čekamo Urbanovo kako bi javnosti pokazali visoku razinu kvalitete naših recentnih vina.
Međimurski vinari već niz godina pokazuju stalni napredak što potvrđuju platinaste, zlatne i srebrne medalje s najvećih internacionalnih natjecanja poput Decanter World Wine Awards”.

Dodao je i ovo: Naša su vina zbog toga sve više prisutna širom Hrvatske, a zadnjih godina nam raste i izvoz na strana tržišta. Projekt Pušipel nam se pokazao punim pogotkom i danas su vina pod tim nazivom, izvan domicilne županije, naša najtraženija vina. Jako nas veseli da publika najviše želi baš autentično međimursko vino, ali moram istaknuti i da ništa lošija nije situacija ni s ostalim sortama, osobito onim aromatičnijim poput sauvignona bijelog, muškata žutog te pinota sivog, bijelog i crnog. Uglavnom, bez obzira na izazove kojih u posljednjih par godina stvarno nije nedostajalo, međimurska vina su u stalnom usponu, prepoznata su po dobrom kod kuće i vani, a festival Urbanovo je prava prilika upoznati se osobno sa zaslužnima za taj uspjeh, međimurskim vinarima, te isprobati njihova najbolja vina.” 

Međimurje Hortus Croatiae
Međimurje

I samo da vas za kraj upitamo: Jeste li spremni na najukusniji izlet i najljepše zalaske sunca? Ako je odgovor Da, dobrodošli v Međimurje idućih dana.

fotografija: Arhiva udruge Hortus Croatiae