Kraj je travnja. Vrijeme je to koje miriši na toplije dane, cvjetove u prirodi i prva je naznaka toplog i, sigurni smo, dugog ljeta. Temperature se penju na 20°C, uskoro i iznad toga. A sunce traži od nas da se dobro pripremimo za vrućine i sparne dane. Ovih dana je, savršeno tempirano, stigla u trgovine nova berba Iločkih podruma – kvalitetna vina najnovije berbe 2022.
Kako stižu praznici, od Praznika rada 1.5. i nadalje, imat ćemo i nekoliko obiteljskih druženja, a i kreću druženja na otvorenom s prijateljima, odlučili smo nabaviti nekoliko kutija kvalitetnih vina nove berbe 2022. Iločkih podruma. Donosimo detalje, cijene i sve prednosti koje nose ova svježa vina. I to činimo svake godine iz jednostavnog razloga – ovim vinima teško je odoljeti na proljeće i ljeto.

Zavirite li u web trgovinu Iločkih podruma, vidjet ćete kako linija kvalitetnih vina Iločkih podruma s položaja Vukovo ima fantastične cijene. U tom smislu omjer kvalitete i cijene je izvrstan. Kvalitetna vina Iločkih podruma znala su osvajati medalje kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu – sve do Decantera. To govori u prilog izuzetnoj kvaliteti. Kada se uzme u obzir da vina koštaju oko vrlo povoljnih 5€ po boci (dakle ispod ili oko 40 kuna), možemo ih staviti na sam vrh najboljih kupnji vina koja pijemo rado i često. Nova berba Iločkih podruma 2022. stigla je i u našu vinoteku Iločkih, uz tržnicu Utrine, a naša simpatična prodavačica mahnula nam je i doviknula – Stigli su! To je bio dovoljan znak da nakon tržnice svratimo do vinoteke Iločkih podruma i kupimo ova vina.

Već popodne smo ih rashladili, pripremili nešto roštilja opće prakse, zapekli lepinje i zapravo smo jela s roštilja učinili pratnjom vinu, a ne obratno. Čujte, svatko ima svoje prioritete, kako se kaže…

Nova berba Iločkih podruma
testiranje: Nova berba Iločkih podruma – Kvalitetna vina berbe 2022.

Evo što donosi nova berba Iločkih vina – Kvalitetna vina berbe 2022. su optimalno spremna za ljubitelje svježih vina


Baš kao u razredu na satu tjelesnog poredali smo sva vina Iločkih podruma iz linije kvalitetnih berbe 2022. uz napomenu – jedino je Kapistran crni 2020. godine, jer duže odležava. No i on je svježe pristigao u trgovine i vinoteke, tako da se vješto i s razlogom ušunjao u novu berbu na tržištu.

Nova berba Iločkih podruma
Nova berba Iločkih podruma – Kvalitetna vina položaja Vukovo 2022.

Uz prepoznatljive elegantne etikete ovih sedam vina predstavlja pametnu kupnju idućih mjeseci: Chardonnay kvalitetni 2022., Rajnski rizling kvalitetni 2022., Graševina kvalitetna 2022., Traminac kvalitetni 2022., Pinot bijeli kvalitetni 2022., Rosé Frankovka kvalitetna 2022. i Kapistran crni kvalitetni 2020.
Za one koji su počeli čitati članak tek od ovog pasusa malena uputa: iznad gornje fotografije pogledajte zašto je Kapistran crni kvalitetni među vinima iz nove berbe iz 2022. godine, iako je 2020. berba.

Chardonnay kvalitetni 2022. Iločkih podruma nas je, priznajemo, iznenadio. Naviknuli smo već da je vino elegantno od plemenito nježne žute boje u čaši, mirisa koji doziva zrele vinogradarske breskve koje susreću zelene jabuke. Naviknuli smo i da je izrazito sortno obilježen, kako to enolozi Iločkih podruma vješto rade već godinama. No ovaj Chardonnay konkretan je, stamenih 13,5% alkohola i to mu daje lijep karakter koji se prepliće s već spomenutom nepobjedivom elegancijom sorte. Mladi enolozi koji zadnjih godina stvaraju novu magiju u Iločkim podrumima očito odlično koračaju putem koji je prije njih utrla gđa Vera Zima, legendarna enologinja Iločkih koja je otišla u zasluženu mirovinu. Iako je kvalitetnim vinima razmjerna realnost da će biti popijeni u nekoliko mjeseci, jer pitki su i nekim čudom nestanu vrlo brzo iz hladnjaka ili rashlađene police u ostavi ili podrumu – ovo vino bilo bi zanimljivo isprobati i nakon godinu, dvije. Ima potencijal razviti okus u boci navojnom čepu unatoč. Na koncu, navojni čep se u današnje vrijeme kod nekih svježih vina njegovanih u inoxu smatra prednošću, a ne manom. Chardonnay kvalitetni košta 5,31€.

Rajnski rizling kvalitetni 2022. uz zelenkast odsjaj u čaši uz temeljnu žutu boju stiže uz slojevite voćne mirise. Od rizlinga u selekciji kvalitetnih vina ovo od Iločkih podruma gotovo sigurno je najelegantnije i najzanimljivije, što će ljubitelji rizlinga pogotovo znati cijeniti. Voćne arome poput ležanja u vrtu egzotičnog voća, žuto i svježe, a elegantno i nježno ujedno. Ovo vino spremno je za široki raspon jela – od riječnih i morskih ribljih jela pa do suhomesnatih narezaka i nježno teleće pečenje.
Netko će reći da je lako enolozima Iločkih napraviti najbolja vina kada imaju najbolje posjede u Hrvatskoj. No, terroir nije samo posjed. Ljudski dodir i usmjeravanje i stil igra veliku ulogu. I to Iločke podrume čini najvećom vinarijom u Hrvatskoj. Rajnski rizling kvalitetni 2022. možete kupiti za 5,31€.

Graševina Kvalitetna Iločki podrumi
Iločki podrumi Graševina kvalitetna 2022.

Graševina kvalitetna 2022. je apsolutni bestseler Iločkih podruma. Privlačno lijepe žute boje u čaši već na prvu daje prepoznatljive arome na nos, zrele citruse i jabuku uz breskve pune soka. Sočna i raskošna u ustima, lako se pije i kako bismo rekli – traži se gutljaj više. A to je znak da je vino privlačno, neodoljivo. Graševina kvalitetna 2022. je zasigurno jedna od glavnih perjanica kvalitetnih vina Iločkih podruma. Ova izrazito sortna graševina ima jedan od najširih raspona sljubljivanja s hranom. Zato je i mnogi restorani rado nude u svojoj ponudi. Vidimo je kako izuzetnom svježinom savršeno prati lijepa pečenja, od piletine pa do nježnog odojka, ali i puno šire. Kada naručite jela “za prste polizati”, ova kvalitetna graševina berbe 2022. Iločkih izvrstan je odabir za “usne si polizati” od slasnosti vina. Košta ispod 40 kuna, izvrsnih 5,04€.

Nova berba Iločkih podruma Selekcija Vukovo
Linija odabranih vina 2022. – Selekcija Vukovo

Traminac kvalitetni 2022. Kada netko u Hrvatskoj kaže riječ “Traminac” prva asocijacija velikom postotku ljudi bit će Iločki podrumi. Ta asocijacija je logična, jer su upravo Iločki podrumi baštinici ove plemenite sorte u najboljem mogućem smislu. Zavodljivo nježne žute boje u čaši kao da želi reći – Čekaj, zavodljivost tek kreće… I zaista, na miris nudi nježnost ružičnjaka, elegantnu svježinu i mekoću te dugo trajanje u ustima. Traminac je naša slaba točka i budemo li u mogućnosti i ove godine posjetit ćemo Festival traminca koji se održava baš u Iloku 9. i 10. lipnja 2023.
Traminac kvalitetni 2022. Iločkih podruma na policama trgovina i vinoteka možete naći za 5,71€.

Pinot bijeli kvalitetni 2022. nježne je žute boje, jednako nježan je i na miris koji je niveliran elegacijom cvjetnih nota i zrelog voća, ali i svježinom zelene jabuke. Neki dobar komad bijelog pilećeg mesa punjen sirom uz prilog brokulu s vrhnjem i mrvicama bio bi savršen spoj za ovo elegantno vino. Nađite ga u trgovinama po preporučenoj cijeni od 5,31€.

Rosé Frankovka kvalitetna 2022. – ovo vino Iločkih podruma priča je za sebe. Raskošne ružičaste boje već na prvu doziva maline – okom, njuhom i nepcem. Ovo izrazito voćno vino ovih tjedana je u špici, budi se priroda i temperature se dižu, a voće – jedno po jedno, dozrijevaju i ulaze u zenit sezone. Miris ovog Roséa sviđa nam se više nego ikad do sada, tako da možemo reći da je ponajbolji od onih koje smo probali zadnjih desetak godina. Bravo. Isprobajte ga doma ili pri posjetu Starom podrumu ili Principovcu, upravo su izbacili novi jelovnik. Recimo uz domaće rezance ili neki lijepi odrezak riječne ribe koji tamo pripremaju jako dobro. Rosé Frankovka kvalitetna 2022. košta 5,31€.

Rosé Frankovka kvalitetna 2022. Iločki podrumi
Rosé Frankovka kvalitetna 2022.

Kapistran crni kvalitetni 2020. – ovog kvalitetnog momka Iločkih podruma ostavili smo za kraj, kako i odlikuje odležanim crnim vinima. Duboke rubin boje na miris nudi arome tamnog voća kupine i zrele višnje, a na kušanju daje i lijepo odškolovano vino koje se lagano pije, a uz voćnost daje i najbolje arome koje donose znalački korištene drvene bačve. Nakon odličnih vina iz inoksa, ovo vino donosi jednu potpuno drugu, jednako uspješnu priču. Jednostavno traži društvo kakve plemenite ribe, kao i mesa bilo na žaru ili u umaku. Ali lijepo će se snaći i samo u smiraj toplog dana u društvu ili u paru – vinoljubac i čaša Kapistrana crnog iz nove berbe. Cijena ovog vina je izvrsnih 5,04€.

Nova berba Iločkih podruma nema konkurencije na tržištu. Svježa kvalitetna vina berbe 2022. kvalitetom i cijenom osvajaju. Ne propustite ih nabaviti u zadovoljavajućim količinama za druženja pred vama u vinotekama Iločkih podruma diljem Hrvatske, u web trgovini ili u vama najbližoj trgovini.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana