I ove se godine sredinom svibnja u Štrigovi održava ključni međimurski festival vina – Urbanovo. Urbanovo 2023. slijedi nakon izuzetno dobrog odaziva publike godinu dana ranije. Ove godine će, ako je suditi po sadržaju i najavama, biti još bolji i sadržajniji. Upravo zato vas, kao i prošle godine, pozivamo da posjetite ovu središnju vinsku manifestaciju u Međimurju.

Urbanovo 2023.
Urbanovo 2023.

Druge godine zaredom smješten je u Dom kulture i turizma u Štrigovi, velebni objekt koji će i ove godine biti mjesto izlaganja najboljeg što nude međimurski vinari kao i mjesto susreta poslovnih partnera vinara izlagača, vlasnika restorana, sommeliera te svih koji su na bilo koji način uključeni kako u proizvodnju tako i u distribuciju vrhunskih vina.

Urbanovo 2023. organizira udruga „Hortus Croatiae“ čiji je odnedavni predsjednik mladi i perspektivni vinar Robert Horvat. Samom Festivalu Pušipela koji je vrhunac Urbanovog prethodi Međunarodno ocjenjivanje vina (28. i 29. travnja) te Urbanovo gurman tjedan (5.-14. svibnja), a Urbanovo završava Otvorenim podrumima (19.-20. svibnja).

Otvoreni podrumi Hortus Croatiae Pušipel
Otvoreni podrumiTijekom Festivala Pušipela održat će se i otvorenje izložbe „Vino na granici, vino na meji“, Wine & gastro urban night show, Wine & run, vinske radionice i vinski kviz. Čini nam se da od navedenog teško da može sadržanije i zanimljivije. I zato sredinom svibnja, od 12.-14.5. svi na Urbanovo 2023. Neka to bude izlet za dušu i praznik za nepce. Priroda u okolici neka vam također bude razlog za proljetni posjet zelenom Međimurju. Organizacija „Hortus Croatiae“ zadnjih godina zaista izuzetno uspješno radi na promicanju najvažnijih sorti Međimurja – Pušipela i Sauvignona, tako da je Urbanovo 2023. kruna njihove ovogodišnje aktivnosti.

Naša su vina spremna kako za obične vinoljupce tako i za profesionalce i stručnjake“, poručio je predsjednik Društva vinogradara i vinara „Hortus Croatiae“ Robert Horvat, te dodao: „kupci i konzumenti vina nisu svjesni da proizvodnja vina započinje već formiranjem vinograda, zaoranom prvom brazdom i sadnjom mlade biljke. Od tog trenutka do čaše dugotrajan je i mukotrpan posao kojeg odrađujemo sa ljubavlju i zadovoljstvom jer smo svjesni da je mjesto na svjetskoj vinskoj karti zaista čast i privilegij, a time i dužnost da naša vina njegujemo i proizvodimo misleći i na najmanje sitnice.Urbanovo je festival za svakoga i osobito nam je zadovoljstvo svakog posjetitelja dočekati kao gosta, a ispratiti ga kao prijatelja.

Festival Urbanovo 2023. otvoren je za javnost uz kupnju ulaznice u iznosu od 20 eura, a radno vrijeme sva tri dana je od 12 do 19 sati.

Urbanovo 2023.
Dom kulture Štrigova 12.-14. svibnja

Urbanovo 2023., vinski festival Pušipela
Lokacija: Dom kulture Štrigova, ul. Štrigova 103
termin: 12.-14. svibnja 2023.
od 12 do 19 sati

vinari:
Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov Breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković

fotografije: Urbanovo