U potentnost vina međimurskog kraja uvjerili smo se prije nekoliko godina, a posebnu poslasticu ovog kraja zadnjih godina čini projekt Mlado Međimurje.
Mlado Međimurje je mlado vino napravljeno od strane mladih vinara, to jest nove generacije već etabliranih međimurskih vinskih obitelji. Treću godinu za redom u prvoj polovici studenog, to jest, u doba oko Martinja na tržište izlazi vino zajedničkog naziva, napravljeno od strane mladih za mlade i sve one koji se tako osjećaju.

Mlado Međimurje karakterizira lagani okus, niski alkohol, intenzivni i privlačni miris, vitko tijelo i lepršava svježina, zbog čega idealno funkcionira kao vino za predah, neformalna druženja i obiteljske objede. Najbolje je kvalitete u periodu od tri mjeseca od puštanja na tržište, a vrhunac se očekuje oko Božićnih blagdana.

Osim laganog okusa, lepršavosti i svježine, mlada međimurska vina upravo se izvanredno sljubljuju s jelima i namirnicama koja također dolaze u jesen i zimu. Jela od buče – od kremaste juhe nadalje – međimurske gibanice, dimljenih kobasica i suhog mesa, ali i kiselog kupusa… mlada vina stvorena su za ovaj tip hrane karakteristične za kontinentalni dio naše zemlje.
Konačno, jasno je kako ovih hladnijih mjeseci upravo ove enogastro kombinacije zauzimaju veliki dio jelovnika mnogih gurmana.

Mlado Međimurje

Vinarije zastupljene u projektu Mlado Međimurje su Cmrečnjak, Dvanajščak-Kozol, Horvat, Jakopić, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kunčić, Lovrec, Preiner i Štampar. Svaka od njih je proizvela vlastito mlado vino sličnih svojstava, lagano, svježe i zavodljivo. Već prošle godine izuzetno su iznenadili vinima koje su izbacili na tržište, a ove godine s pravom od njih očekujemo još više. Ovih dana isprobavamo uzorke i možemo reći kako je ova berba još većeg potencijala.

Vina su dostupna u vinotekama i kod distributera vina širom Hrvatske. Neki od njih su: Roto svijet pića, Vrutak, Bornstein, Vivat fina vina i Magma, a mogu se naći i u brojnim restoranima i barovima. Informacije o prodajim mjestima su dostupne na facebook stranici Urbanovo.

Mlada vina Međimurja zaista će osvježiti našu svakodnevicu. Potražite ova mlada vina već ovih dana.