Prije nekoliko dana kultni Esplanadin Le Bistro krenuo je s novim jesenskim jelovnikom. Već ulazak u Le Bistro, dok zvuk šuma lišća i raslinje na terasi miluju lijepi ostakljeni interijer, daje dašak opuštene elegancije i neodoljivog pariškog šarma. Šarma kakvog ćete teško naći u našim drugim bistroima.

Godinama ovaj bistro nudi sezonske i lokalno proizvedene namirnice, a niti novi jesenski jelovnik nije iznimka. Još se sjećamo iznimno uspješnih tematskih jela od buče koja je Le Bistro imao prošle godine.

Novi jesenski jelovnik možete preuzeti skenirajući QR kod

Uz reducirani broj stolova u interijeru, u Le Bistrou maksimalno paze na sve higijenske mjere. Tako za stolom novi jelovnik možete preuzeti skeniranjem QR koda ili pak dobiti jednokratni jelovnik na papiru. Također, uslužnost je ovdje na najvišoj svjetskoj razini, a konobari nose maske i izuzetno paze na to da se gosti osjećaju sigurno i ugodno.

Esplanadin Le Bistro

Ovu jesen uigrani tim Le Bistroa na čelu sa dugogodišnjom cheficom Anom Grgić pripremio je svojim gostima birane kombinacije najuzbudljivijih okusa i sezonskih namirnica. Mogu se tu tako naći namirnice kao što su: dimljena pastrva, ukiseljene rotkvice, pečeno grožđe, guščja jetra, marmelada od dunje, jastučići s bučom, bisque juha od rakova, tripice, slanutak, filet grgeča u listu vinove loze, rolica s confitom od janjetine, ragout od crnih truba, krema od kestena i ružmarina, artičoke, karamelizirane jabuke i ušećerena mrkva.

Naravno, tu su i klasici koje obožavamo: zapečeni štrukli Esplanade, bečki šnicl ili pak tartar biftek.

Razlozi jesenske rapsodije okusa koju nudi Le Bistro

Naš odabir u testiranju novog jelovnika za predjelo bila su ova dva jela:
rimski njok s prženim pinjolima, ragout od gljiva, velouté od lisičarki, lardo i poširano jaje te marinirane kozice, kremasta cvjetača, bisque juha od rakova i pržena divlja riža.

Oba jela vjerno prezentiraju ono što Esplanadin Le Bistro predstavlja godinama – vrhunska bistro jela dostojna pariških restorana s Michelinovom zvjezdicom.
Rimski njok nas je oduševio. Naoko jednostavno jelo, ovaj njok od krupice kao osnova jela, briljantno ukomponiran uz velouté od lisičarki, pržene pinjole i nježno meki lardo te poširano jaje povrh. Kremasto, nježno, divno.

Slična rapsodija dogodila se u drugoj delikatnoj kombinaciji s mariniranim jadranskim kozicama. Gusta kremasta bisque juha od rakova u kombinaciji s jadranskim kozicama i zanimljivim detaljem – hrskavo prženom divljom rižom donijeli su izuzetan rezultat kao uvod u glavna jela.

Glavna jela i deserti u bojama jeseni

Za glavna jela odabrali smo filet grgeča u listu vinove loze, uz umak od kapara, ikra od pastrve i heljdu te dimljeni juneći file, krema od kestena i ružmarina, confit od artičoka.

Esplanadin Le Bistro

Nježno tretiran filet slatkovodnog grabežljivca grgeča dolazi omotan hrskavim listom vinove loze u svežanj kojemu izuzetno odgovara umak od kiselkastih kapara, slanost ikre pastrve te zaokruženost nutritivno bogatom pseudožitaricom heljdom. Jelo koje okusima i bojama doziva jesen.

Juneći file još je jače zrcalio okuse jeseni. Snažno prodimljen moćno korespondira s ukusnom gustom kremom od kestena i aromatičnim ružmarinom. Confit od artičoke (priprema artičoke u ulju na umjerenoj temperaturi) zaista je dobar partner mesu i navedenoj kremi. Meso je došlo medium rare, baš kako smo i zamolili gospodina Ivana Trbušića, dugogodišnjeg restaurant managera Le Bistroa. Na njegov prijedlog uz meso smo popili odličan Krauthakerov merlot koji, nasreću, dobro poznajemo i otprije.
Zahvaljujući prije svega njemu, educiranost osoblja i razina usluge već godinama je, paralelno s onom u Zinfandel’s restoranu, najbolja u našoj državi.

Esplanadin Le Bistro

U desertima, čokoladnoj Mille Feuille dekonstrukciji s kremom od kestena i karameliziranoj jabuci uz karamela umak, uživali smo na prijelazu dana u večer. Oba deserta su pravi jesenski comfort deserti i doprinose konačnoj ocjeni visoke bistronomije koju ovdje njeguju.

Esplanadin Le Bistro nudi i pripremu hrane za van, a legendarne štrukle nude, osim u klasičnoj verziji, pripremaju i u gluten free opciji.
Više ni ne treba posebno navoditi možda i najbolju bistro ponudu u gradu – njihov dnevni menu (Menu du Jour). U njemu tri slijeda jela uz čašu vina kuće, kavu ili čaj možete radnim danima pojesti za 160 kuna. Ponude slične ovoj, kada pričamo o ovoj gastronomskoj razini, nema niti približno u nas.

Video našeg ručka pogledajte unutar naše Instagram objave.

Le Bistro, hotel Esplanade
Mihanovićeva 1, Zagreb
link na web
radno vrijeme: svaki dan od 9 do 23 sata
Rezervacija stola: tel.: 01 4566 611 i mail: lebistro@esplanade.hr

fotografije: Eat Out Zagreb