Ukoliko ste, poput nas, ljubitelji uzbudljivih vinskih priča, ali i gastronomije zagrebačkog kraja – ovaj članak je definitivno za vas. A za slučaj da još niste bili gosti u nekoj od vinarija koje preporučujemo, znajte da se ovih tjedana očekuju proljetne temperature i sunce.
Kada još dodamo da su ove tri vinarije udaljene nekoliko minuta jedna od druge, a da su sve tri na tek pola sata vožnje od Zagreba – probajte odoljeti ovoj ideji za izlet u predivnu Zagrebačku županiju.

Zašto su baš ove vinarije naš odabir?

Osim što je ideja za izlet u lijepu prirodu uvijek dobra, vina koja nude ove tri vinarije su pravi hit. Neka od njih nagrađivana su i zlatima na svjetskim natjecanjima. Spoj su lijepih obiteljskih priča, iskustva i mladosti, dok se jedna od njih ističe uspješnim vođenjem od strane dvije dame.
Zainteresirani? Evo što nude idućih mjeseci i kako dogovoriti kušanja. Donosimo i naše impresije o njihovim vinima.

Tri vinarije
Tri vinarije zovu na druženje u predivnoj Zagrebačkoj županiji

Litterarii – kako iskustvo i estetska izvrsnost vode u priču iz bajke /prva na ruti Tri vinarije/

Litterarii vinarija prva je od tri vinarije u koje vas pozivamo na obilazak, kušanje vina i iskustvo koje zasigurno nećete zaboraviti. Nalazi se u zelenim brežuljcima bogatom zelinskom Prigorju. Ovaj lijepi kraj okićen dvorcima i kurijama krije i kuriju Nespeš u kojoj se vino proizvodi od davne 1794. Danas je u toj kuriji svoju vinsku priču smjestila Litterarii vinarija.

Tri vinarije
Litterarii vinarija

O vinima ove vinarije pisali smo pri njihovom predstavljanju prije desetak mjeseci. Tada su njihova vina pokazala izuzetnu eleganciju i odlično sljubljivanje sa širokim rasponom jela, što je uvijek zanimljivo pri formiranju vinske karte restorana ili hotela.
Zanimljivost je da je kurija Nespeš još od daleke 1794. godine gotovo neprekidno služila za proizvodnju vina, što je iznimna povijest ove lokacije. Nakon Drugog svjetskog rata kurija je, da nastavimo niz zanimljivosti, bila prenamijenjena u školu, ali – nevjerojatno – čak je i tada u podrumu djelovala vinarija.
Sada ovu modernu vinariju vodi Goran Hanžek, ime dobro poznato na vinskoj sceni već tridesetak godina.

Tri vinarije
Goran Hanžek, vinarija Litterarii

Upravo iskustvo g. Hanžeka, kao i izuzetan osjećaj za estetiku članova njegove obitelji, vinariju Litterarii učinili su otpočetka ozbiljnim igračem na našoj vinskoj scenu, a kuriju Nespeš pretvorili su u mini dvorac iz bajke u kojem želite provesti vrijeme kušajući njihova vina.

Litterarii vinarija Goran Hanžek
Litterarii vinarija

Uz njihova vina sorti Chardonnay, Sauvignon blanc, Silvanac zeleni, Rajnski rizling i Traminac po dogovoru s osobljem možete kušati i fine zalogaje uparene s vinima. Ovih tjedana otvoreni su za posjete svaki petak, subotu i nedjelju od 11 do 17 sati uz prethodnu najavu.

Litterarii Hrvatska
vina Litterarii vinarije

Osim posjeta stoljetnom podrumu, kušanju vina i zalogaja u interijeru od kojeg zastaje dah, Litterarii po dogovoru može organizirati i evente u terminu po želji gostiju uz poseban jelovnik po dogovoru.

Najavite im dolazak na mail info@litterarii.hr ili telefon +385995288208
Adresa Litterarii vinarije je Nespeš 4, Donja Zelina

Vina Kos – kada mladost da novu snagu i spoznaje vina postaju još privlačnija /druga na ruti Tri vinarije/

Kako bismo bili potpuno iskreni, Vina Kos su i u prošlim godinama bila izuzetno kvalitetna i nagrađivana. Kada je vinariju vodio g. Željko Kos razina kvalitete vina znatno je podignuta. Obitelj Kos tradiciju bavljenja vinarstvom kroz pet generacija održava i danas, kada je vinariju preuzeo mladi stručnjak, sin g. Željka, Karlo Kos.

Tri vinarije
Vina Kos obiteljska je vinarija sa snažnim utjecajem mlade generacije vinara

Njegova moderna saznanja i vještina uz dužno poštovanje prema tradiciji najbolje se ogleda u najnovijem redizajnu vina. Pri tome ne mislimo samo na etikete (koje su, usput, izvrsne), nego i na lifting i zaokret u smjeru samih vina, o čemu smo premijerno u Hrvatskoj pisali prije nekoliko mjeseci.

Vina Kos Donja Zelina Karlo Kos
Vina Kos

Na ulazu u podrum moguće je vidjeti bačvu iz 1906. na kojoj su ugravirani inicijali pradjedova obitelji Kos koji su i izradili tu bačvu. Na 5ha vinograda obitelj Kos uzgaja sorte Kraljevina, Kerner, Chardonnay, Rizling te Pinot crni. Poznati su, također, po dva izvanredna pjenušca proizvedena klasičnom metodom, pjenušac Anita i pjenušac Rosula. Svakom posjetitelju posvećuju se individualno, šetnjom kroz novouređeni podrum, upoznaju ih sa zelinskim vinogorjem, osnovama proizvodnje vina te pjenušaca klasičnom metodom.

Karlo Kos
Karlo Kos, Vina Kos

Nakon obilaska podruma slijedi degustacija u trajanju od otprilike 2 sata, a ukljucuje pet vina kroz koja je moguće spoznati kompletnu sliku proizvodnje vina Kos – od pjenušavih, preko svježih bijelih do odležanijih crnih vina. Također, degustacija uključuje selekciju kravljih sireva te lokalne domaće kobasice, topli bakin kruh te namaz od bučinih sjemenki.

Tri vinarije
Domaći specijaliteti zelinskog kraja – uz degustaciju Vina Kos

Vinariju Kos možete posjetiti uz najavu svaki dan od ponedjeljka do subote od 10h do 20h, a nedjeljom od 10h do 16h.

Kontaktirajte ih na mail vina@vina-kos.hr ili telefon +385993545600
Adresa Vina Kos je Hrnjanec, Stjepana Domjanića 8, Donja Zelina

Vinarija Puhelek Purek – kraljice koje vino pretvaraju u svjetske zlatne medalje /treća na ruti Tri vinarije/

Treća od tri vinarije koje preporučujemo za posjet tik do Zagreba je Puhalek Purek. I nismo bez razloga napisali kako se radi o kraljicama.
Iako je jezgra i ove vinarije u snažnoj obiteljskoj povezanosti i tradiciji duljoj od stotinu godina, glavna snaga vinarije Puhelek Purek dvije su sestre vinarke mlađe generacije – Ivana i Nataša Puhelek. Uz njih su aktivno u posao uključeni i otac Stjepan i majka Biserka.

Puhelek Purek
Nataša i Ivana Puhelek

Mala boutique vinarija visokih dosega Puhelek Purek zasjala je 2022. Decanterovim zlatom dobivenim za Sauvignon berbe 2021. s 95 zlatnih bodova. Ista vina, Puhelek Purek Sauvignon berbe 2019. i 2020. na Decanteru 2021. dobila su srebro s 92 boda. Nastavi li ovim tempom, kreće prema najvišoj platini. Kuriozitet je da Sauvignon beru u više etapa kako bi postigli, osim svježine i punije tijelo – zrelost i strukturu.
Obje sestre Puhelek završile su studij Agronomije, a Ivana je doktorica znanosti uz zanimljivost da je doktorirala baš na autohtonoj sorti zelinskog kraja – Kraljevini.

Tri vinarije
Vinarija Puhelek Purek

Osim što su, dakle, poznati po aromatičnom i karakternom Sauvignonu svjetskog glasa i tipično sortnih travnato- cvjetnih nota i izrazite svježine, vinarija Puhelek Purek lansirala je i zanimljivu autohtonu Kraljevinu u jednu od glavnih uloga kroz ekstra brut pjenušac proizveden od 100% Kraljevine.
Vinarija je također poznata i po osviještenosti za socijalne kategorije potrošača, jer njihove etikete sadrže natpise i na Brailleovom pismu.

Tri vinarije
Vinarija Puhelek Purek

Vinarija se nalazi na zelinskom brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na slikoviti sunčani krajolik. Degustacijska prostorija može ugostiti do 30 ljudi te toliko u vanjskom dijelu. Posjet vinariji uz vođenu degustaciju potrebno je dogovoriti unaprijed.
Vina su sljubljena s prigodnim delicijama, tradicionalnim i lokalnim proizvodima: namazi (čvaraka) naresci – špek, sir, domaće kobasice i domaća šunka. Goste dočekuju pjenušcem Kraljica, a nakon toga nude Kraljevinu te poznati Sauvignon, a novo u ponudi je i Rose vino.

Kada smo razgovarali s Ivanom Puhelek, rekla nam je kako je veliki zaljubljenik u vinarstvo i Kraljevinu uz koju je odrastala. Također, kao žena na čelu vinarije svjedoči kako se uopće ne radi o laganoj zadaći – izazovno je, no uopće nije bilo upitno hoće li nastaviti obiteljsku tradiciju. Položaj žene u muškom vinskom svijetu donedavno niti malo nije bio zavidan, ali rezultati koje postižu zadnjih godina dokazuju kako žene dobivaju sve više zasluženog prostora te daju posebnu energiju i dodir uz iznimni ojećaj i “dobar nos” za završni dodir vinu.

Ususret modernim vremenima i involviranju vina u odlična druženja i evente – na imanju Puhelek Purek prve subote u srpnju održava se poseban event vina i hrane nazvan Kraljevina Food Summer uz food truck, glazbu uživo i DJ-a te kušanje izuzetnih vina Puhelek Purek.

Puhelek Purek vinarija Kraljevina Food Summer
Kraljevina Food Summer – vinarija Puhelek Purek

Dogovorite vođenu degustaciju uz lokalne specijalitete na mail info@vinapuhelekpurek.hr ili putem telefona +385919479480
Adresa vinarije Puhelek Purek je Gornje Psarjevo 152, Sveti Ivan Zelina

Ove tri vinarije mogle bi biti ideja koju možete sprovesti u djelo već ovih dana, slažete li se? Uz sunčane dane pred nama i veliku blizinu Zagreba, po nama predstavljaju savršen bijeg iz grada u prirodu i u nove avanture. Enološke i gastronomske. Pitajte društvo što misli o tome, vjerujemo da vam je odgovor poznat…


fotografije: arhiva Tri vinarije: Litterarii, Vina Kos i Puhelek Purek

sadržaj je kreiran uz Turističku zajednicu Zagrebačke županije
te uz najviše profesionalne standarde našeg portala