Prije nekoliko dana u modernom zagrebačkom restoranu Mr. Moo, o kojem smo pisali nedavno, organizirana je vinska večera čije su glavne zvijezde bila Vina Kos.

Obitelj Kos još od početka prošlog stoljeća proizvodi vina pri selu Hrnjanec, u predivnom zelenom zelinskom kraju. Tradicija je, dakle, neupitna.
Njihova vina prvi put smo kušali prije nekoliko godina i ostali ugodno iznenađeni nježnim vinom autohtone sorte Kraljevina, ali i odličnim pjenušcima i Rizlingom. Trenutno obitelj Kos obrađuje oko 5 hektara vinograda s tendencijom povećanja u bliskoj budućnosti.

Kada smo vidjeli da će imati vinsku večeru i da tada predstavljaju nove etikete, odlučili smo otići i testirati ova vina nekoliko godina nakon tog sad već “davnog” prvog testa.
Na večeri u pet sljedova Vina Kos predstavile su mlade snage – brat i sestra Karlo i Helena Kos. Helena je usred studiranja na Agronomskom fakultetu, dok je brat Karlo isti fakultet već završio i vina, kako se čini, zadnjih godina uz oca Željka imaju i njegov snažan potpis.

Već na prvi pogled na etiketama vidimo moderan zaokret. Prijašnje etikete bile su lijepe i zanimljive (2009. ove etikete dobile su i nagradu Red Dot), ali ove su iskorak u recentno, moderno i privlači pogled. Pastelne različite boje na neki način nude naznaku karaktera određenog vina.
Ono što je bilo iznenađenje je da su, osim etiketa, sama vina doživjela određenu promjenu u istom smjeru – na modernije i poletnije.

Vina Kos
Karlo i Helena Kos, Vina Kos

Evo koja vina su bila poslužena uz jela na vinskoj večeri Vina Kos

Kada se organizira vinska večera s elegantnim i ujedno i moderno orijentiranim vinima, bilo bi dobro imati i pratnju restorana koji je također takav. Moderan, vibrantan, s tehnikama kuhanja koje su na razini najboljih hrvatskih vina. Mr. Moo, restoran u Tkalčićevoj (chefica Ivana Antolković) to srećom jest.
Od prvog ulaska simpatično osoblje, dotjerano i nasmiješeno, pobrinut će se za vaše jakne i da vas udobno smjesti.

Sljedove hrane i vina znalački je, što nam također nije novost, sljubio prekaljeni glavni sommelier Mr. Moo-a, g. Predrag Čavić.

Prije svih sljedova stigao nam je pozdrav iz kuhinje kakav najviše volimo. Zapravo, bio je to pozdrav iz vinarije – s obzirom da se točio Pjenušac Anita (Brut) proizveden klasičnom metodom. Zavodljivo žućkast (ako neku boju ili nijansu promašimo, ipak je bila večer u pitanju), lijepo balansiran, aroma finih kvasaca i lijepe svježine. Ovaj pjenušac je izvrstan kao aperitiv, ali i uz laganija mesna i riblja jela. On će svoj redizajn etikete doživjeti pri punjenju novog kontingenta boca, vjerojatno do kraja ove godine.

Prvi slijed i odmah vino koje nas je vjerojatno najviše oduševilo. Pili smo ga i prije, ali sad je doživjelo renesansu.
Vino: KOS Kraljevina 2021
Pratnja hrane – Tartar kovača sa žutom dinjom

Kraljevina, stara autohtona sorta karakteristična za zelinsko Prigorje, donosi vina nižih alkohola i ugodne svježine.
Umjereno žute boje sa zelenkastim odsjajem daje cvjetne arome mirisne zelene livade uz izražen citrusni moment koji nas je iznenadio.
U usporedbi, ako nas dobro sjećanje služi, na nekoliko berbi unazad, ova Kraljevina 2021. je svježija, zanimljivija i gotovo možemo reći – višedimenzionalna od one nekadašnje.

Tartar od kovača, Mr. Moo Zagreb
Tartar kovača, žuta dinja i plašt arome ružinih latica

Tartar kovača je odlično sljubljeno jelo uz Kraljevinu. Nježno meso kovača, te plemenite ribe, kremasto i puteno chefica Antolković lijepo je sjedinila s aromatičnom dinjom te želeastim plaštom nježne arome latica ruže. Sommelier Čavić odlično je pario ova jela jer, konačno – pri sljubljivanju treba paziti da jelo ne pregazi i prevlada vino, ali ni obratno. Barem ne puno. Kako je Kraljevina po nama ipak kraljica ove večeri, dopustimo joj da citrusnim i herbalnim momentima ipak minimalno nadvlada. Jako lijep slijed. Ponoviti ga čim prije (ovo pišemo nama samima), a restoranima i hotelima velika preporuka da čim prije nabave ovo vino.

Kraljevina Kos
KOS Kraljevina 2021

dodatno:
Kraljevina kao sorta idealna je za gemište, pogotovo u ljetnim danima. Ova nova Kraljevina koju su Vina Kos proizvela nije tek vino za gemište. Itekako je potentna, što donosi pitanje o općenitoj nedovoljnoj iskorištenosti ove sorte u nas. Vina Kos su, ako je suditi po ovom vinu, na najboljem putu od svih, što jako veseli za budućnost sorte. Ovo vino za nas je osobno najveći dobitak večeri, jer nam je ponovno otkrilo ovu sortu u iznimnoj novoj dimenziji. Uputa: dobro i pravilno rashladiti, što u restoranu u kojem smo bili rade savršeno. Zato tamo treba otići i na nekoliko čaša vina.

Drugi slijed
Vino: KOS Kerner 2021
Jelo: Rižoto od ananasa, šipka i svježe mente

Prije svega, još kratko o etiketama. Kako je KOS Kraljevina 2021 nježno žutozelenkaste boje, baš kao što su i arome i odsjaj u čaši, Kerner je pastelno (čitaj: nježno) svijetlo plavo – do pastelno tirkizan.
Obitelj Kos za svoje nove etikete odabrala je dakle delikatne, nježne boje. Vizual na svakoj etiketi nudi moderni font, boje smo već pohvalili, te pticu Kos (valjda je jasno zašto) koja sada vuče nit iz slova, što je slijed iz prošlog dizajna kada je ptica kos držala po jedno slovo na svakoj etiketi. Zaista privlačan dizajn. Ispričavamo se, ali ne znamo tko ga je radio – ovo pišemo čisto iz pozicije kušatelja i profesionalnih eno-gastro recenzenata.

Vina Kos Nove etikete
Vina Kos – nove etikete

Kerner, manje zastupljena sorta, nastala križanjem dviju njemačkih sorti – Rizlinga i Trollingera, na zelinskom području sličnom izvornom području ove sorte daje odlične rezultate. Čim zavrtimo čašu opet vidimo i naznake zelenkaste boje, osjetimo slasne arome cvijeća, jabuke , breskve i kompota. Na jeziku je Kerner ugodan i aromatičan. Primjećujemo jednako lijepu voćnu dimenziju uz slatkasti moment zbog 5g/l neprevrelog šećera. To ovo vino stavlja na granicu suhog i polusuhog, a visoke kiseline dovode ga u lijepi zaokruženi balans.

Rižoto Mr. Moo
Rižoto od ananasa, šipka i svježe mente

Tek pri pisanju ovog članka shvatili smo da je chefica Antolković vrlo uspješno bojom pjenice popratila novu etiketu Kernera. Rižota su, inače, njezin forte, tako da je ovaj lagano slatkasti rižoto, uravnotežen sa šipkom i svježinom pjenice u menti i unikatnom aromatikom koromača, samo dao još dodatnu dimenziju aromatičnom Kerneru, vinu konkretnijeg tijela. Dakle, još je više naglasio njegovu potentnost pri sljubljivanju s jelima – od povrtnih rižota, mariniranih pilećih prsa nadalje.

Treći slijed
KOS Rajnski rizling 2020
Teletina s celerom i jabukom


Sva vina predstavio je gore spomenuti Karlo Kos, vlasnik Vina Kos. S obzirom da je bilo i inozemnih gostiju, nakon nekoliko riječi na hrvatskom gostima se obratio i na engleskom.

Karlo Kos
Karlo Kos, Vina Kos

A KOS Rajnski Rizling 2020, što reći o njemu? Još mlađahan, iako spreman i u visokoj formi, sortno vrlo prepoznatljiv. Zlatnožut sa zelenkastim odsjajem i svjež na nos,

Odlična punoća tijela rizlinga osigurana je batonnage metodom školovanja vina na finom talogu. Potentno za višegodišnje odležavanje i dobivanje tercijalnih nota, ovaj rizling već sad je lijepo voćan i kremozan i zapravo prilično kompleksan.

Kos Rajnski Rizling
KOS Rajnski Rizling 2020

Zanimljiva priča koju je ispričao Karlo Kos je vezana uz uvođenje sorte Rizling u njihove vinograde.
Djed je greškom kupio nasade rizlinga, koje mu je trgovac isporučio iako je g. Kos naručio graševinu. To se pokazalo kroz godine dobrim potezom, a kao i još mnogi odlični rezultati eto i ovaj je došao sasvim – slučajno.
Da se razumijemo – kod školovanja ovog vina nema baš ništa slučajno i jeftino. On je utegnut i vrlo je atraktivan, svjež i harmoničan. A mi čekamo još godinu da pusti još uljno petrolejskih nota pa da ga rashlađenog na 11 stupnjeva popijemo negdje navečer uz ribu ili čak uz kakvo pečenje od fazana.

Vina Kos
Teletina s celerom i jabukom

Nježna pržena teletina s celerom i jabukom bila je delikatno pripremljena i uz slasne kreme i dodatak francuskog celera vrlo dobro je popratila Kosov Rizling.

Četvrti slijed
KOS Crni Pinot 2018
Jelo: Crna slavonska svinja, smokva i cvjetača

O, ti ugodno vino – KOS Pinot Noir ti je ime!
Zvuči kao početak nekog drevnog spjeva, ali je istina. Vrstu ugode pri pogledu na točenje u lijepu široku čašu tankog stakla za Pinot Noir teško je opisati. Ta ugodna i ujedno moćna rubinska boja, te začinske arome koje se šire… pa malo vanilijice pa odmah skužiš da je drvo u bačvi bilo odlično… I još ti u Mr. Moo sommelieri dođu s obje strane i toče u isto vrijeme. Show!

Crni Pinot Mr. Moo
KOS Pinot Noir 2018

Na fotografiji iznad vidite kako su nove etikete i s obje strane boce iste boje, što je bolje nego da je manja etiketa bijela ili crna. Ovaj Pinot Noir kompleksan je, iako vrlo ugodan i na nosu i na jeziku. Lijepo voćan i začinski diskretan, ali ne u negativnom smislu – nego vrlo umjeren i rekli bismo – odmjeren. Ima to i kraći opis: elegantan.
Kao kada muška osoba nosi odijelo, a osoba pored njega nosi izvrsno skrojeno odijelo po mjeri. E pa Kos Pinot Noir je vino skrojeno po mjeri hedonista.

Ono možda najbolje ocrtava cijelu paletu Vina Kos – njihova vina su elegantna, odmjerena, s generalno umjerenim alkoholima i u njima se može uživati satima.
Kako nam iskustvo na vinskoj akademiji govori, a takav je i svjetski trend, takva vina su zadnjih godina hit, a sve više se to događa i na našem tržištu.
Oni koji žele nakon posla popiti čašicu, dvije na druženju ne žele od umora i alkohola nakon toga pasti pod stol i doma doći u 3 ujutro.
Oni koji piju pri izlasku žele moći popiti više od jedne čaše i da uživaju u tome. Pinot Noir, ali i druga vina, pokazuju zašto Vina Kos imaju to istančano vinsko umijeće.

Crna slavonska svinja, Mr. Moo Zagreb
CSS (crna slavonska svinja), smokva i cvjetača

Jelo u četvrtom slijedu, fini odrezak crne slavonske svinje, naše omiljene namirnice, bilo je i ponajbolje te večeri. Ovo meso plemenite životinje, s puno intramuskularne masnoće, tamnije bojom pripremljeno je savršeno. Zadržalo je visoku sočnost i uz divno elegantno džemasto vino kakav je Kosov Pinot Noir izvrstan je par.

Peti slijed – desert
Pjenušac: KOS Rosula
Jelo: Staklena Cheesecake Kugla

Kao i pjenušac Anita i drugi Kos pjenušac – Rosula – dobit će redizajniranu etiketu za koji mjesec pri novom punjenju. Kao i Anita i Rosula je proizveden klasičnom metodom i u Brut varijanti je.
Vrlo posebne ružičaste boje je i baš kao i Kosov Rosé, usput jedan među boljima u Hrvatskoj. Oba vina dobivena su od sorte Crni Pinot.

Vina Kos
Staklena Mr. Moo Cheesecake kugla

Fora desert koji prvo valja razbiti žlicom povrh kako bi se pokazale kreme i ostale komponente, a to je ovaj put bila između ostalog i podloga od bijele čokolade.
Umjereno i lijepo, taman uz ovaj pjenušac sa 6 grama po litri neprevrelog šećera.

Vina Kos možete nabaviti u Luma Ekskluziv trgovini – online ili u njihovoj vinoteci Wine&Friends na Vrbanima, a guglanjem doznajemo da ih drži i vinoteka Vintesa u Vlaškoj ulici.
Naravno, možete ih nabaviti i direktnim pozivom vinaru ili posjetom njihovoj vinariji i kušaonici. Izuzetno su ljubazni pa ćemo prvom prilikom i sami krenuti put zelinskog kraja – u Hrnjanec.

Vina Kos
Stjepana Domjanića 8, Hrnjanec
Donja Zelina
+385 1 2069 251 +385 99 3545 600 +385 98 367 030

e-mail: vina@vina-kos.hr
web stranica

fotografije: Eat Out Zagreb