Vino zbližava ljude, znamo to i iz osobnog iskustva. Tijekom putovanja po svijetu uvijek smo se oduševili probajući neko novo vino koje je na visokoj svjetskoj razini. Određeni broj hrvatskih vina spada u grupu globalno velikih vina. Vilin ples iz konavoske vinarije Crvik upravo je jedno od njih, a osim nas u njemu uživaju i svjetski stručnjaci kao i brojni vinoljupci. Nagrade na svjetskim natjecanjima, rangiranjima, ali i u vodećim vinskim aplikacijama apsolutno govore u tom smjeru. Vilin ples je dinamično uskovitlan i elegantno uravnotežen ujedno.

Vilin ples
Vilin ples vinarije Crvik jedno je od najbolje ocijenjenih hrvatskih crnih vina kako od stručnjaka, tako i od vinskih entuzijasta

Zadnjih godina testirali smo nekoliko berbi Vilinog plesa, vina za koje njegov autor vinar mlađe generacije Petar Crvik kaže da mu je veliki ponos u paleti zaista fantastičnih vina. Kada razmislimo, sva vina u Crvikovoj paleti su grandiozna, bilo da pričamo o Tezoro Malvasiji dubrovačkoj, Blasius orange vinu iste sorte ili pak o premium selekciji crnih vina – Negromant Merlotu, najskupljem i najraskošnijem Merlotu u Hrvatskoj Lorku ili pak Vilinom plesu, nesvakidašnjoj Cabernet Sauvignon – Merlot – Plavac mali kupaži. Ne zaboravimo dodati i da je tu kupažu Petar Crvik nekonvencionalno obogatio i dodirom Malvasije Dubrovačke, vjerojatno kako bi utkao i tu autohtonu sortu u ovo veliko vino.
Kada probate sva Crvikova vina, shvatite da je negromant (mag) upravo sam autor vina – Petar Crvik.
Crvikova vinarija u Komajima na samom jugu Hrvatske na prvu se čini prilično nedostupna ljubitelju vina iz Hrvatske ili inozemstva. Prevarili smo se – i to smo shvatili tek kada smo pri posjetu Dubrovniku i sami otišli do Crvika. Tada smo vidjeli i nekoliko autobusa koji s organiziranim grupama vinoljubaca s užitkom dolaze u ovu svjetski nagrađivanu vinariju.
Čim dođete u novoizgrađenu kušaonicu i bacite pogled s terase bit će vam jasno i zašto. Ondje je poput Toskane, samo egzotičnije. Okružen krasnom prirodom Petar Crvik je, nasljedivši u obiteljskom poslu oca Andru, nakon završenog studija Agronomije u Zagrebu u samo nekoliko godina počeo stvarati prava čuda u bocama.

Vinarija Crvik za Vilin ples iz berbe 2017. dobila je zlato na Decanteru, a iduća berba (2018.) dobila je izvrsna 92 boda od vodećeg stručnog američkog vinskog časopisa Wine Enthusiast.

Recentna berba Vilinog plesa je 2019. U čaši djeluje na oko moćno rubinski, gusto i koncentrirano. Već na prvi miris odiše kompleksnošću i elegancijom što krasi najveća svjetska vina. Postići karakterno i snažno tijelo ovako elegantne mekoće i snage ujedno odlika je neupitno genijalnog vina.
I baš svaka sorta tu daje najbolje od sebe, naravno i vrlo dobro odabrani slavonski hrast pa tako arome tamnog bobičastog voća, zrele višnje i šljive nadopunjuje diskretna vanilija i čokolada te koža.
U ustima je pikantan i mek ujedno uz lijepo trajanje u ustima, a arome na nosu prate i one u ustima. Ovo vino ima veliki potencijal odležavanja, a izuzetno je potentno i kod gastronomskih sljubljivanja.
Dapače, čini nam se kako bi svaki ozbiljni restoran i hotel morao imati u svakom trenu nekoliko boca Vilinog plesa u ponudi. Bilo da se radi o street food restoranu, dobrom bistrou ili fine dining restoranu.
I zaista, znamo pouzdano (u nekima smo ga i pili) kako ga imaju u višegodišnjem Michelinovom zvjezdicom ovjenčanom restoranu 360 Dubrovnik, kao i u restoranima Proto, Posat, Forty Four Dubrovnik NBA košarkaša Bojana Bogdanovića, a u Zagrebu primjerice Boban, Il Secondo, Vinodol i još niz vrlo dobrih restorana u Hrvatskoj i svijetu.
Vilin ples idealno se sljubljuje uz odležane sireve, junetinu i govedinu – bilo da je riječ o odrescima ili o jelima s umacima, a isto vrijedi i za divljač. Krasna pratnja je i jelima od janjetine.

Crvik vinarija Konavle
Crvik Vilin ples 2019. ima veliki potencijal odležavanja i izuzetno je potentno restoransko vino

Izuzetno nas je razveselilo vidjeti za hrvatske okvire nebeske ocjene i od vinskih entuzijasta na najvećoj i najboljoj svjetskoj vinskoj aplikaciji Vivino (imaju nevjerojatnih 65 milijuna korisnika diljem svijeta), gdje Vilin ples zadnjih berbi doseže i do prosječne ocjene 4.5.
Za vino okvirne cijene od 25€ to je odlična vijest, jer vinoljupci u troznamenkastom broju recenzija ga očito jako vole i cijene.

Vilin ples, kao i ostala Crvik vina možete nabaviti kod nekoliko distributera u Hrvatskoj (od Vrutka nadalje).
Posjet vinariji dogovorite kontaktom putem podataka ispod i vjerujte – druženje s Petrom Crvikom – vinarom, gosparom, glazbenikom i miljenikom žena nikada nećete zaboraviti.

Crvik vinarija, Kotari 12 Komaji, Čilipi
kontakt mail za informacije o vinima i posjetu vinariji: crvik.vino@gmail.com
kontakt mobitel: 098 192 7797
web stranica: link

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana