Mirna koliba novo je mjesto na turbulentnoj zagrebačkoj ugostiteljskoj sceni. Netko će reći kako se radi tek o jednoj od desetak drvenih maksimirskih kućica uz staze i bit će u pravu uz jednu iznimku – Mirna koliba je uz svježe proširenu šetnicu uz obalu jezera dobila i vrlo šik terasicu.
Da, terasicu, jer kako drugačije nazvati malenu terasu sa šest stilski krasno pogođenih stolova? Dobra vijest je da su jastuci vrlo udobni, a najbolja je vijest kako terasa ima pogled od milijun dolara. Mirna koliba imenom je vrlo vjerojatno hommage istoimenom objektu koji je u maksimirskom perivoju izgrađen za vrijeme preporoditelja ovog parka – Jurja Haulika.

Mirna koliba
Mirna koliba nalazi se u parku Maksimir na tri minute hoda od ulaza u park s Maksimirske ulice

Karta pića je ograničena, a idućih dana će uvesti i nekoliko jela. Ljubazne mlade djelatnice rekle su nam kako planiraju nuditi američke palačinke, smoothie napitke (odlično za rekreativce koju trče, hodaju ili voze bicikl parkom), savijače, moguće i poneki sendvič. Trenutno imaju cijeđenu naranču, limunadu i nekoliko Agropošta prirodnih sokova. Dobar dio ponude svodi im se na kavu i tople napitke, a prava je šteta da je karta pića posve nepretenciozna pa nema nijednog pjenušca. Pjenušca… pobogu – nema niti jednog vina – dok se ponuda piva svodi na Karlovačko i Heineken. Hajde, barem se radi o limenkama od pola litre i cijenama od 3 odnosno 4 eura.
Moramo navesti i otužno serviranje uz plastične sponzorske čaše ili pak u slučaju mineralne vode s aromom u nečemu što bi u najboljem slučaju mogla biti papirnata čaša.
To nas je sjetilo na slučaj Buža u Dubrovniku gdje pića na ekskluzivnoj lokaciji i po izuzetno visokim cijenama poslužuju u plastičnim čašama, a konobari im nikad u životu nisu čuli za prosecco – pa su se dovikivali preko terase je li to Graševina ili nešto drugo. Za prekrižiti se, bili vjernik ili ne.

Mirna koliba ima još suženiju ponudu i bužaste plastične čaše (donekle objektivni razlozi mogli bi biti logistika obje lokacije kao i blizina mora/jezera). Djelatnice ovdje, dakle, ne moraju muku mučiti s pjenušcima, kartom vina i sličnim – nema je.

Ono čega ima je predivna priroda i hlad najljepšeg zagrebačkog parka. Ovaj kutak na tek tri minute hoda od oba maksimirska ulaza nam je jedan od najljepših u cijelom parku, a lijepih kutaka ovdje ima pregršt.

Načuli smo i kako će uprava maksimirskog parka uskoro uz stolove Mirne kolibe postaviti i nekoliko ležaljki koje će besplatno biti na usluzi posjetiteljima parka. Sretno svima s tim – pogotovo ne bude li se situacija redovno nadgledala.
Još jedna ideja – ta drvena konstrukcija, kao i jezerce na kojemu tek povremeno zapliva poneka patkica ili roda (u neposrednoj blizini je i zoološki vrt) savršeni su za turističku ponudu malenih čamaca s veslima. Hoće li maksimirski park revitalizirati ovu atrakciju koju je imao u daljnjoj i bližoj prošlosti, saznat ćemo… čini nam se da imaju priliku uz ne prevelik ulog dignuti ne osobito bogatu ponudu grada i time se približiti Barceloni (vidi kraj našeg recentnog putopisa), Madridu, Parizu i ostalim gradovima po tome. Ovaj upit svakako treba adresirati na gradsku upravu koja ipak zadnjih godina pokreće određene projekte vrijedne pažnje.

Ispod pogledajte video našeg iskustva uz Mirnu kolibu:

@eatoutzagreb Najljepši park u Zagrebu, maksimirski, dobio je novo fora mjesto na samoj obali jezera. Zove se Mirna koliba i radi svaki dan od 10 do 20 sati. Idućih dana dobit će i nekoliko jela kao mini palačinke, štrudle itd. Odite u park Maksimir na rekreaciju i čašicu razgovora. . #zagreb #maksimir #park #kava #novo #hrana #piće #eatoutzagreb #priroda #zagrebtiktok #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Mirna koliba je mini ugostiteljski objekt koji je gotovo po svemu nepretenciozan, ali je lokacijski maksimalno potentan. A lokacija je u puno slučajeva Sve. Jer što ti u idiličnoj prirodi treba osim cvrkuta ptica, rashlađenog (ili toplog, kako kome drago) napitka i lijepog vremena? Možda tek ugodno društvo?
Ah, da – trebaju vam tenisice za trčanje jer valja misliti i na zdravlje.
Objekt Mirna koliba, kako vidimo po našem računu, vodi ekipa zagrebačkog restorana sa Zelenog vala Mašklin i lata. Restorana koji je još od chefa Macchija krenuo vrlo dobro i oduvijek je bio drugačiji od drugih. To što još posluje problemima tijekom godina unatoč, zaslužuje svojevrsnu čestitku i poštovanje.

Kave uz kolibu nude po cijeni od 1,8€ naviše, 1dcl biljnog mlijeka im je 1€, prirodni sokovi po 2,2€, limunada 0,3l 2,7€, a 0,2l cijeđene naranče je 3€. Tu su još gazirana pića, već spomenuta piva i ponešto mineralnih voda.
Kada uvedu i jela ponuda Mirne kolibe bit će potpunija.
Kako im je radno vrijeme svaki dan od 10 do 20 sati očito je da ciljaju na svakodnevne posjetitelje maksimirskog parka kao i na turiste. Bilo bi dobro kada bi se ponudom barem još malo izdignuli iz učmale zagrebačke scene u parkovima. O imovinskom statusu nekih uzdignutih objekata u ovom predivnom parku i bivšem gradonačelniku niti nećemo jer ovu priču ne želimo širiti prema lošem tonu. K tome, upravo smo objedovali…

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana