Zagreb VINOcom 2019., najveći festival vina i kulinarstva na našem području i ove godine privukao je mnoštvo zainteresiranih za sve bolja hrvatska vina.
A hotel Esplanade dočekao ih je, u suradnji s organizatorom Ivanom Dropuljićem i njegovim timom, spremno i raširenih ruku.

Stotine izlagača izložilo je svoja najbolja vina – neke novitete, ali i perjanice kojima se diče neko duže vrijeme. Tako smo i ovaj put mogli uživati u mnogim iznenađenjima te također provjeriti formu naših favorita berbi koje su recentno na tržištu.
S obzirom na stotine izlagača u nekoliko dvorana, uključujući i podrum kao novi prostor, nažalost nismo mogli obići sve željeno čak niti u oba dana posjeta.

VinoCom 2019.

Osim vina, bio je zastupljen i dio kulinarstva – od vrhunskih sireva, pašteta, kobasica, roštiljski asortiman, ali i paštete… sve do izvrsnog pršuta, koji je bio ipak tek popratni sadržaj ovom velikom festivalu vina.

Vina

Znali smo unaprijed da je bolje doći ranije i otići prije velike gužve koja se stvori zadnjih sati. Satnica festivala oba dana bila je od 11 do 18 sati.
Bili smo spremni otići vrlo brzo, no u tom slučaju ne bismo vidjeli neke prijatelje, ne bismo razgovarali s dragim kolegama predavačima sa WSET vinske akademije i na kraju… ipak smo ostali nekoliko sati duže. Isplatilo se.

Iako smo imali ideju posjetiti barem duplo više izlagačkih mjesta naših favorita, vrijeme je učinilo svoje. Plan koji smo imali realizirat ćemo u vinarijama na licu mjesta ili na drugim vinskim festivalima.

Posjetili smo Iločke podrume i uvjerili se u superiornost linije Principovac. Omirisali smo i njihovu famoznu Veliku berbu 2011 s dodirom Jadrana, koja je premijerno kušanje imala prije 4 dana. Ovdje smo izvijestili o tom odličnom eventu kojem smo prisustvovali.

VINOcom 2019. Iločki podrumi
Iločki podrumi

Svratili smo i do Vina Fiolić iz zadarskog kraja, čiju Maraštinu (našu primorsku autohtonu sortu) često pijemo, kao i likere od maraske. Iznenadili su i novim likerom od smokve, kao i odličnim Merlotom.

Vina i likeri Fiolić
Vina i likeri Fiolić

Bez malvazije nam je nemoguće zamisliti bilo koji vinski festival u Hrvatskoj. Tada nam na pamet padne nagrađivana Malvazija Sur Lie od Vina Pilato iz Vižinade. Tamo smo kušali i izuzetno potentan novi crveni cuvée koji će uskoro lansirati na tržište.

VINOcom Vina Pilato
Vina Pilato

Korak vinarija s Plešivice ima niz aduta. Ovaj put dodala je novosti u vidu odličnih maceriranih Sauvignona, Chardonaya i Rajnskog rizlinga. Ukratko: elegantno i moderno. Uskoro otvaraju restoran u okviru vinarije.

Vinarija Korak

Kutjevački podrum je potvrdilo iznimno pozitivan smjer vrlo dobrim serijama de Gotho i Maximo.

Kutjevački podrum

Vina Zure s Korčule obitelji Batistić naša čula obuzimaju već godinama, kadgod svratimo na Korčulu u restoran u okviru njihovog agroturizma. Toliko smo zavoljeli njihovog Grka Bartula, ali i pjenušac Grk (Grk je još jedna divna autohtona sorta) da smo ga počeli piti i u Zagrebu. I nismo stali samo na njemu…

VINOcom Zure
Vina Zure

Vinarija Braća Plančić s otoka Hvara nam je jedno od velikih pozitivnih iznenađenja, pogotovo u premium dijelu crvenih vina Pharos. Napomenimo da Plančići proizvode vina samo od hvarskih autohtonih sorti grožđa. To su Bogdanuša, Parč i Mekuja (bijela vina) te Darnekuša i Plavac mali (rose i crna vina). Zaista posebna vina, sunce zarobljeno u čaši.

Vinarija Braća Plančić
Vinarija Braća Plančić

Nasumice, bez redosljeda po regijama ili sortama, došli smo i do Benvenuti vina o kojima smo već pisali, oduševljeni kako suhim, tako i serijom slatkih vina. Njihove terane obožavamo.

Benvenuti vina
Benvenuti vina

Vina Bodren, izuzetni predikati, dika našeg Zagorja. Posebna su to vina, originalna i iako slatka, odlično su ukomponirana zahvaljujući visokim kiselinama mikroklime našeg Zagorja. Vina bez greške, za uživanje uz kamin.

Vina Bodren
Vina Bodren

Vinska kuća Pavlomir iz Novog Vinodolskog bila nam je iznenađenje lijepo ugođenom Žlahtinom, Cabernet Sauvignonom i Muškatom žutim.

Vinska kuća Pavlomir
Vinska kuća Pavlomir

Vinarija Trdenić iz moslavačkog kraja može biti ponosna na svježi Škrlet koji nam je bio ljetni spas, ali i drugim vinima čiju razinu dižu iz godine u godinu.

VINOcom 2019. Trdenić
Vinarija Trdenić

Vina Livaić iz Pirovca nas je, osim Maraštinom jako razveselila i izuzetnim vinom Babić Templar, ali i simpatičnošću oca i kćeri.

Vina Livaić

Na izlagačkom mjestu Vinarije Matela iz Kaštel Sućurca smo se zadržali jer smo, osim izuzetno zanimljivog vina Vlaška, Maraštine i gotovo jedinstvenog vina od višnje saznali i sve o preradi maslina koje su poslužili na stolu uz vina. Posebna, drugačija vina.

Matela Kaštel Sućurac
Vinarija Matela

Zaključno spomenimo da ovaj put nismo detaljno o vinima, kao što nismo nabrojali ni pola onoga što smo prošli i onoga što ovaj put nismo stigli (a htjeli smo) posjetiti. Pred nama su godine užitaka i novih saznanja. Puno novih berbi i novih VINOcom festivala.
Zahvaljujemo svim vinarima koji marljivo rade cijele godine, kao i organizatorima festivala na ustrajnosti.

fotografije: Eat Out Zagreb