Volimo nove trendove, visoku kuhinju, često jedemo i street food hranu. I sve je to super. Ali kada nas pitaju koja su nam najdraža jela najčešće odgovor leži u tradiciji. A za ukusna tradicionalna jela neupitno trebaju i prvoklasne lokalne delicije.

Iako jedan dio hrane koji spada u lokalne delicije proizvedemo i sami – prije svega mislimo na povrće i voće te zimi nešto kobasica i špeka – nažalost nemamo količine koje bi bile dovoljne za cijelu godinu. A nemamo ni vremena baviti se time ozbiljnije nego do sad. Da nemamo ranč u blizini Zagreba, sigurno je, ne bismo mogli imati niti to.

Ono čime se možemo pohvaliti je da svake godine napravimo zimnicu, sjećate se našeg članka o zimnici otprije godinu dana?
Ove godine smo posebno ponosni na kiseli kupus koji smo ove godine ukiselili nešto ranije tako da je već sada spreman za gastro avanture. Prošle godine, sjećamo se, kiselili smo ga nekoliko tjedana kasnije.

Lokalne delicije
Kiseli kupus – kućni uradak

Bačvu za kiseljenje kupusa kupili smo prije 2 godine u METRO trgovačkom centru, a prije nekoliko tjedana tamo smo kupili i dvije vreće kupusa. Lijep svježi kupus vidjeli smo i jučer u METRO-u. Lijep, svjež i prpošan bijeli kupus u vrećama dolazi s varaždinskog područja i u METRO-u košta povoljne 4,29 kune po kilogramu s uključenim PDV-om. Trenutno od bačvi za kiseljenje nude one od 25 litara za povoljne 62,5 kune s PDV-om te bačvu od 40 litara po 150 kuna s PDV-om.
Glavice smo dijelom ukiselili cijele, dijelom prepolovili i tako kiselili, a dio kupusa smo naribali i takvog ga kiselili.
Pogađate, ovih dana se smješkamo i planiramo prvu domaću sarmu s našim ovogodišnjim kiselim kupusom.

Da, lokalne delicije uglavnom su jednostavne, ali su i jednostavno genijalne okusom i kvalitetom

Kada spominjemo lokalne delicije u okviru hrvatske gastronomske ponude, tu uglavnom govorimo o suhomesnatim proizvodima, o ribi, mliječnim proizvodima poput sireva i tako dalje.
Uzevši u obzir hrvatske regije postoje određene razlike u delicijama koje su u osnovi vrlo slične. Tu pogotovo mislimo na zagorski špek, slavonsku slaninu, dalmatinsku i istarsku pancetu. Osim što sve dolaze od istog dijela mesa – svinjske potrbušine, razlikuju se po pripremi, počevši od salamure ili tek soljenja pa do načina i vremena dimljenja i sušenja.

Lokalne delicije
Lokalne delicije

Naš ručak u kojem su glavnu ulogu imale lokalne delicije obuhvatio je većinu hrvatskih regija. Namirnice smo kupili u METRO-u, osim našeg kiselog kupusa kojeg smo, kako smo iznad napisali, kupili prije nekoliko tjedana također ovdje.
Pripremili smo ličke police od ličkog krumpira tvrtke Agrovelebit d.o.o. sa zemljopisnim podrijetlom. Na njih smo pri kraju pečenja stavili domaću dimljenu slaninu Andro. Kupili smo i divnu ukusnu skutu Paške sirane i poslužili je uz police, a odlična ravnoteža laganom kiselošću bio je upravo kiseli kupus, kao i ljutkaste mini čili papričice.
Lički krumpir bogat razinom suhe tvari idealan je za pečenje, a odraz je podneblja i karakteristične ličke zemlje u kojoj raste. METRO nudi najbogatiji izbor krumpira na jednom mjestu. Uz 5, 6 uobičajenih sorti za pečenje ili kuhanje tu su i one koje koje nećete često naći na policama – spektakulani tamnoljubičasti Vitelotte, Bayard Cherry, Princesse Amandine, Ratte, Charlotte, Artemis itd.

Za pečenje smo koristili Metro Professional posude koje odlično zadržavaju toplinu i ravnomjerno peku jelo do željenog stadija. Te posude, ali i ostali niz lokalnih delicija, recepata i popratne hobi i profesionalne opreme možete naći u novom METRO Foodie katalogu. U njemu ćete primijetiti i kako je velik broj odličnih proizvoda snižen, što donosi posebnu pogodnost. Još nadodajemo i katalog profesionalnih rješenja za ugostitelje u kojem dominira pačji batak i zabatak te fini grašak u pakiranju od 2,5 kg, oboje po odličnoj i sniženoj cijeni.

Naše police bile su relativno brzo gotove jer krumpir nije prevelik, tako da nismo potrošlili ni puno struje na pripremu.

Ličke police
Ličke police

Na drvenu daščicu pokraj narezali smo kiseli kupus, ali i ljubičasti luk jer uz pečeni krumpir volimo pojesti i malo luka, baš kako su to stoljećima radili naši ljudi.

Špek panceta slanina
Lokalne delicije

Nježna i svileno slasna skuta Paške sirane idealan je par za ovakve inicijalno masnije specijalitete. Upravo ta skuta spada u sam vrh kada su u pitanju lokalne delicije.

Lokalne delicije
Lokalne delicije – ličke police, kiseli kupus, slanina, paška skuta

I za kraj tek jedna zanimljivost – stolnjak na kojem smo poslužili lokalne delicije je točno prije stotinu godina vezla prabaka jednog našeg člana tima. Predstavlja tradicionalnu i emotivnu vrijednost i nad njim nikada ne pijemo crno vino – jasno je zašto. Želimo ga sačuvati barem još stotinu godina. I dalje izgleda divno i gotovo pa novo.
Čuvanje tradicije uz lokalne delicije naša je velika strast. Zato u naslovu ne piše da je život uz lokalne delicije lijep, nego da je najljepši.

Očekujemo da i vi ovih dana pripremite neko genijalno lokalno jelo i pošaljete nam fotografiju. Može?

fotografije: Eat Out Zagreb