Isprobali smo dvije nove pizze koje u Frankosu nude od danas, uz sve već opjevane uspješnice.
Već početkom radnog vremena Franko’s pizzerija bila je ugodno popunjena, da bi se kroz nekoliko minuta napunila potpuno. Usput, kraj nas na terasi za tri stola sjedilo je nekoliko talijanskih obitelji.

Imali smo sreću svratiti baš na dan kada su se u Frankosu, najbolje rangiranoj hrvatskoj pizzeriji u europskim okvirima, odlučili proširiti već ionako bogat izbor napolitanskih pizza.
Kada smo vidjeli da vjerojatno najosebujniji pizzaiolo u Hrvatskoj, g. Berislav Fabijanić, uz peć grije cvjetove tikvice, zaintrigiralo nas je o čemu se radi. Rekao je da upravo kreću s nove dvije pizze koje je sam kreirao imajući u mislima Istru i Slavoniju.
Na pitanje može li nam pripremiti te pizze odgovorio je potvrdno i krenuo u akciju.

U Frankosu
U Frankosu – senior pizzaiolo Berislav Fabijanić

Franko’s je, kompletno gledajući, zaista naša najbolja pizzerija. Kada uzmemo u obzir okus pizza, što je apsolutno najvažniji faktor, te k tome dodamo i – jednako važno, kvalitetu namirnica, ali i uređenje i razinu uslugeFranko’s pizzeriji tu nema konkurencije.

Sustavno ulaganje u poboljšanje kvalitete i u tim ekipiran još prije nekoliko godina, ali i u opremu, moraju dati odličan rezultat.

Vidi se to i na novim pizzama. One su maštovite i imaju svoju zanimljivu priču. Tu priču nam je rado ispričao, nakon što je pizze donio za naš stol, sam senior pizzaiolo Berislav Fabijanić.

Berislav Fabijanić
Berislav Fabijanić – senior pizzaiolo Franko’s

Po stajlingu kao i po nastupu vrlo osebujan i izrazito originalan pizzaiolo g. Fabijanić osmislio je pizzu No Fake Truffles po uzoru na Istru.

U Frankosu
Nova pizza No Fake Truffles

Prije svega velika pohvala tijestu, po nama najvažnijem sastojku. Osim vizualno očito prpošnijem i napuhanijem, samom tijestu mora se priznati i lijep miris i okus. Rade ga zadnjih dana, kaže Fabijanić, od 100% Biga zamijesa tek naknadno dodajući nešto vode i soli kako bi prirodno ubrzali fermentaciju.
Količina kvasca je i dalje ispod 1g, uz povećanu hidraciju koja tijestu daje lakoću te pizzu čini ukusnom i bez neugodne težine u želucu nakon jela.

U Frankosu
No Fake Truffles

Upravo je jučer na web stranici Franko’s objavio tu vijest o novim pizzama.
No Fake Truffles pizza doslovno oslikava Istru – uz rub se nježno provlači plavkasta boja koja simbolizira more, dok sastojci prema sredini simboliziraju istarsku unutrašnjost i bogatstva koja nudi.
Krenimo od sredine – tu su fior di latte, mesnata kobasica od boškarina, divne crvene polusušene rajčice, mladi istarski sir, ribani crni tartuf i domišljate nježnoslatkaste perle od plavog graška. Pizza je sočna i slojevita uz lijepo kombinirane okuse koje dodatno nadopunjuje maštoviti umak od šparoga, džema smokve i datulja, obogaćen plavetnilom koje daje cvijet plavog graška. Ugodna slatkoća se lijepo prožima kroz mesnatu kobasicu, okus tartufa i sir.

No Fake Truffles Franko's Pizzerija Zagreb
No Fake Truffle uz ribani crni tartuf – Franko’s

Inače, iznad spomenute perlice imaju zanimljivi tamnozelenkasti odsjaj poput Smaragdnog dvorca Čarobnjaka iz Oza u sumrak. Velika preporuka za ovu pizzu.

Druga pizza je Autumn in Slavonia.
U bazi je umak od mljevenih čvaraka i ricotta sira, uz sol i papar te fior di latte. Pridodane su crvene polusušene rajčice, meki i podatni dimljeni obrazi crne slavonske svinje te slasni cvjetovi tikvice koji su najbolji su partner podatnom kremastom umaku u bazi. Lijep dodir svježini okusa daju i listovi bosiljka, a točka na “i” je naribani sir Kolan.

Pizza Autumn in Slavonia 
Franko's Zagreb
Autumn In Slavonia

Kao i sve premium gourmet pizze koje možete probati u Frankosu i ove koštaju stotinjak kuna, točnije Autumn in Slavonia 98 kuna i No Fake Truffles 107 kuna. Ono što nude u Frankosu vrijedi i više. Atmosfera je tamo ugodna, glazba odlična, prostor je nadahnjujuć i lijep, a osoblje izrazito profesionalno i ljubazno.
Lista vina, žestokih pića i zaštitni znak Franko’s pizzerije (uz pizze) – kokteli – jednostavno privlače da ponovite odličnu narudžbu.

U Frankosu
Vito Šicel, Franko’s

Mladi talentirani barmen Franko’s pizzerije Vito Šicel poslužio nam je upravo takve koktele, od kojih izdvajamo slasni i elegantni Ambrossini koktel na bazi amara. Kokteli su u Frankosu od 45 do 75 kuna dok su oni bezalkoholni, ako se ne varamo, 35 kuna.

Franko’s pizzeriji, rekli bismo, ide odlično. Dapače – ide im bolje nego ikad, ako je suditi po broju gostiju. Često smo tamo pa imamo pristojan uvid u situaciju tijekom godina. Kada radnim danom jedva nađeš stol tijekom dana, to je znak da im ide izvrsno. Kaže nam to i osoblje – da je gostiju puno, ali da ih to jako veseli.
Frankosova grijana terasa je, baš poput interijera, super ugodno mjesto. Na terasi je, usput, dopušteno dovesti i pse. Tako nam je društvo stol pokraj pravio i ljepotan s fotografije.

Franko's dog friendly Zagreb
Franko’s je dog friendly

U Frankosu su aktivni, nasmiješeni, vrijedni i ono najvažnije – odlični. A to gosti nagrađuju čestim vraćanjem. Govorimo i iz našeg iskustva.

U Frankosu
Franko’s pizzerija Zagreb – terasa


fotografije: Eat Out Zagreb, Frankos.hr web