Prije dva dana vidjeli smo na web stranici Lidla da od ovog četvrtka nude Next Level Burger.
Veganska je to alternativa mesu. Po opisu ovaj burger bi i okusom trebao biti sličan mesu. Došli smo do Lidla i u dijelu sa zamrznutim proizvodima zaista su stajale kartonske kutije na kojima piše Next Level Burger. U pakiranju se nalaze dva komada ukupne mase od 227 g.
Uz burgere uzeli smo i paket mini grappolo rajčica iz Lidlove Bio ponude, koja ima širok krug veganskih i vegetarijanskih proizvoda, kao i onih bez laktoze i glutena.

Next Level Burger

Zašto jesti Next Level Burger, kad možemo pojesti pravi mesni burger?

Ovo je pitanje koje često čujemo kada je tema veganski burger i zaista – pitanje je legitimno.

Next Level Burger sastoji se od šampinjona, kokosove masti i ulja repice te od proteina pšenice, proteina soje i proteina graška.
Priprema se u tavi ili na roštilju, a mi smo ih pripremili na našem Tepannyaki električnom stolnom roštilju za svega nekoliko minuta.

Next Level Burger

Zašto si priuštiti veganski odrezak koji se, uz sve, još drznuo nazvati burgerom? Čuli smo to baš prije neki dan. Zašto jednostavno ne kupiti meso i pojesti mesni burger?

Razloga je nekoliko, a oni najočitiji su:
– možda je netko vegan i želi uživati u okusima roštilja koji je biljnog porijekla
– možda bi netko rado češće nego do sad pojeo obrok u kojem nema mesa, a da su arome slične onima s mesnog roštilja
– možda je nekome stalo da proizvodnja ovog veganskog burgera zaista jest klimatski neutralna, što znači da za razliku od proizvodnje mesa ovaj proizvod ne utječe negativno na klimu (ne ispuštaju se staklenički plinovi)

Rezultat našeg testa – kakav je okus?

Next Level Burger može se peći još zamrznut, no na laganijoj vatri nekoliko minuta (precizna uputa nalazi se na omotu), a zatim još nekoliko minuta na jačoj vatri.
Mi smo ga pustili nekoliko sati na sobnoj temperaturi i tek tada stavili peći.

Sirov burger je roskaste boje, nešto svjetliji od junetine. Pri sredini pečenja daje naznaku crvenkaste tekućine povrh – u kapljicama – poput krvi. Moguće da boja dolazi od cikle. Kakogod, izgleda realno i prirodno.

Osim peciva, kao dodatke za burgere koristili smo različito povrće – salatu, krastavac, mini grappolo rajčice, crvenu rog papriku i čili papričice, ali i avokado i ljubičasti kupus. Kao namaze koristili smo hummus i domaći ajvar. Pripremili smo i pomfrit od velikog ukusnog batata kojega Lidl ima unutar svakodnevne ponude svoje tržnice. Narezani batat smo uvaljali u kukuruzno brašno i prah kurkume, baš kako su nam preporučili u odličnom berlinskom veganskom burger lokalu Lia’s Kitchen.

Vratimo se na naš Next Level Burger – posložili smo burgere i otišli u vrt na našu improviziranu klupu od debla srušenog oraha (nažalost morali smo ga srušiti, no posadili smo dva nova u vrtu).

Vegan burgeri

Fino zapečeni burgeri uz ukusne dodatke našoj ekipi su se svidjeli.
Dok ih jedeš, zaista vuku na okus mesa, kako okusom tako i konzistencijom smjese.

Next Level Burger

U presjeku vidi se fina gustoća smjese, a uz ajvar ili hummus, kao i u kombinaciji sa svježim povrćem predstavljalo je vrlo dobar obrok. Uz to ne osjeća se težina u tijelu dok se jede, kao ni nakon.

Next Level Burger

Svakako treba još jednom spomenuti i proteinski benefit u sastavu.
S obzirom da smo uzeli više kutija burgera, idući put pripremat ćemo tzv. Naked Burgers, odnosno burgere bez peciva. Takve možemo nazvati zdravijima od ovih koje smo radili s pecivima.

Burgeri

Cijena za Next Level Burger pakiranje iznosi 24,99 kn i, da ponovimo, ima dva burgera ukupne mase 227g.

Next Level Burger

fotografije: Eat Out Zagreb