Premda na Pagu uspješno radi nekoliko sirana, Paška sirana d.d. najstarija je i najnagrađivanija. S njima je daleke 1946. i počela priča o divnom paškom siru.
Vidjeli smo da imaju web shop na kojem možemo naručiti online i besplatnu dostavu na kućni prag za iznos veći od 50 kuna, što je upravo nevjerojatno dobra ponuda. Nazvali smo i naručili desetak sireva koji su nam stigli za nekoliko dana.
Ukoliko se naruči iznad 300 kuna daruju drvenu dasku, sir od 200g po izboru i lijepu šalicu s logom Paške sirane.

Paška sirana d.d. ima sir koji je spoj mlijeka, bure, morske soli i bilja

Kada su tijekom 18. stoljeća na Pag dopremili ne osobito robusne ovce (i današnjima je masa od 25 do 34 kg) nisu imali u planu započeti tradiciju koja će trajati u nedogled. Te ovce znatno su lakše od, primjerice, slavonskih, no upravo u tome i jest njihova posebnost.
Škrta ispaša izuzetno specifičnog aromatičnog mediteranskog bilja daje mlijeku tih ovaca specifičan miris i okus.
Upravo to manifestira se i u proizvodnji paškog sira. Pomaže svemu i bura, salinitet i prirodno okružje u kojemu stoka raste.

2008. godine izgradili su novi pogon koji zadovoljava sve europske standarde kao i sve sigurnosne mjere.

Osim paškog sira proizvedenog isključivo od ovčjeg mlijeka s otoka Paga, Paška sirana d.d. proizvodi i miješane ovčje-kravlje sireve, kao i kravlje. Mlijeko za kravlji sir nabavljaju iz Like i Slavonije. To je i logično, s obzirom da na Pagu nema krava.
Sireve Paške sirane paušalno možemo podijeliti na mlade i stare, ovisno o mjesecima dozrijevanja. Oni do 12 mjeseci dozrijevanja su mladi, a oni iznad toga su stari.

U sirevima Paške sirane uživali smo samostalno, ali smo i pripremili neka zanimljiva jela

S obzirom da se radi o prirodnom proizvodu koji samostalno zaslužuje beskonačnu pažnju i uživanje, ove sireve nismo pretjerano termički obrađivali, nego smo ih tek sljubili uz nekoliko jela. Sve to kako bi njihov divan karakter najviše došao do izražaja.

Paška sirana

Započeli smo s vrhunskim jadranskim kozicama koje su nam dan prije stigle s mora u Zagreb. Sljubili smo ih s maslinovim uljem i povrćem te povezali s malo kokosovog mlijeka i dodali nekoliko začina kako bismo im dali tek natruhu egzotičnosti tajlandskog curryja.
Jelo za koje je dovoljno nekoliko minuta termičke obrade sjedili smo sa staklenim rižinim rezancima i preko njega naribali smo sir. S obzirom da smo radili četiri porcije, naribali smo na svaku različiti sir i na kraju imali praktički četiri različita jela. Toliko svaki od sireva razvija svoj karakter.


Paška sirana

Počeli smo od mladog Parenjaka koji je lagan i prpošan, lagano škriputav zbog ostatka tekućine, odličan.
Nastavili s porcijom na koju smo naribali Dalmatinac, sir miješan od ovčjeg i kravljeg mlijeka. On je nešto pikantniji i odlično se uklapa uz ostale sastojke, no znatno je blaži od najrobusnijih sireva poput Paškog sira.
Sir koji nas je iznenadio, jer se do sad nismo susreli s njim, je Mediterano – ovčji sir s kaduljom, koji možda najbolje odražava simbiozu ovčjeg mlijeka s ljekovitim travama našeg podneblja.
Za kraj smo ostavili ribanje Paškog sira koji je perjanica ovčjeg, ali i cjelokupnog asortimana Paške sirane d.d.
Osim na ovom jelu kojega smo kušali uz različite ribane sireve, te sireve uz dodatni, Trapist, rezali smo na platu uz pršut i voće.

Mediterano sirana
Paški sir Pagus

Vrijedi napomenuti da smo se vodili zdravom pameću da mlađe sireve valja sljubiti s narescima, a one starije druge večeri samostalno uz čašu dobrog vina. Preporučujemo crno vino jakog tijela – odležani merlot, cabernet sauvignon ili neka moćna kupaža).
Ne treba se pribojavati spariti sireve i s karakternim bijelim vinima poput Enjingijevog Venja bijelog, kupaže kasne berbe.

Za lagani ručak smo, ipak, odlučili napraviti prirodni sok od naše mrkve iz vrta i meda s Paga, a plate smo upotpunili domaćim džemom od smokve, našim grožđem i ružmarinom iz vrta. Pripremili smo i karamelizirani luk.

Eat Out Zagreb

Slatkoća nekih od spomenutih dodataka izvrsno se slaže sa slanošću i kiselkastim momentima sireva koji u određenom trenutku pri konzumaciji prelaze gotovo u slatkoću, a kad spominjemo Paški sir – on je toliko poseban i osebujan da se topi u ustima. Tome pogoduju i visoke masnoće, ali i kvaliteta koju posjeduje. Naoko skroman, Paški sir u ustima postaje Div.
Ta osebujnost očitava se i u činjenici da su mladi i odležani Paški sir kao dva potpuno različita jela. Dva različita pozitivna iskustva.
Ovaj sir nije bez razloga visoko na popisu hrvatske nematerijalne kulturne baštine.

Za kraj, složili smo desert od Paške skute uz džem od smokve i sladoled od vanilije. Jednostavno, a okusom savršeno jelo. Paška ili Kravlja skuta kao opcije nježne su i kremaste, lagane i podatne. Tako se odlično uklapaju u mnoga slana, ali i slatka jela.

Paška skuta

Delikatna skuta odlična je za započeti dan, a mi ga volimo i završiti njome, uz laganu večeru.
Nalazimo i kako su na Pagu u davna vremena skutu znali staviti i u kavu, što definitivno zvuči jako zanimljivo.

Paška sirana svoje vrhunske sireve šalje vrlo brzo nakon potvrde online narudžbe – u roku od 2, 3 radna dana. Osim što imaju vrlo atraktivna pakiranja pojedinačnih komada sireva, nude i atraktivne poklon pakete koji su savršen dar za predstojeće blagdane.
Za kraj spomenimo nešto što nas je oduševilo – Paškinjice – četiri praline tamne čokolade u koje je ukomponiran Paški sir. Jedne od najboljih pralina koje smo probali u životu.

Paška sirana d.d. – link na online web shop
Trgovina Pag telefon: +385 23 600 357

fotografije: Eat Out Zagreb