Restoran 360 Dubrovnik, nositelj Michelinove zvjezdice od 2018. otvara se za sezonu 2022. večeras, u petak 01.04. navečer, a jelovnik chefa Marija Curića će dosljedno filozofiji restrorana interpretirati jela hrvatske gastronomije u njezinom širem povijesno-kulturološkom kontekstu, napajajući se dvama bazenimamediteransko-primorskim i kontinentalnim.

Pri našem ljetnom posjetu pisali smo o izvrsnim jelima koja nam je ponudio Restoran 360, a ako je suditi po otvorenju u koje ulaze s maštovitim novim jelima i vinima, slijedi dugo toplo ljeto.

Restoran 360

Gastronomski doživljaj s potpisom chefa Marija Curića kojemu je klasična francuska kuhinja temelj misaonog i praktičnog, zanatskog procesa, bit će ove sezone ispričan kroz dva degustacijska jelovnika. Prvi svojim nazivom “Retro” jasno sugerira da su to signature dishes chefa Marija Curića koji dolaze s posve novim prilozima, dok drugi degustacijski jelovnik znakovitog imena “2022” gostima nudi radikalniji pristup u fokusu kojega su mediteranski klasici – skuša, brancin i jakobove kapice te crna slavonska svinja s kontinenta.

Chef Marijo Curić
Chef Marijo Curić

Izražajni, odlično definirani okusi osnovne namirnice i harmonične kombinacije okusa te uvijek zadržan fokus na teksturi, vrlo su precizni: kratko dimljeni filet skuše pečen je na tavici i dolazi u kontrapunktu s carpacciom od bijele repe punjenim kavijarom od pastrve, a blagost brancina sljubljuje se s dimljenom majonezom i kontrastira sa salaticom od dagnji i koromača koju prate faggotini punjeni raguom od sipe, te slatko kiseli umak. Inače, zimske mjesece chef Marijo Curić proveo je u srcu Mediterana, istražujući španjolsku kuhinju. Vrhunac tog istraživanja i razmjene sa chefovima čine dva toposa gastronomske scene globalno – Ricard Camarena Restaurant u Valenciji, te Disfrutar iz Barcelone, sa svojim trojcem, chefovima Mateuom Casañasom, Oriolom Castrom i Eduardom Xatruchom. U jelovniku za 2022. ističu se još tartar od jakobovih kapica uz mousse od korabe i umak od korabe s uljem estragona, gelom od yuzu-a te čipsom od pileće kožice, dok za ljubitelje iznutrica chef nudi brizle pečene na tavici i poslužene u kremi od artičoka s confitom artičoke.

Restoran 360

Brizle dolaze s tartarom od telećeg filea, a tanjur je završen listićima tostiranog badema i telećim jus-om. Na vinskoj karti za koju se brine Miho Vidak, glavni sommelier restorana, a za koju je restoran više godina zaredom dobio prestižnu Wine Spectatorovu nagradu – Best of Award of Excellenceulistano je više od 500 etiketa, s naglasom na vina autohtonih sorti te vina iz regije, uz relevantan izbor etiketa iz svih dijelova starog i novog svijeta. U ponudi vina na čaše nalazi se više od 90 etiketa. U sljubljivanju s hranom, prvi izbor uvijek su authotone sorte i regionalni proizvođači. U barskom dijelu, restoran nudi niskoalkoholna pića te tropske TIKI-style koktele, igrajući se rumovima i začinima. Za goste koji večeru vole završiti kavom, tu su rijetke sorte kave prestižnog britanskog branda Difference Coffee. Restoran poslužuje samo večeru, radno vrijeme je od 18.00 – 22.00, a rezervacija je obavezna. Ponedjeljkom je restoran zatvoren.

Naš prijedlog – Restoran 360 Dubrovnik s većim dijelom Hrvatske odlično povezan avionskim letovima po vrlo povoljnoj cijeni. Iz Zagreba su, primjerice, letovi za Dubrovnik idućih tjedana i ispod 50 eura. Egzotični Dubrovnik čeka, a na njegovim zidinama perjanica naše fine dining scene – Restoran 360 Dubrovnik.

fotografije: Veronica Arevalo