Pekara Dubravica nesumnjivo je jedna od boljih na našem tržištu. A svjedoci smo koliko je naše tržište “bogato” pekarnicama.
Uvijek svježi proizvodi i prilično maštovita ponuda zaštitni znak su koji pekara Dubravica kao brand nudi kupcima.
Nama su posebno drage salate koje su prije nekoliko godina uveli u suradnji sa chefom Tomislavom Špičekom.
U zadnje vrijeme vrlo dobri su i klipići sa salamom, kao i onaj s paškim sirom. Nakon svega, Dubravicu prati odlično posložen marketinški projekt i to se najbolje vidi po društvenim mrežama kao i vizualu cijele priče.

Predvečer smo usputno u trgovačkom centru na istoku grada uzeli novost koju je pekara Dubravica lansirala prije nekoliko dana – sendvič s pršutom i tartufima.
I ne bi nas posebno privukao taj sendvič da nije dio suradnje s Michelinovim chefom Matijom Bregešom.
Matija Bregeš svoju zvjezdicu zaslužio je u paškom Boškincu, a nakon njega prešao je u zagrebački Baltazar. Restoran je to godinama, još od Tuđmana te iza i Sanadera, najpoznatiji po redovitim posjetima političke klijentele i njihovih gostiju, od kolega iz inozemstva, domaćih novinara itd.

Pekara Dubravica u svom nizu inače vrlo pristojnih sendviča u predmetnom dobila još jedan takav.
Svježi sastojci, kukuruzna ciabattina, neloš pršut, rajčica koje zimi bolje da nema s obzirom na okus ni po čemu, mozzarella, svježa rikula i dobar pesto od maslina i kapara (dominiraju, a navodno su unutra i sušene rajčice te inćuni koje ne osjetimo), ali i upitni namaz od tartufa.

Podloga je, čini nam se, na bazi sirnog namaza u kombinaciji s tartufatom. Tartufata, koja baš i nema veze s pravim tartufom, osim sličnom kemijski sintetiziranom aromom i zanemarivim postotkom tartufa – te znatno većem postotku mljevenih šampinjona. U gastronomiji tartufata nije osobito cijenjen proizvod. U tom smislu nam nije jasno kako je Michelinov chef pristao na ovaj moment.
Nije za očekivati da će vam netko za cijenu od 22.5 kune (čak je bilo i sniženje na 20 kuna taj dan) pred vama u pekarnici u pamučnim bijelim rukavicama ribati svježi tartuf, ali mišljenja smo da je upitno reklamirati ovaj proizvod kao sendvič s pršutom i tartufima.

Također, u sastojcima na web stanici (nažalost u pekarnici sastojci nisu navedeni, nego tek alergeni) naveden je i maslac. Maslac koji koristi pekara Dubravica nije nam dobar, premastan nam je i na nepcu neugodan gotovo poput margarina. Takav je da smo se prošle godine znali zapitati je li to uopće maslac (na primjeru inače dobrih prutića koje smo gore spominjali). Kada smo tada prodavačicu upitali je li to maslac, odgovorila je negativno, iako sada na web stranici Dubravice vidimo da piše da se radi o maslacu. Okej.

Ima li pekara Dubravica dobre proizvode? Ima. Je li jedna od boljih na tržištu? Je.
Jesmo li jako zadovoljni ovim sendvičom? Baš i ne. U najbolju ruku “Ic okej”, da citiramo Fani Čapaliju.

Ocjena sendviča: 5/10

fotografije: Eat Out Zagreb