fotografije: Eat Out Zagreb

U našem velikom testu probali smo kesten pire u ovim slastičarnicama (nasumično) : Vincek, Orijent, Jakšić, Fine torte, Amelie, Mala kavana i Greblica.
Prije kratke analize svakog kesten pirea, reći ćemo kako smo zadovoljni i kako su mnogi ove godine uzeli odličnu sirovinu. Čini se da su kesteni, također, ove godine ukusni i podatni za dobar proizvod (bio to kesten pire, kolači od kestena ili nešto treće)

Vincek

Vincek kesten pire

Slastičarnica Vincek, lokacije: 8 lokacija u Zagrebu (isprobano u poslovnici na adresi SR Njemačke 1c)
Cijena: kesten pire sa šlagom 20 kuna, bez šlaga 17 kuna

Slastičarnica Vincek ima jednu od najdužih tradicija slastičarstva u nas, čak 43 godine!
Kesten pire s fotografije isprobali smo u njihovoj novijoj poslovnici u Novom Zagrebu (SR Njemačke 1c) i bili smo vrlo zadovoljni onim što osjećamo. Jednostavno i efektno: čisti kesten zaslađen s nešto šećera i to je to. Bez ikakvih dodataka izvan toga. Naravno, uz prirodni tučeni šlag od vrhnja koji je neutralan kako bi balansirao laganu zaslađenost kestena.
Vincek ima vlastiti pogon prerade kestena izvan Zagreba, a imaju i opciju nezaslađenog kestena za one koji ne smiju ili ne žele jesti šećer. Tijekom cijele godine prodaju i kocke zaleđenog kesten pirea.

Orijent

Orijent kesten pire

Slastičarnica Orijent, lokacija: Maksimirska 34
Cijena: kesten pire sa šlagom 27 kuna, bez šlaga 19 kuna

Orijent kao obrt na istoj adresi radi od 1936. godine. Što reći za tu tradiciju, osim: Naklon!
Bez obzira na uistinu tektonske pokrete kakvi se u ovom lokalu rijetko događaju, Orijent i dalje drži visoko svoju razinu. Od promjene vlasnika – iako glavne slastičarke još rade tamo – do obnavljanja prostora, više svjetla u lokalu, vrlo dobra glazba (ovo nam je bio poseban, iako pozitivan, šok nakon što smo tamo gosti desetljećima). Da ni ne spominjemo novu lokaciju koja kreće s radom za koji dan na križanju Petrinjske i Jurišićeve).
Ovaj kesten pire je kvalitetan, ukusan, slatkast i s osjetom alkohola (ruma) – onako, stara škola. Ali dobra škola. Šlag neutralan, od tučenog vrhnja.

Jakšić

Jakšić Zvonimirova

Slastičarnica Jakšić, lokacija: Zvonimirova 30
Cijena: kesten pire sa šlagom 20 kuna, bez šlaga 15 kuna

Ivan Jakšić u Zvonimirovoj ulici preuzeo je 1956. godine lokal od majstora slastičara Kovačića, a danas u lokalu radi dama lijepog osmijeha – unuka g. Jakšića. Iz hladnjaka vrišti: Domaće, domaće!
No naš posao ovaj put bio je kesten pire.
Sitnije mljeven, nešto konkretnije zaslađen, kao s natruhom alkohola, no nedovoljno da bismo se mogli zakunuti i kladiti na to. Šlag tučeno vrhnje. Generalno jedan od najslađih od isprobanih.
Još jedna stara škola, uz Orijent, iako Vincek sa svojim konkretnim, čistim kestenom uopće ne zaostaje – ali na jedan drugi način.

Fine torte

Fine torte Vlaška

Slastičarnica Fine torte, lokacija: Vlaška 31
Cijena: kesten pire sa šlagom 20 kuna, bez šlaga 16 kuna

Fine torte pratimo od otvorenja, simpatični lokal i jednako takva vlasnica, kvalitetni i fini proizvodi.
Kesten pire koji smo kod njih probali možda je najmanje zaslađen od svih probanih u našem testiranju, što bi mogao biti plus onima koji ne vole slatke deserte. Uz to i sam šlag je minimalno zaslađen. Lijepo servirano u ugodnom prostoru u centru.

Amelie

Slastičarnica Amelie, lokacije: 3 lokacije (Duknovićeva 4, B. Bušića 16 i Vlaška 6 u kojoj je i isproban ovaj kesten pire)
Cijena: kesten pire sa šlagom 19 kuna, bez šlaga također 19 kuna

Amelie nudi osrednje zaslađen kesten pire, uz umjereno zaslađen šlag od tučenog vrhnja. Izuzetno sitno umrvljen kesten pire, na prvi tren vizualno čudno (podsjeća na crumble), no okusu ne smeta ni najmanje. Šlag aranžiran dijelom od dna posude, dijelom pri vrhu – kako bi i oni koji ne znaju strateški raspodijeliti šlag na cijelu porciju bili mirni.
Već smo zaboravili koliko je voditelj te poslovnice simpatičan čovjek. Srećom, još je tamo, što je odlična vijest za Amelie. Rijetki su takvi djelatnici.

Mala kavana

Amelie pire

Mala kavana, lokacija: Trg bana Jelačića 5
Cijena: kesten pire sa šlagom 24 kune, bez šlaga –

Mala kavana prije nekoliko godina doživjela je jedan ugodan facelifting, a uz to je uspjela zadržati simpatičnu tradicionalnu crtu kakvom jedna kavana i treba odisati. Nešto što je susjed sljednik Gradske kavane nepovratno izgubio, na žalost svih koji cijene tradiciju.
Na fotografiji vidimo još jedno strateško aranžiranje šlaga poput onog kod Amelie, kako i oni koji ne znaju planirati do kraja porcije ne bi ostali bez šlaga.
Lijepa čaša, a sadržaj? Vrlo diskretno zaslađen kesten pire, šlag također neutralan. Opet za one koji ne vole slatke deserte.
Usluga na visokom nivou, tamo smo uvijek osjećali taj dašak bečkog Zagreba – pa došli samo na čaj ili i na nešto više, poput deserta uz kavicu.
Jako nam je drago bilo vidjeti puno umirovljenika koji dolaze tamo, to mjesto očito privlači šaroliku lepezu generacija.

Greblica

Greblica kesten pire

Slastičarnica i pekarnica Greblica, lokacija: Stonska 1
Cijena: kesten pire sa šlagom 12 kuna, bez šlaga nešto manje, ne znaju koliko (početak citata) jer ih još nitko to nije pitao (kraj citata)

Greblica je spoj slastičarnice i pekarnice u novozagrebačkom Središću i prilično uspješno radi, čini nam se. Ovaj kesten pire bio nam je prvi sezonski ove godine, iako ga zadnjeg predstavljamo. Manji porcijom, no manji i cijenom.
Osjeća se konkretno alkohol (pa tko voli… živjeli!), no šlag je miks tučenog vrhnja i biljnog šlaga, što ne pozdravljamo.
S druge strane, ima tamo proizvoda koji su konkurentni po odličnoj cijeni, poput torte od mrkve.