Miva galerija vina u novoj ponudi donijela je zaista zanimljivu selekciju Rougié proizvoda, francuske tvrtke koja je svoj rad započela kao gurmanska trgovina još 1875.

Rougié guščju jetru jeli smo nekoliko puta u Parizu, zadnji put prije tri godine na dekici pred Eifellovim tornjem. Jeli smo ju uz njihova desertna vina i glazbu koju su na otvorenom puštali DJ-evi, tako da nas je vijest da je Miva distributer ovih proizvoda jako razveselila. Konačno možemo testirati je li Rougié foie gras uistinu odličan kakav nam je bio tada ili nas je opio Pariz.
Odlučili smo prirediti jesensku gozbu uz jedan od naših najboljih desertnih vina i to uz ledenu berbu.

MIVA

U našoj košarici našli su se Rougié cijela guščja foie gras u staklenci od 180g, Rougié kandirane smokve staklenka od 115g i Rougié kandirani luk staklenka 115g.
Ovo ugledno društvo upotpunilo je bombastično Bodren Triptih ledeno vino (0,25l), koje se također može kupiti u Miva galerijama vina – poznatim po ponajboljoj selekciji vina, pjenušaca i šampanjaca u Hrvatskoj i regiji.

Naše gurmanske užitke, osim navedenog, upotpunili smo karameliziranom kruškom i smokvama, pečenim kestenima i kremom od mrkve. S obzirom da je stigla jesen, ovo je adekvatan odgovor.

Miva

Rougié guščju foie gras servirali smo na toplom prepečenom kruhu i kombinirali s već spomenutim kandiranim lukom i kandiranim smokvama. Povremeno smo gricnuli i pokoji pečeni kesten, kao i karameliizirano voće.

Dakle, što reći o guščjem foie gras kojega nudi Miva?
Tehnički perfektan, bez žilica i punog su, ugodnog i intenzivnog okusa. Neke bolje guščje jetre, uglavnom iz Francuske, su znatno skuplje, tako da je ova u tom rangu best buy.
One jeftinije, iskustva smo, znaju imati neugodan aftertaste.

Što se tiče sparivanja s vinima, kao preporuku apsolutno nudimo neko desertno vino s karakterom.
Vinarija Bodren iz Huma na Sutli poseban je dijamant predikatnih vina u Hrvatskoj. U tom smislu mnoga njegova vina doskočila bi ovom sljubljivanju, a pogotovo Ledeno vino Triptih iz 2013. koji smo mi pili.
Triptih je kupaža na bazi rizvanca, uz sauvignon blanc i pinot bijeli (60/20/20%).
Duboke boje jantara, uz začine i arome cvijeća, elegantne slatkoće i okusa koji prati cvjetni miris, uz citrusne note. Uravnoteženih kiselina i srednjeg tijela, traje dugo i ostavlja divan harmoničan dojam.

Miva

Osim navedenih staklenki, u Miva vinotekama možete nabaviti i Rougié guščji foie gras blok u konzervi i isti takav s tartufima, guščji rillette u staklenci, te dvije veličine pačje foie gras blok konzerve. Cijene se kreću od 30,50 kn za kandirani luk i kandirane smokve, preko 46,50 kn za rillette (180g) te od 107,50 kn za pačji i od 137,50 kn za guščji foie gras.

S obzirom da će nam uskoro doći kraj godine i vrijeme darivanja, ovo smatramo jednim od najljepših poklona za istinske gurmane. Ili jednostavno nekome samo želite uljepšati dan ili… život?

fotografije: Eat Out Zagreb