Na nešto više od dva i pol sata vožnje od Zagreba, u sjeverozapadnom dijelu Istre, smjestila se Vižinada. Mjesto oko kojeg se veže niz okruglih brojki. Kažu da imaju oko milijun trsova, što je za relativno malo područje znak da je izuzetno za proizvodnju najboljih vina. Također, doznali smo i da je Vižinada stara oko tisuću godina.
Poziv na ovaj izlet uputila nam je mlada marketinška i vinska stručnjakinja Andrea Pančur. S obzirom da je dio našeg tima imao mogućnost poći u ovu šaroliku avanturu darovima prirode, zaista nismo mogli reći ništa osim Da.

Vižinada

Vižinada nudi više od 20 enogastro lokacija – evo koje su bile naš odabir

Niz najboljih vinara smješten je upravo na ovom lokalitetu, kao i nekoliko konoba i seoskih domaćinstava s najkvalitetnijim proizvodima od kojih mnoge sami proizvode. Za njih, štoviše, dobivaju vrijedne svjetske nagrade – kako vinari, tako i proizvođači prehrambenih proizvoda.
Vižinada je višekratno bila destinacija naših užitaka prošlih godina, sjećamo se dobro posjeta dvjema vinarijama pri širem posjetu Istri.
No, ovaj put bila je “samo” Vižinada.
Destinacije koje smo posjetili i aktivnosti koje su nas čekale redom su: pršutana Selo Mekiši, kuća Maraston, vožnja quadovima, vinarija Pilato, vinarija Rossi, konoba Jadruhi

Pršutana Selo Mekiši

Prijepodnevnim dolaskom u Vižinadu dočekao nas je sunčan dan i predivan maslinik na terasi pršutane Mekiši.
Na početku nam se uz kratku dobrodošlicu obratio mladi načelnik Vižinade Marko Ferenac.

Vlasnik ovog agroturizma, Moreno Mekiš, ponosno je stao uz svoj pršut i rezao ga uz smiješak. Čovjek ima zašto i biti ponosan, s obzirom da je u nekoliko navrata zadnjih godina na natjecanjima osvajao zlata. Njegov pršut, uz to, nosi i zaštićenu europsku oznaku izvornosti.

Vižinada
Moreno Mekiš


Osim pršuta, uživali smo u preostalih desetak vrsta suhomesnatih proizvoda koje je g. Mekiš ukomponirao u bogate plate. Uz to, divna fritaja uz naribani tartuf plijenila je mirisom i izgledom. Kada vam dan započne ovako bogatim doručkom, malo toga može krenuti krivo.

Vižinada

Pršutana Selo Mekiši
Mekiši
radno vrijeme: svaki dan (osim utorka) od 12 do 22 sata
tel.: 091 568 8635

Kuća Maraston

U staroj gradskoj jezgri stoji gordo Maraston – kuća skrivene povijesti. Na nekoliko razina izmjenjuju se interaktivne priče Vižinade koju je Turistička zajednica Vižinade jako dobro opremila zanimljivim sadržajima.

Kuća Maraston Vižinada

Od ponude vina ovog kraja u prizemlju, preko prvog kata i projekta Slatka Istra (čija manifestacija se ove godine održava 14.08. u 18h u Vižinadi), do drugog kata posvećenog balerini svjetskog glasa iz Vižinade, Carlotti Grisi, sve do trećeg kata posvećenog filmu snimanom i u Vižinadi – Kelly’s Heroes (s Clintom Eastwoodom i Donaldom Sutherlandom).

Priznajemo kako nas se sve dojmilo – ovo smatramo vrlo uspjelim projektom koji tek kreće u nove pobjede. Najviše nas se dojmila gospođa Laura Kešac, volonterka koja i u 72. godini izvrsno priprema tradicionalne kolače ovog kraja. Za nas je pripremila tople mirisne paštine.
– U mirovini sam se odlučila posvetiti volontiranju. Mirovina nije kraj, ona je novi početak pun izazova – rekla nam je simpatična gđa. Kešac.

Maraston gđa Laura Kešac
Laura Kešac

Kuća Maraston
najava posjeta na 052 446 110 ili na mail: info@tz-vizinada.hr

Quad avantura po lokalnim šumama i vinogradima

Kao da nam cjelodnevni posjet pun enogastro avantura uz upoznavanje povijesti u iznad ispričanoj priči nije dovoljan, organizatorica izleta odlučila je dignuti adrenalin na maksimum. Vožnja quadovima, moćnim stabilnim vozilima kojima se prilično sigurno mogu voziti i manja dječica kao i starije osobe, pokazala se dobrom odlukom.

Vižinada

Vožnju smo začinili prolaskom kroz vinograde i šume, a krenuli smo iz gradske jezgre uz dobro raspoloženo društvo. Voditelj uzbudljivih tura je mladi Paolo Ritoša.

Istra Grand Tour
link na web
Vižinada 18a
tel.: 091 989 8584

Vinarija Pilato

Našim starim znalcima, vinariji Pilato u naselju Lašići, uputili smo se nakon vožnje quadovima.
O ovoj vinariji pisali smo u više navrata, njihova vina izrazito su dobro odškolovana. Manifestiraju ono najbolje od sortnosti, bilo da pričamo o pinotu bijelom, malvaziji, chardonnayu itd.
Eliđo Pilato, glava obitelji, kao rijetko koji vinar kod nas razvio je taj delikatni osjećaj usmjeravanja vina da mogu predstavljati školski primjer izvrsnosti.
S obzirom da se g. Eliđo nalazi na liječenju izvan Vižinade (želimo mu brz oporavak i povratak doma što prije) dočekala nas je njegova snaha, Simona Pilato. Ova rođena Rabljanka svoj je kozmopolitski duh ipak podredila razvoju i moderniziranju vinarije Pilato u marketinškom dijelu, što je doprinijelo proboju Pilato vina boljoj vidljivosti – jer vina im zaista nikad nisu bila upitna. Oduvijek su bila odlična.

Vina Pilato
Simona Pilato

Osim gore navedenih klasika ove vinarije, moramo navesti aktualnu Malvaziju Sur Lie 2016, kao i onu koja još nije ni u boci, a koju smo imali prilike probati u podrumu. Još divlja, neformirana do kraja, ali već zavodljiva i tropski egzotična. Uz malo dorade majstora iz obitelji Pilato i benefita odležavanjem u boci, ovo vino ima potencijal biti među najboljim Pilatovim Malvazijama Sur Lie.
Njihov Grande Cuvée 2015. (kupaža cabernet sauvignona, merlota i terana) koji je odnedavno na tržištu vjerojatno je jedno od najboljih crnih vina u nas, veliko je i moćno. Velike čestitke autorima. O tom vinu ćemo jednom drugom prigodom.
Sada možemo najaviti još jednu ekskluzivnu vijest po prvi put, a to je da vinarija Pilato priprema Chardonnay Sur Lie. Oho, bit će to zanimljivo kušati.

Vižinada

Druženje u vinariji Pilato započelo je veselo, uz divne nareske (posebno pohvala njihovoj domaćoj rolanoj panceti) – a tako je i završilo, uz smijeh i vesela lica posjetitelja.

Vinarija Pilato
Lašići 2, Vižinada

link na web
tel.: 091 446 2810

Vinarija i destilerija Rossi

Ako bismo rekli Vina Rossi iz Vižinade, rekli bismo točno. Ali ne i potpuno. Jer ovo je i destilerija. I to kakva – izvanredna.
Iako imaju fini niz svjetski nagrađivanih vina (od malvazija nadalje), ova vinarija s čije terase puca predivan pogled nudi i više od tucet fantastičnih destilata.

Vižinada


U to smo se uvjerili baš svaki put kada bismo smo ih probali. Ono što veseli je da su i s nekima s kojima su krenuli slabije prije nekoliko godina (npr. gin Nostromo, destiliran iz vina malvazije) sada na jednoj odličnoj razini. I ne misle stati na tome. Iz sezone u sezonu Luka Rossi – pod čijom magičnom rukom je destilerija – donosi sve bolje rezultate.

Vina Rossi
Luka Rossi

Bilo bi nepravedno ne spomenuti njihovu bisku, medenicu, travaricu, teranino, gin, pelinkovac Epulon. A za kraj spominjemo i ponovno mu se klanjamo – Šovran – prvi hrvatski ekskluzivni vinjak od terana, odležan desetak godina u barrique bačvama francuskog hrasta. Elegancijom je na svjetskoj razini. Kušanje vina i destilata Rossijevih dogovorite što prije, jer predivna terasa čeka na uživanje. Imaju i mogućnost smještaja.

Vina Rossi
Bajkini 16, Vižinada
tel.: 091 335 5604

Konoba Jadruhi

Desert za kraj, iako je do deserta našim stolom prošao niz zaista neočekivano izvrsnih jela. Jela na čijoj razini bi mogle pozavidjeti mnoge najbolje konobe u Hrvatskoj.

Marko Šimonović

Vlasnik Marko Šimonović zaokružio je priču pršutanom, tradicionalnim istarskim jelima i mirisnim desertima koje pripremaju seniorke iz mjesta.

Niz posve uspjelih jela započeo je carpacciom boškarina s odličnim odležanim sirom i naribanim tartufom. Uz dodir aceta balsamica i nešto krupne soli ovo jelo poletjelo je u visine. Ta razina zadržala se do deserta.
Posebno bismo istaknuli, ipak, kozlića kuhanog satima, uz prepečenu palentu. Uz bok tom jelu, slijed prije, na stolu se našao splet domaćih tjestenina uz saft od boškarina. Bogat i izvrsno začinjen boškarin, jelo za čistu peticu, pogotovo uz raviole punjene sirom koje serviraju uz to.

Jadruhi
Kozlić u umaku uz pečenu palentu

Konoba Jadruhi
link na web
Jadruhi 11, Vižinada
tel.: 098 185 36 04

Odlazak u Vižinadu ukoliko ste u blizini? Da. Odlazak u Vižinadu ciljano iz Zagreba? Apsolutno da. Vižinada osim prikazanog nudi i niz smještaja, ljubazne djelatnike Turističke zajednice koji pomažu svim potrebnim informacijama. I na kraju, Vižinada nudi prirodu i plodove prirode, ono najbolje što vrijedni ljudi ovdje izrađuju vrlo spretno već stoljećima.

fotografije: Eat Out Zagreb