Pohodimo Burger Bar otkako je otvorio prvi lokal pri južnom ulazu zagrebačkog Velesajma. Ta poslovnica bila je neugledna i za zimskih noći više je sličila ulasku u Zonu sumraka, nego u uljudni bar s hranom. Kasnije su se širili, naoko bismo rekli i obnovili.
Burgeri su tamo oduvijek bili dobri uz manje oscilacije.

Noviji Buger Bar na adresi Zavrtnica 17 otvoren je nekoliko godina kasnije i predstavljao je poboljšanu verziju onog novozagrebačkog. Prije svega očitovalo se to u boljoj usluzi i u ljepšem i novijem interijeru. A onda je nekako sve ljepše. Napomenimo da smo u Burger Baru u Novom Zagrebu zadnji put pokušali jesti prije 4 godine i da smo, ušavši, čuli izderavanje konobarice na starijeg gospodina koji je pitao treba li doći platiti za šank ili će ona doći do njega… kada smo čuli tu komunikaciju, rekli smo joj što mislimo o tome, okrenuli se i više se tamo nikada nismo vratili.
Srećom, Burger Bar Zavrtnica uvijek do sada nam je priuštila normalan do odličan odnos prema gostima.

Burger Bar
Burger Bar, ul. Zavrtnica 17: BBQ Special Hot & Spicy i batat pomfrit

Ispostava na Zavrtnici, osim ugodnog interijera, zadnjih godina ima i zatvorenu terasu koja je dobro grijana.
Na jelovniku vidimo sedam burgera, 2 tortilja wrapa (juneći i pileći) i 2 Cheesesteak sendviča (opet juneći ili pileći, s tim da oba imaju podvrstu Philly style uz dodatno povrće sa žara – mahom paprika i šampinjoni).
Kada je Cheesesteak došao kao novitet nekoliko puta smo uzeli taj juneći – komadiće ribeye odreska u Philly varijatni. Bio je to odličan sendvič, financijski povoljniji od burgera, ali je taj fantastičan omjer mesa i povrća ubrzo zamijenio omjer znatno u korist povrća i zagušujuća količina premasnog sira koji je sve doslovno zabetonirao. Odustali smo od tog sendviča, ukratko.

Burger u Burger baru, a to govorimo kao gosti od prvog dana do danas, po nama ovih mjeseci doživljava moguće najbolje trenutke. Meso je nikad bolje, hrabro začinjeno – osjeti se fini mljeveni papar, okus mesa je bogat, mljeveni odrezak je idealno pečen – snažno izvana, što Maillardovom reakcijom donosi raskošan okus. Iznutra je medium rare pečeno – što je ok jer meso nije predebelo. Zapravo je to optimalno.

Burger Bar
Burger Bar Zavrtnica – Hot & Spicy burger


Zadnji i predzadnji put jeli smo BBQ Special Hot & Spicy burger. Brioche pecivo vrlo je lagano, pjenasto i ugodno pri jelu, srednjeg mirisa po maslacu. Onaj tko im radi peciva napravio je dobar posao, tu su također napredovali od prije. Hot & Spicy burger ima i duplu prženu slaninu, dupli Cheddar sir, hrskavi prženi sir, karakterni radič i domaći bbq umak. ne možemo reći da je ovaj burger ljut kako sugerira ime i oznaka vatre uz njega, tek je lagano ljutkast pa bi ga mogla drmnuti i kakva štreberasta školarka na velikom odmoru. Ako radiš nešto što se zove Hot & Spicy, nokautiraj bar svakog trećeg gosta tim uratkom. Ovaj burger košta 58 kuna (7,7€).
Po rasponu cijena tih sedam burgera košta od 42 do 74 kune (5,57-9,82€), s tim da najskuplja dva imaju po dva juneća odreska, što opravdava nešto višu cijenu.

Morali smo iskopati masu mesnog odreska pitanjem konobaru. Sličnu stvar morali smo, informacije radi, pitati i kada smo nedavno opisivali Institut za burgere by Mate Janković. Nije nam jasno zašto burger barovi ne ispišu transparentno masu odreska. Dakle – i Burger Bar i Institut za burgere by Mate Janković burger pripremaju s odreskom od 150g junećeg mljevenog mesa.
E sad… kada usporedimo burger iz Burger Bara i onaj iz Jankovićevog novootvorenog lokala, ovaj koji nudi Burger Bar itekako je dostatan za zasititi se, dok onaj Jankovićev nije, što smo jasno napisali u članku u linku iznad. To dovodi do zaključka da jedan od ova dva burger bara vjerojatno nema savršeno podešenu vagu na kojoj mjere masu odreska.
Ovaj put smo, tek članka radi, uzeli i batat pomfrit koji je bio ok (ne bi mu škodilo ulje za prženje u nešto optimalnijoj formi), ali ga nismo mogli pojesti skupa s burgerom, bilo nam je previše. Pojeli smo dakle tek nekoliko komadića i ostatak ponijeli doma. Batat pomfrit košta 22 kune (2,92€).
Kratka digresija: prije su ovdje za prilog nudili čips od krumpira koji je imao simpatične namjere biti kul i originalan, ali u izvedbi je bio tanak, hrskav i neugodno mastan. u kombinaciji s burgerom koji također nije daleko pobjegao od masti nije baš bio najsretnija opcija. Sadašnji vulgaris pomfrit od krumpira i batata bolje su varijante. Dodatni naručen juneći odrezak, inače, ovdje naplaćuju 19 kuna (2,5€).

batat pomfrit
Birger Bar- batat pomfrit

Usluga je, naveli smo, u Burger bar lokalu na Zavrtnici vrlo dobra. Vedra mlada ekipa koja vrijedno radi i mjesto drži čistim i urednim. Sjedećih mjesta je, od oka, tridesetak.

S karte pića izdvajamo tri točena piva Zmajske pivovare (Pale Ale, Pils i Pozoj) od 26-36 kuna za pola litre – imaju i malo točeno naravno, dok ostala piva služe u bocama od 0.5 i 0.3 litre – npr. Velebitsko, Kasačko, Ožujsko, Karlovačko, Union, 5th Element, Estrella Damm, Garden Brewery (Pilsner i Stout). Gazirani sokovi su uglavnom 18 kuna, dok vina nismo vidjeli na listi – neobično, da budemo blagi.

Ako je vjerovati ovoj Facebook stranici Zavrtnici rade nekad od 9 do 22, nekad do 23 sata (pon 9-22, uto-čet 9-22, pet 9-23, sub 10-23, ned 9-22). Na drugoj, čini nam se službenoj Facebook stranici, Zavrtnicu niti ne navode pod lokaciju, a radno vrijeme Velesajma je potpuno drugačije. Znači li to da ova dva Burger bar lokala više nemaju istog vlasnika ili da jednostavno ne vode mreže dovoljno pedantno, tko će to znati…
Google, pak, za Zavrtnicu nudi provjereno krivo radno vrijeme. Kontakt broj na Zavrtnici je 01 6272 200.
Na nesretnom Woltu nude njihove burgere samo u kombinaciji s pomfritom po cijeni (recimo za naš burger) od 76 kuna. Tamo piše da je pomfrit gratis. A nije gratis, nego je po cijeni po kojoj je i u lokalu: 58 kn burger + 18 kn pomfrit.

Ipak, uzmemo li u obzir kvalitetu i količinu sastojaka, tehničku izvedbu burgera, prostor i uslugu možemo reći da Burger Bar na Zavrtnici, po nama, nudi najbolji burger u Zagrebu. Što vi mislite?

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana


Review overview

BURGERI8.3
USLUGA8
ATMOSFERA7.5
ČISTOĆA7.7

Summary

7.9