Bili smo znatiželjni vidjeti kako će svoj jelovnik postaviti jučer otvoren japanski pub Izakaya by Time.
Znatiželjni iz više razloga. Ovaj projekt postavljaju vlasnici popularnog restorana Time.
Time je zbog obnove zgrade u Amruševoj prestao s radom do 2021. Po pokretanju ekskluzivnog hotela u toj zgradi, Time će se vratiti u novom sjaju, što nas veseli.

No, ekipa Time restorana ne želi čekati. Oni su zakupili, priznajemo, već na prvu izvanredan prostor – prizemlje nove zgrade u Selskoj 90b na Trešnjevci i uredili ga japanski skladno, oku ugodno i gotovo već prvi dan u zen atmosferi dočekali goste.

Hrana, piće i užitak u prostranom interijeru ili na terasi Izakaya restorana

Osim što je u Time restoranu često vrvilo od gastro novosti, sjećamo se i Dore Bukovac – voditeljice tima koja je u suradnji s chefovima Time-a oduševila originalnim poke zdjelama na festivalu Fuliranje (najbolji primjer je genijalan poke s buncekom). Dora Bukovac uz poznatog zagrebačkog ugostitelja Davora Bienenfelda predvodi i Izakaya priču, što nam je bilo drago čuti od gospodina koji nas je posluživao.

Kako bi i u ovom projektu bili zanimljivi i unikatni, uz odlične klasike na koje smo već navikli iz Time-a: sushi, poke bowls, spring rolls, tartare i miso juhu, u Izakaya by Time restoranu dodali su novitete: donburi bowls i buns.
Naručili smo upravo to: Beef teriyaki donburi zdjelu, Pulled duck bun, kao i Bluefin tuna bento box i Ebi tartar s jadranskim kozicama.

Prostor Izakaya restorana dugog je razvedenog interijera koji pruža pristojnu distancu od ostatka gostiju. Uređen je s visokom dozom dobrog ukusa i nudi ugodu i opuštajući lounge moment. Prostor dušu dao za popiti dobru butelju vina ili pak neko craft pivo uz hranu koja se izuzetno dobro slaže baš s tim pićima. Sreća je što u Izakaya restoranu nude odličnu listu hrvatskih i uvoznih vina i pjenušaca iz Italije, Španjolske, Portugala, Francuske, Australije… (na čaše i na buteljke). Popis vina navodi nas na pomisao da surađuju s nekim od najboljih dobavljača s najuzbudljivijim vinima na našem tržištu (po vinskoj karti rekli bismo s Enozoik Wine Shopom i Vivat finim vinima).

Nama je ovaj put bilo zanimljivije ručati uz zen Plateanum zeleni čaj. U tom smislu ovaj ručak proglašavamo nealkoholnim. Ah, skoro… na kraju članka ipak će se ispostaviti kako smo pokleknuli.
No, vratimo se na hranu.

Izakaya

Klasično vrlo dobar tuna sushi box (155kn). Sushi kompaktan i ukusan, s pikantnim iznenađenjem u uramakijima i vrlo kremastim slasnim tartarom od jadranskih kozica (75kn) – s kremastim sirom i dodirom srirache, uveli su nas u ono što nas je najviše zanimalo.

Maštoviti noviteti

Porcija bunsa s pečenim mesom patke sadrži dva komada darežljivo napunjenih mekih peciva. Mekih poput oblaka. Uz slasno pečeno meso patke i hoisin umak koji je dao akcent slatkaste glazure, nadjeveno je i coleslaw salatom od kupusa, jabuke (veliki Da!) i mrkve te prženim i mladim lukom.
Bunsi u Izakaya restoranu vjerojatno su najbolji koje smo jeli u Zagrebu. Ovdje ih, osim od mesa patke, nude i u opciji s katsu piletinom, ali i s pork bellyjem, kozicama ili mesom jastoga. Cijene porcija bunsa su od 48 do 75kn.

Izakaya

Beef teriyaki donburi zdjela izdašna je porcija sous vide bifteka od 100g, sushi riže, teriyaki umaka, shiitake gljiva, coleslaw salate slične onoj u bunsima, edamame mlade soje i zanimljivom ukiseljenom hokaido tikvom.

Zahvaljujući umješnosti prekaljenog chefa iz Time-a, Dominika Severinca, ova nova jela upravo su majstorski ukomponirana i uravnotežena u mesnim dubinama sporopečenog savršenog bifteka i laganoj umjereno ukiseljenoj hrskavoj tikvi i shiitake gljivama, uz coleslaw i edamame. Čestitamo na ovom jelu, zakružena je to cjelina u kojoj smo zaista uživali.

Kurioziteta radi – havajska poke bowl, a Izakaya nudi dvije – od lososa i chili tune, nastala je upravo od japanske donburi zdjele (don=bowl) i popularnost s Japana je prenijela na Havaje posredstvom japanskih iseljenika koji su krajem 19. stoljeća doselili na Havaje, najčešće sudjelujući u žetvama šećerne trske.

Izakaya

Ručak smo završili uz lijepi dominantni betonski šank, uz toplu zidnu ilustraciju i maleno bonsai drvo. I uz sake užitak. Ovo japansko nacionalno alkoholno piće od fermentirane riže sve je češće sport kojim se rado bavimo. U Izakaya restoranu imaju 2 pristojna sakea srednje klase – Choya (zapadni Japan) i kalifornijski Gekkeikan. Aromatičan završetak ručka.

S obzirom na skoro postavljanje oveće terase i sprava za dječju zabavu, vrlo dobru ponudu maštovite hrane i na to da su u ovom dijelu grada jedini koji nude takvu hranu, procijenjujemo dobru budućnost za restoran Izakaya. I za kraj, cijene hrane i pića su znatno korigirane u odnosu na Time restoran, što je dodatni mamac.

Izakaya by Time, japanski pub
link na instagram
Selska ulica 90b Zagreb
tel.: 01/ 3333 660

radno vrijeme 11-24h svaki dan
dostava: putem gotovo svih dostavnih servisa
dodatni sadržaj: prostran interijer i terasa, igralište za djecu

fotografije: Eat Out Zagreb