Kada se u razgovoru spomene lanac zagrebačkih roštiljarnica Magazinska klet, u velikom postotku radi se o pozitivnom kontekstu. Trenutno Magazinska klet posluje na četiri zagrebačke lokacije. Najstarija je u Magazinskoj ulici po kojoj je, vjerujemo, projekt i dobio ime. Tu je, potom, i ona u Novom Zagrebu koja još nosi ime Cyrano (sve Magazinske kleti osim središnje imaju i dodatno ime, op.a.), a uz nju i poslovnica u Strojarskoj (Pri staroj smokvi) te najnovija na Žitnjaku (Četiri šešira).
Naša zadnja iskustva u Magazinskoj kleti sežu od odličnih do ne baš tako dobrih. Evo što nam se nedavno dogodilo kada smo naručili lignje te na kojim detaljima bi trebali još poraditi, a što im je odlično.

U roštiljarnice se, jasno, ide na roštilj. Neki čitatelji će na spomen lignji i sličnih jela reći: Ko vam je kriv, jedite ćevape. No, nije Magazinska klet tek puka roštiljarnica. Radnim danima tamo imaju i po nekoliko dnevnih jela u rasponu od 5,30 do 9€.
Ako je suditi po zadnjem kojeg smo pojeli prije nekoliko dana, a radilo se o junećem gulašu uz palentu, dnevna jela su im itekako dobra. Ovo jelo bilo je količinski obilno, pravilno skuhano i vrlo ukusno. Koštalo je oko 8,5€.

Magazinska klet
Magazinska klet – dnevna jela

Kao i jelo iznad, tako smo jednom (vrlo nedavno) došli u isti restoran, Magazinska klet Četiri šešira na zagrebačkom Žitnjaku, na pržene lignje. I tu kreću problemi.
Već je poznat naš, za sad prilično neuspješan pohod na odlične frigane lignje u Zagrebu. Prisjetimo se samo prilično nesretnih iskustava u Amfori na Dolcu i u Pivnici BIR pri Zvonimirovoj.
Ukletost friganih lignji se nastavlja i u Magazinskoj kleti.
Došli smo u petak i to na preporuku majke jednog od članova našeg tima. Preporuka se pokazala prilično nepouzdanom, iako je sve krenulo dobro na početku. Po dolasku nas je dočekala prilična gužva, očito puno ljudi ovdje jede dnevna jela, a ne samo vrlo dobra jela s roštilja. Iako Magazinska klet – Četiri šešira ima puno sjedećih mjesta, rekli bismo od oka i preko 250, jedva smo našli stol na prostranoj zatvorenoj terasi. Zapamtite riječ “zatvorenoj”, trebat će nam uskoro.

frigane lignje
Magazinska klet Četiri šešira, Žitnjak Zagreb

Konobar brzo uzima narudžbu i nedugo zatim i donosi ogromnu porciju friganih lignji uz krumpir-blitva miks, uz pridodan tartar umak sa strane.
Već na prvi griz shvaćamo da su lignje prilično gumenaste i da ih se prilično teško može sažvakati. Uz to su i poslužene uz ponešto previše zaostalog ulja. Više se nesretnih momenata dogodilo u našoj porciji. Žilavost lignji, a i loša procijeđenost, govori u prilog tome da su lignje vjerojatno pržene nepoznat broj minuta ranije pred posluživanje te su ubacivane u neku veću posudu u kojoj se, uz to, nisu uspjele ni dobro ocijediti. U čekanju vlasnika porcije ponešto su se stvrdnule i postale priličan problem gostu. Tako se, kada petkom gosti naruče ovo jelo, u kuhinji ono prilično brzo servira na tanjur i nosi za stol, a kuhinja se može posvetiti drugim jelima. Kod friganih lignji to, naravno, dovodi do lošeg finalnog rezultata po okus i mekoću lignji, a nas ostavlja u nevjerici kako tanjur koji izgleda vrlo privlačno može biti toliko pa… gotovo i nejestiv. Više od pola porcije je ostalo nepojedeno.

Magazinska klet
Magazinska klet Četiri šešira – frigane lignje za 8,80€ su naoko lijepe, ali tehnički uz nekoliko velikih problema

Nećemo dalje o tim lignjama koje uz prilog koštaju 8,80€, tek zaključimo da nam je to bio promašaj mjeseca.
Ono što godinama volimo pojesti u Magazinskoj kleti svakako su njihove gurmanske mazalice po 6,10€ namazane pa zapečene na cijeloj lepinji podijeljenoj na 8 dijelova. Imaju i vrlo dobre mesne plate (lijepo začinjena kobasica u platama), a pogotovo pohvaljujemo njihove sporo kuhane teleće repove u bogatom krasno začinjenom umaku za 12€. Da, cijene su zadnjih godinu do dvije porasle, ali sve cijene su otišle znatno naviše svugdje pa nam to ne predstavlja neko iznenađenje.

Ono što nas je neugodno iznenadilo je da se na zatvorenoj ostakljenoj terasi, potpuno povezanoj otvorenim širokim prolazom s interijerom, za svakim drugi stolom puši.
To smo shvatili naknadno, jer da smo shvatili na početku vjerojatno ne bismo ostali tamo. Ili se, dakle, radi o elektronskim cigaretama ili o onim pravim duhanskim. Za ovu tvrdnju, jasno, imamo dokaze. Jasan nam je moment zarade, ali ukoliko se poslužuje hrana u potpuno zatvorenom prostoru koji je, k tome, povezan s interijerom, ova pušačka praksa u najmanju ruku nije fer. Uz to nije ni po propisu.
Uz dužno poštovanje prema leskovačkoj roštiljskoj tradiciji – ovo ipak nije Leskovac iz 1987.

Ono što smo često doživjeli u baš svim poslovnicama Magazinske kleti je pretrpanost osoblja poslom do same granice pucanja i onkraj, što je znak da Magazinska klet ima odličnu posjećenost, ali i da bi posao trebalo rasporediti na više ljudi. Posebne probleme u tom smjeru našli smo na lokacijama u Strojarskoj i pri Avenue Mall centru u Novom Zagrebu.
Kako bilo, ovaj lanac restorana uspio je zasjesti na značajno mjesto na zagrebačkoj roštiljskoj sceni.

U nastavku pogledajte naš kratki video posjeta ovom restoranu:

@eatoutzagreb Roštilj im je vrlo dobar, a lignje su gumenasto žilave iako izgledaju odlično. Šteta. Međutim, dnevna jela i roštilj su ovdje vrlo dobri. Vrijedi za sve ????Magazinske kleti (4 kom. u Zagrebu), iako je ova na Žitnjaku (po imenu Četiri šeršira). . #zagreb #restorani #lignje #rostilj #eatoutzagreb #zatebe #rucak ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Magazinska klet 4 lokacije u Zagrebu
Magazinska klet Četiri šešira, ul. Grada Gospića 3
radno vrijeme: pon-pet 10-23, sub 11-23, ned 12-20
web stranica: link
kontakt telefon: 091 2382 904

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana