Nije stalo u naslov, a jednako je važno – Vinart Grand Tasting 2024. kao nikad do sad okupio je izuzetno široki krug profesionalaca, kao i onih koji sebe s pravom nazivaju obožavateljima vina. Uz 140 vinara odabranih pomnom selekcijom, kao i novinara iz Hrvatske i svijeta bili su tu i vlasnici, direktori i sommelieri vodećih hrvatskih restorana i hotela, kao i distributeri vina. Uz hrvatska, redom izuzetna vina, tako su se na nekim štandovima našla i vina iz inozemstva počevši sa šampanjcima.

Vinart Grand Tasting kruna je višetjednih vinskih evenata pod okriljem najpoznatijeg organizatora vinskih sajmova i festivala – Vinarta. Sve je započelo uz ekskluzivni promenadni Petit Tasting, nastavilo se Vinartovim nikad boljim vinskim radionicama uz jedan od vrhunaca – Silent Tasting, da bi na koncu kulminiralo dvodnevnim sajmom u Laubi po svima dobro poznatom imenu Vinart Grand Tasting 2024.
Saša Špiranec, poznati vinski novinar i sudac na svjetskim vinskim natjecanjima, kao organizator ovih evenata nadmašio je sam sebe. Možda niti sam nije u ovom trenu svjestan, jer bilo je izuzetno puno aktivnosti za Vinartov tim zadnjih tjedana, no uvođenjem Silent Tastinga, Špiranec je podigao razinu Vinartovih tastinga za nekoliko stepenica. Navedimo usput da su ova kušanja, kao i Vinart Grand Tasting i do sada bili najbolji i najznačaniji u Hrvatskoj. No, Silent Tasting kušanje (prije svega za inozemne i domaće vinske novinare) u trajanju od šest sati u tišini, donijelo je odličan uvid u 106 ponajboljih hrvatskih bijelih i crnih vina gdje je svatko od nas novinara mogao zasebno naručiti željena vina i ocijeniti ih u pripremljenoj tablici (isprintanoj ili online). Organiziran besprijekorno, privukao je svjetske vinske autoritete. Bili su tu Olivia Mason – predstavnica Decantera, Caroline Gilby – Master of Wine i sutkinja na Decanterovom World Wine Awards, Mike de Simone i Jeff Jennsen (World Wine Guys iz američkog Wine Enthusiast), Peter Moser – vodeći austrijski vinski kritičar i glavni urednik časopisa Falstaff itd.

Vinart Silent Tasting 2024.
Vinart Silent Tasting 2024. – u prvom izdanju tihog kušanja u izboru od 106 hrvatskih vina sudjelovali su vrhunski inozemni i domaći vinski novinari, suci i recenzenti

Bravo za organizaciju, no vratimo se na Vinart Grand Tasting 2024. koji se održao 1. i 2. ožujka u zagrebačkoj Laubi. Došli smo na samom početku i bili sretni da prvih sat, dva – jer bio je radni dan (petak) još nije bilo gužve. Tada smo u miru mogli kušati određeni broj vina, porazgovarati s nekim kolegama iz branše i zaista uživati u perfektnom interijeru baš za ovakve evente. Ubrzo je pristigao znatan broj obožavatelja vina pa je sve zasjalo vedrim notama koje pružaju arome najboljih hrvatskih (i ponešto inozemnih) vina.

Vinart Grand Tasting 2024.
Vinart Grand Tasting 2024.

Teško je bilo ne svratiti i kušati izvrsne pjenušce s Plešivice iz vinarije Šember, probati tri Grka vinarije Bire, Grka i ostala intrigantna vina vinarije Zure, Sontacchijev Superslav, novu etiketu Markusa Fetivi, famozne Dingače vinarije Saints Hills kao i onaj Kiridžijin, itditd. Gdjegod bismo se okrenuli čekao je neki prvak u svojoj kategoriji uz puno svjetskih priznanja na jednom mjestu.

Donosimo kratki presjek kroz tri vinarije iz različitih krajeva Hrvatske, koje ističemo zbog izuzetnih elegantnih vina u kojima uživamo – profesionalno i privatno.

Arman Marijan Wines

Istarska vinarija Arman Marijan u mjestu Narduči kraj Vižinade već godinama slovi za vinariju koja lansira neka od najelegantnijih vina prekrasne svježine. Viziju pionira modernog istarskog vinarstva, pokojnog g. Marijana Armana, uspješno su nastavile provoditi njegove kćeri Nina i Ines.
Na Vinartovom sajmu smo susreli Ninu Arman i zamolili je da nam utoči dva njihova bijela vina na kušanje.

Oba testirana vina izuzetno su foodie potentna pa su odličan odabir za HoReCa sektor, pogotovo za restorane sa sofisticiranim jelovnikom.
U prvi mah nismo bili svjesni, ali već početni gutljaj njihovog Brut pjenušca Stanzia od stopostotne Malvazije usmjerilo nam je dan – to je ta neopisiva moć koju ima odlično vino, da i kada je vani kiša i nisi raspoložen u minuti oraspoloži i donese pozitivnu energiju. A Stanzia pjenušac gađa “u sridu” svojim elegantnim citrusnim aromama na nos te zatim i vrlo konkretnom svježinom i mineralnošću. Terroir Vižinade, ali neupitno i ljudski faktor prepoznavanja potencijala ovo vino učinili su izvrsnim aperitivom, kao i pratnjom raznim plodovima mora. Ovaj pjenušac po charmat metodi spreman je, po nama, i za šire sljubljivanje uz nježna mesa poput pilećih prsa, ali i razne varijante moderne azijske fuzije uz koje pjenušci izražene svježine pristaju odlično. Restoran Shambala (Michelinova preporuka) u Ljubljani u kojem smo jeli nedavno ima cijelu listu pjenušaca koji idealno pristaju uz eleganta jela u pikantnim umacima, npr.

Arman Marijan Wines
Arman Marijan Wines – Nina Arman

Malvazija Grand Cru višestruki je šampion Vinistre. S pravom. Ova Malvazija puna svježine bogate je slamnato žute boje i izuzetno slojevita na miris. Uz voće, u ovom slučaju zrelije osjećamo cvjetne arome i nježni dodir zelene jabuke. Ovo elegantno vino nudi lijepu uravnoteženost i na kušanje ponovno uz voćne i cvjetne arome, krasnu mineralnost i lijepo trajanje. Ova šampionska Malvazija Grand Cru prati široku paletu jela – od predjela od nježnijih narezaka uz kraće odležane sireve, naravno i uz morska predjela poput raznih carpaccia, salate od morskih plodova i sl., ali i tjestenina te nježnijih mesnih jela.

Vina vinarije Arman Marijan Wines svoje mjesto našla su u niz restorana, hotela i vinoteka diljem Hrvatske, kao i u boljim veleprodajnim centrima. Može ih se naći i u Italiji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji.
Posjeti vinariji Arman Marijan i nezaboravnom pogledu u predivnoj prirodi uz vođene degustacije možete realizirati od sredine svibnja, dakle uskoro – ne propustite.

Vinart Grand Tasting 2022.
Vinart Grand Tasting 2024. – vinski sajam uz odabranu selekciju vina, Arman Marijan Wines Malvazija Grand Cru 2022.

Vinarija Arman Marijan, Nadruči 3 Vižinada
Istra, Hrvatska
web stranica: link
kontakt telefon: ++385(0)99 685 0498 i ++385(0)91 169 99 29
kontakt mail za vođene radionice i obilazak vinarije: info@arman.hr

Iločki podrumi

Iločki podrumi, jedna od naših najnagrađivanijih vinarija, upravo je požnjela još jedan niz zlata na uglednom ocjenjivanju vina u Njemačkoj: Mundus Vini Spring Tasting.
Ovo je tek jedan u nizu uspjeha koje Iločki podrumi nižu zadnjih desetljeća. Graševina 2008. arhivsko vino Iločkih podruma osvojila je Veliko zlato kao Best of Show Croatia White, dok su Graševina Principovac 2020., Traminac Principovac 2021. i predikat Ledena berba 2021. odnijeli zlato.

Upravo na Vinart Silent Tastingu u mnoštvu izvrsnih vina naša ocjena za vino Graševina Principovac Iločkih podruma bila je najviša među bijelim vinima uz još jednu Malvaziju Sur Lie. Konkretno: 95+ bodova.
Pri kušanju, pak, na Vinart Grand Tasting sajmu spremno nam je pomogla mlada nada Iločkih podruma g. Luka Lozanić, koji logistički uz mlađu generaciju enologa (glavni enolozi su Ivana Raguž i Marko Marko) stvara jednu novu potentnu priču za Iločke podrume. Priču koja je snažno protkana tradicijom, jer to se od Iločkih očekuje. I u tome Iločki podrumi najbolji. Kao što se vidi u liniji Principovac, ne spavaju na lovorikama. Najnovije berbe ovih poluslatkih vina izuzetno su potentne uz veliki potencijal odležavanja. Ovaj nalet zrelog voća u Graševini Principovac protkan mednim aromama ovo vino čine neodoljivim.

Iločki podrumi
Iločki podrumi na Vinart Grand Tasting 2024. sajmu predstavili su svoja najnagrađivanija vina iz linije Principovac kao i predikate, uz klasike kvalitetnih i vrhunskih vina

A što tek reći za njihove predikate, recimo nama omiljenu Izbornu berbu bobica? Fenomenalne arome i spektakularna svježina koja dužinu odležavanja čini nepreglednom. Imamo doma još nekoliko primjeraka njihovih predikatnih vina iz berbe 2011. što sada lagano već možemo nazvati arhivom. Našu tvrdnju da Iločki podrumi ne spavaju na lovorikama izuzetnih rezultata potvrdio nam je u kratkom razgovoru i mladi enolog Marko Marko, koji je naznačio kako uskoro donose novosti u vinariji koje će donijeti uzbudljivo proljeće i ljeto u Iloku. Veseli nas. Inače, u obilazak Starog podruma i kušanje vina u Iloku možete svaki dan od 10 do 20 sati (bez najave do 10 osoba), a vina možete kupiti u vinotekama Iločkih podruma diljem Hrvatske, kao i na njihovom webshopu.

Iločki podrumi
Dr. Franje Tuđmana 72 Ilok, Srijem Hrvatska
kontakt telefon: 032 590 003
kontakt mail: info@ilocki-podrumi.hr
popis vinoteka: link

Crvik vinarija

Vinarija Crvik iz Konavala, u mjestu Komaji, nalazi se u predivnoj prirodi. Na trenutke ćete pomisliti da ste u Toskani, na trenutke da ste na nekoj dalekoj egzotičnoj destinaciji.
Kraj je to posebnih ljudi pa nije ni čudo da su Crviku, ocu Andri i sinu Petru koji je zadnjih godina dao izuzetno moderan štih, vina posebna i vrlo originalna.
Nije stao mladi Petar Crvik samo na vizualu etiketa boca koje su zadnjih godina ultra moderne, gdje mu je kao inspiracija za etikete bio jedan album Jay Z-ja (o toj priči ćemo jednom drugom prilikom), nego su stilski vina takva da su izvrsno prihvaćena kako u Hrvatskoj, tako i u Americi. Nije zato ni čudo da je nedavno dobio odlične ocjene za orange Blasius (90 bodova) i kupažu Vilin Ples (92 boda) u prestižnom američkom časopisu Wine Enthusiast. Vilin ples je također, podsjetimo, 2021. osvojio zlato na Decanteru.

Petar Crvik vinarija
Crvik vinarija – Petar Crvik je na Vinart Grand Tasting 2024. sajam došao s velikim adutima

Petar Crvik je za štand na Vinart Grand Tasting 2024. sajmu pripremio velike adute. Pri tome ovaj put ne mislimo na kolegicu vinarku i sommelierku Moniku Prović (s Petrom Crvikom na naslovnoj fotografiji), ona je tek svratila na čašicu razgovora. Mislimo na četvorku vina počevši od Tezoro bijelog vina od Malvasije Dubrovačke kojeg je točio iz magnuma, zatim novije orange etikete Blasius koju smo imali priliku probati prije 2 godine iz bačve u podrumu vinarije, zatim vjerojatno (s pravom) najskuplji Merlot u Hrvatskoj Lorko 2017., i za kraj cuvée Vilin ples.

Blasius orange u čaši izgleda moćno, boje skupocjenog starog zlata. Na miris je raskošan i egzotičan, ali ujedno i vrlo elegantan. Na okus sve navedene arome se višestruko množe i u nama na nekoliko sekundi stvaraju svojevrsnu opčinjenost, što je kvaliteta izuzetno velikih vina. Ovo vino neupitno će privući i ljubitelje orange vina i one koji će to, nakon kušanja Blasiusa, vrlo vjerojatno postati. Izuzetno potentno vino, uostalom kao i sva Crvikova vina, za elegantna fine dining jela.
U tom smjeru teče i Lorko, famozno odležani merlot iz 2017. Dobio je ime po pričama o zloduhu iz konavoskog kraja pa se i očekuje dinamični vražičak u boci. Lorko je još puno više. Već je Negromant, Crvikov merlot koji je na tržištu više godina, svojevrsni vražičak. Lorko je cijelo naselje vražičaka u jednoj boci. Moćan i elegantno mek ujedno, slastan i slojevit, zagonetan i toliko privlačan da je teško ne zatražiti još gutljaj, dva i ponovno točenje. Osim bogate voćnosti gdje arome malina susreću tamno šumsko voće nalazimo i krasne začinske arome – Lorko odležava tri godine u novim francuskim bačvama i nešto više od dvije godine u boci prije plasiranja na tržište. Nakon berbe 2017., budući da je selekcija grožđa za vino Lorko samo iz posebno izvrsnih berbi, idući Merlot Lorko Gran Rezerva doći će iz berbe 2022., dakle za nešto više od tri godine. Ovo vino pravi je hit za kolekcionare i one restorane koji se žele istaknuti izvrsnošću. Sve boce Crvikovih vina imaju moderne crte koje bojom prate nijanse vina u boci. Sve osim Lorka, on je jednostavno morao biti svoj pa se i tu oteo. Divno veliko vino. Ukoliko niste do sada probali Crvik vina, naša preporuka. Sva vina ove vinarije su Hot. Probajte i javite nam povratnu informaciju (čitaj: zahvalu). Crvik vina možete kupiti, osim u posjeti vinariji (kontakt ispod) u zagrebačkim distributerima Wine&More i Miva.

Vinart Grand Tasting 2024.
Petar Crvik (u sredini) i Monika Prović (lijevo)

Crvik Vinarija
Kotari 12, Komaji Čilipi, Hrvatska
web stranica: link
kontakt telefon: +385(0)95 554 9173
kontakt mail: crvik.vino@gmail.com

Vinart Grand Tasting 2024. kao i eventi prije, koje smo spomenuli pri početku članka, najbolje su u nizu uspješnih manifestacija u organizaciji Vinarta. Čestitamo i vesele nas novi uzbudljivi događaji.

U nastavku pogledajte video s našeg posjeta sajmu:

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana