Jeste li nekad bili V starem melinu, restoranu koji se nalazi na rubu parka prirode Medvednica?
A opet, ovaj negdašnji melin (mlin, op.a.) je tik uz grad – u Gornjem Stenjevcu i na samo dvije minute vožnje od Aleje Bolonje.

Taj položaj daje mu uistinu čarobni ambijent. Na koncu, nije ovo zdanje bezrazložno nekoć bilo dio imanja velikaša Rauch, Ratkay, Junković … i još nekoliko njih koji su uživali u cvrkutu ptica u podnožju parka prirode. Osim interijera klasičnog za tradicionalne restorane, V starem melinu otraga ima nestvarno lijepu terasu. Ili čak dvije, uzmemo li u obzir da je jedna na otvorenom, a druga koja je potpuno ostakljena je zatvorena. Upravo u ostakljenoj terasi smo se smjestili i mi, jer je prije par tjedana bilo hladnjikavo sjediti vani, a i otapanje ostataka snijega nije pogodovalo sjedenju vani.

Baš smo razmišljali ovih dana. Kad bi nas netko pitao bismo li radije otišli u obližnji Pizza Hut između Stenjevca i Vrapča ili pak u restoran poput Melina koji nudi tradicionalna jela, ne bismo dugo razmišljali.
Pizza Hut je ovih dana, nakon što je otvorio pa zatvorio – prvi smo pisali o tom skandalu, opet otvorio pa… pogađate – zatvorio. Nevjerojatno.

V starem melinu tog radnog dana dočekao nas je praznjikav. Tek nekoliko stolova bilo je zauzeto, što tumačimo kao lokaciju koja je pogodnija za vikend obiteljske posjete nego za gablec varijante. Kao i zbog toga što zaista nitko ne piše o njima. Evo, pišemo sada mi.

Ovaj restoran, rekli bismo, osim obiteljskih posjeta vikendom (ili onih s društvom) nakon planinarenja Medvednicom, pogodan je i za poslovni ručak preko tjedna.
Posluživao nas je mladić, po naglasku Dalmatinac, izuzetno simpatični gospodin koji je tko zna kako završio na rubu grada Zagreba. Pun entuzijazma kaže kako mu nije jasno da preko tjedna nema više ljudi kada je hrana stvarno dobra.
Neki od naših pratitelja na Tik Tok mreži se, pak, ne bi složili s njim. Kada smo nekoliko sati prije objave članka objavili video na Tik Tok-u, nekoliko njih je ustvrdilo kako su tamo imali izuzetno loša iskustva s zagorjelom pečenom janjetinom, nedovoljno kuhanim krumpirom itd.
Što govori u prilog tome da razina pripremljene hrane tamo nije konstantno visoka. Naše iskustvo je suprotno, bili smo zadovoljni hranom, ali osjetili smo potrebnim da i ovo napišemo. S druge strane, barem jednak broj njih se kune kako je tamo i izvrsna hrana i odlična usluga.
Uostalom, pogledajte naš video:

@eatoutzagreb U Gornjem Stenjevcu pri Zelenoj magistrali, samo 2 minute od Aleje Bolonje, nalazi se restoran ????Pri starem melinu, Junkovićev put 2. Drevna prošlost, tradicionalna kuhinja, idilična atmosfera uz potok, mlin i ptičice. Jeste li bili tamo? . #zagreb #zagrebtiktok #restoran #eatoutzagreb #zagrebcity #hrana #zatebe ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Pečena patka s mlincima i pečena teletina s krumpirima taj dan bili su pravi odabir. Patka izuzetno sočna, kao i domaći mlinci fino natopljeni umakom od pečenja, ali ne i raspadnuti (što cijenimo). Mogli su i morali kožicu patke bolje počistiti i urednije počupati, no što se tiče okusa potpuno je pogođen.

Teletina je također bila vrlo korektna. Porcije su velike pa smo dio teletine ponijeli i za doma.
Za desert smo naručili štrudlu od jabuke s umakom od vanilije, bila je izvrsna.
Kao minus navodimo cijene. Pišu u videu, no recimo da je patka bez priloga 12,5€, teletina bez priloga 13,5€, a da su prilozi mahom oko 4€ svaki.
Desert je 4,5€.
Kutijicu za van su nam naplatili nešto manje od 1€, što nas je posebno šokiralo. Ili ne, očito su došli neki novi dani pa se baš ničemu više ne treba čuditi. Eto, čisto da znate uzimate li i hranu za van tamo.
Na jelovniku, uz navedena jela, možete naći i nekoliko juha, štrukle, gulaš od divljači, pašticadu od jelena itd.

U nekom trenutku, usred ručka, nam je prišao i gospodin u civilu (kožna jakna, brk kao i Miše Kovača u najboljim danima) i upitao je li sve u redu. Pretpostavljamo da se radi o vlasniku, ali ne možemo tvrditi jer se nije predstavio. Taj kratki “napad s lijeva” je bio pomalo neočekivan, ali okej… smatramo da nije imao lošu namjeru.
Vinska karta je zapravo vrlo korektna, s vrlo dobrim etiketima počevši od vina koja nude na čaše nadalje.

V starem melinu, restoran otvoren prije nešto više od deset godina u prostoru staroga mlina iz 17. stoljeća, po nama ipak treba posjetiti. U proljeće, ljeto i jesen ovdje je sigurno predivno sjediti ispod krošnji visokog drveća. Žubor potoka i stari mlin samo zaokružuju dobre točke ovog krasnog ambijenta. Greške i oscilacije im preporučujemo da čim prije isprave.

V starem melinu, Junkovićev put 2 Zagreb
radno vrijeme: 8-24
web stranica: link
kontakt telefon: 01 3463 132

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana