Kada smo prije nekoliko mjeseci pisali o Burger Baru na Zavrtnici pa i o Institutu za burgere by Mate Janković, ustvrdili smo da oba – svaki na svoj način – spadaju među najbolje burgere u Zagrebu. Analizirajući posjete tim lokalima naveli smo i mane koje smo uvidjeli. I ne – ovaj članak u kojem novozagrebački Mrav Zagreb od nas dobiva nažalost prilično loše intoniranu recenziju apsolutno nije način da se time uzdigne njihova konkurencija.

A realno, Burger Bar na Velesajmu jest konkurencija Mrav burgeru jer su praktično susjedi. Iz Burger Bara za Velesajmu također nosimo vrlo loše iskustvo, o njemu smo pisali u prvom linku iznad. Tada je pri našem ulasku u burger bar konobarica divljački vikala na starijeg gospodina koji je pitao može li platiti. Iskreno šokirani onime što čujemo rekli smo joj da je to što radi nečuveno, okrenuli se i otišli od tamo. Prošlo je nekoliko godina – tamo se još nismo vratili. Možda jednog dana…

No, vratimo se na naš nesretni posjet Mrav Zagreb burger baru ili kako se zovu u originalu – Burger & Beer Bar Mrav.
To sparno vikend popodne svratili smo u prvootvoreni Mrav Zagreb, onaj u Aveniji Dubrovnik 15. I to se pokazalo greškom, što u prvi mah nismo znali. Zaboravili smo kako Mrav ima novije otvorenu filijalu u obližnjem Trnskom. Pogledom na fotografije vidimo kako je taj prostor ugodniji i prostraniji.
Ovaj, pak, na Aveniji Dubrovnik omaleni je i apsolutno intimniji što se pokazalo krucijalnim. Nedugo nakon što smo sjeli za jedan od stolova/separea pri dnu lokala, naručili smo dva burgera i shvatili kako je glazba nesnosno glasna.

Burgeri u Zagrebu Burger Bar u Mravu
Mrav Zagreb Burger & Beer Bar, Avenija Dubrovnik 15

Zamolili smo konobaricu ukoliko bi mogla barem malo smanjiti jačinu glazbe koja je treštala iz zvučnika, što je ona za nekoliko sekundi i napravila. I to na prilični minimum, što je valjda dovelo do toga da jedan od ljudi koji rade u kuhinji upita zašto je stišala. Kao i da nekoliko sekundi nakon netko iz kuhinje vrati jačinu zvuka na razinu koje se ne bi posramio ni kakav javni nastup na nekoj prigradskoj fešti.
Ok, s obzirom na to da smo već naručili jela, ostat ćemo… radi se o burgerima, zanemarimo to što su dijelu osoblja potpuno nebitni gosti, preživjet ćemo. Konobaricu, iako ne odveć komunikativnu, pohvaljujemo za dobru uslugu.

A onda smo pogledali u staklo koje obuhvaća dva od četiri zida lokala. I šokirali se. Na tek nekoliko centimetara od nas po cijelom staklu nalazila se paučina stvarana tko zna koliko vremena, sigurno ne tek nekoliko dana – pa ni tjedana. Također, samo staklo izvana bilo je vrlo nečisto. To nas je začudilo i rastužilo, jer ne sjećamo se da smo ovakvo (ne)održavanje vidjeli ikada igdje u životu. Visina na kojoj se nalazi to staklo je po prilici na 2-2,5 metra, dakle ne bi trebala biti znanstvena fantastika očistiti ga. Na koncu, to vrlo uspješno rade tvrtke koje se bave poslom čišćenja.

Mrav Zagreb
Mrav Zagreb – neugodan ambijent tik uz stol

Ne moramo govoriti koliko je neugodno jesti uz ovako besprizorne slike na 10 cm od tanjura. To svakako nije nešto na što smo naviknuli u 21. stoljeću (uključujući i fast i street food).

Mrav Zagreb
Burger & Beer Bar Mrav Zagreb, Avenija Dubrovnik 15


Kratko o burgerima, koji bi cijeli ovaj metež eventualno izvukli tek da su izvrsni. Ali – ćorak. Bili su tek osrednji, u najbolju ruku prosječni. Peciva nisu bila najsvježija, meso je bilo relativno korektno i dobro pečeno, špek u jednom od njih bio je vrlo dobar, hrskav i ukusan. BBQ umak bio je bliže kečapu nego ikad do sada u našoj karijeri zadnjih 10 godina, a jedan od njih – burger Duplić bio je prilično običan i nekako prazan.

U drugom burgeru imenom Smash Loaded ne sjećamo se karameliziranog luka, no to je možda do amnezije potaknute bučnim ambijentom, no evo – ne sjećamo ga se.
Mrav burger bar u ponudi ima desetak burgera među kojima i onaj od tune, a nude i Philly Cheese Steak (nismo se usudili probati, jer u našim lokalima još nismo pojeli dobar Philly), pileću te ribeye salatu kao i dvije vrste tortilja. Od piva imaju šest piva bjelovarske pivovare Zeppelin. Za nekoga tko u imenu ima riječi Beer Bar – premalo.
U drugom dijelu našeg boravka u burger baru osoblje je, osim naše konobarice, izašlo za stol uz ulaz lokala na cigaretu. Ta praksa nije nam draga, jer kako da kažemo – sve se događa 1-3 metra od gostiju, sve je u staklu i to nije uobičajena praksa u ugostiteljstvu bilo koje razine. Tako smo drugi dio njihovog audio koncerta prisilino pratili mi – dok su oni vani pušili.
Pri odlasku nisu nam rekli Doviđenja – možda i bolje.
Što reći – bio je ovo dan za pamćeNjeT.

Burger bar
Pogled na terasu burger bara Mrav

Šteta da se nismo sjetili druge lokacije Mrava jer i on radi i subotom i nedjeljom. Vjerujemo da bi nam tamo bilo ugodnije, ali sada je sve ionako pluskvamperfekt. Ostaje tek sjećanje na burgere kojih se baš i ne sjećamo rado te na glazbetinu, uz paučinu koja nam je mahala s druge strane stakla, poput one iz odaja Miss Havisham (Velika očekivanja Charlesa Dickensa, op.a.).
U najmanju ruku čudno iskustvo – ne ponovilo se. Ispod donosimo Reel s Instagrama, uživajte i vi u glazbi:

@eatoutzagreb Jedno prilično neugodno iskustvo – od preglasne glazbe do tek prosječnih burgera ne baš niske cijene + loš BBQ umak. I za desert ta paučina posvuda uz prozore. A tako im malo fali da budu OK. Detalje pročitaj u članku na eatoutzagreb.com . . #loše #iskustvo #hrana #zagreb #zagrebplaces #restorani #restoranizagreb #zagrebrestorani #zagrebrestoran #burgeri #burgerzagreb #zagrebburgers #zagrebtiktok #foodtok #recenzija ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Burger & Beer Bar Mrav, Avenija Dubrovnik 15 Zagreb
radno vrijeme: uto-sub 11-23, ned 13-22

Instagram: link
kontakt: +099 514 3117

Ocjena:
Hrana 6/10, usluga 5/10, atmosfera 2/10, čistoća 5/10

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana