I sada kada ste ljutiti zbog naslova, kao jedna od 50.000 osoba koja je usred dana na Kajzerici ili barem blizu nje, moramo odgovoriti na pitanje koje smo postavili. Nalaze se sretnici. Bilo da tamo radite ili živite te taj dan iz nekog razloga ili ne stignete ili ne želite kuhati doma, velika je vjerojatnost da znate za buffet Mrvica.

Kajzerica je, inače, najstariji novozagrebački kvart koji je ime dobio po kajzeru (caru, op.a.), jer se tu nekada nalazilo vojno carsko vježbalište. Buffet Mrvica se tako nalazi na križanju Bencekovićeve ulice i ulice XI. Podbrežje pa na Google mapi piše jedna adresa, a na našem računu s jelima druga. No, ovo mjesto naći ćete lako. Uz to, dolazite li iz smjera Velesajma, ulicu prije imaju i besplatni parking za dvadesetak automobila. A to je važno, jer Kajzerica baš i nema puno površina za parking onih koji dolaze izvan kvarta.

Mrvica
Mrvica buffet na Kajzerici

Mrvicu, također, ne treba miješati s onom Mrvicom koja je prije pekla jela s roštilja i dostavljala ih po cijelom gradu. Ne znamo radi li roštiljska Mrvica i dalje, ali to nije ona o kojoj pišemo danas. Ovo je buffet Mrvica, ima samo jednu lokaciju na Kajzerici i radi svaki dan od 8 do 22 sata osim nedjeljom kada odmaraju. A imaju od čega odmarati jer su svaki dan za vrijeme ručka prepuni narudžbi.

Mrvica
Mrvica na Kajzerici od ranog do kasnog ručka puca po šavovima od posla

Prošlo ljeto zatvorili su lokal na dva mjeseca te ponovno sredinom rujna otvorili u potpuno obnovljenom i proširenom interijeru. Sada je to restoran s poduplanim kapacitetom. Vani i dalje imaju terasu koja je za toplih mjeseci izuzetno atraktivna. Dio osoblja, što nije za zanemariti, tamo radi preko deset godina.

Znali smo u Mrvicu svratiti oko 15, 16 sati i tada većine dnevnih jela nije više bilo. Tako su nas zapali ili panirana piletina uz rizi-bizi vrlo blijedog okusa ili neko slično mediokritetsko jelo.
Međutim, dođete li oko podne ili 13h, imate mogućnost nadati se finoj bistroj juhi s griz knedlama iza koje dolazi ogromna količina junetine na lešo, izvanredni sataraš i krumpir pire. Sve nabrojano (uključujući i juhu) košta tek 10€. Da, toliko.
Druga jelo koje smo naručili bilo je teleće pečenje uz pečeni krumpir. Cijena ogromne porcije je 12,5€.
Naručite li ta dva jela, na konju ste.

Konobari bi mogli za vrijeme ručka biti pomalo nervozni, što većim dijelom razumijemo. Ukoliko ste stalni gost možete se nadati boljem tretmanu – ha, čujte, c’est la vie.
Kada im gori pod petama zbog broja narudžbi u restoranu i za van, tada se prestanu javljati na telefon jer jednostavno ne stignu.
Mi ipak nismo stalni gosti – barem ne stalni gosti koji smo tamo često, ponajviše zbog zemljopisnih neusputnih razloga. Ali dva do tri puta godišnje svratimo. Pa smo tako prošli put tamo bili oko Božića i za van uzeli vrlo pristojne porcije bakalara po fer cijenama.

Mrvica je upravo to – restoran u kvartu koji nahrani na stotine ljudi dnevno po odličnim cijenama uglavnom odličnom hranom. Gosti to prepoznaju pa se vraćaju tamo vrlo rado.

Ispod pogledajte i kratki video našeg posjeta Mrvici:

@eatoutzagreb Buffet Mrvica na Kajzerici u Zagrebu ????Bencekovićeva ul. 31 ima odlična dnevna jela po vrlo fer cijenama. Porcije su vrlo obilne, samo bi trebalo doći do 12, 13h tamo. Pakiraju i za van. . #zagreb #hrana #eatoutzagreb #restoran #zatebe #kajzerica #gablec ♬ original sound – Eat Out Zagreb

Mrvica nas podsjeća na pivnicu Mlinarica koja također naprosto rastura s gablecima. I tamo i ovdje vidjet ćete u istom prostoru i radnike s gradilišta i direktore iste tvrtke, pa onda odvjetnike, možda i vrhovne sudce? Khm… a i nas, vječna novinarska gastro zabadala. Želite li u Mrvicu usred dana bolje je da rezervirate mjesta. Probajte ih zvati čim ranije jer vam se kasnije možda neće javiti. Kako je tamo predvečer? Nemamo pojma, moglo bi biti pusto, a moguće je i da mi griješimo… a, pardon – to je ipak nemoguće.
Nađite mrvicu vremena i svratite u Mrvicu – neće vas čekati mrvice od porcija – prije gromade. Ovo je općenarodni buffet koji se tako i predstavlja – kao nepretenciozna domaća hrana za sve.
Svakako bi malo više mogli ( i trebali) poraditi na predstavljanju ponude vina gostima, jer tu također leži dodatna zarada, ali i dodatni užitak gostiju.

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana