fotografije: Eat Out Zagreb

Ako vam kažemo kako smo u Otto & Frank, simpatičan restorančić u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, ciljano išli jesti i iza napisati recenziju – ne bismo vam rekli istinu

Nešto iza podne tog vrućeg zagrebačkog dana s prijelaza srpnja na kolovoz uputili smo se u Tkalčićevu s veseljem, ali ujedno i s nestrpljenjem. Pozvani smo od strane kolege voditelja uistinu vrhunskih edukacija o whiskyju na lagani tematski ručak uz vina francuske regije Alsace (Elzas).
Kaže kolega: Bit će to intimno druženje… i zbilja, bilo nas je pol tuceta. Uz nas tu su bili još troje velikih vinskih znalaca mlađe generacije s naših prostora. Neka ovaj put i oni ostanu anonimni.

Ugodna terasa

Terasa Otto & Frank restorana (u daljnjem tekstu: O&F) razvedena je na obje strane Tkalčićeve ulice. Mi smo bili na ovoj daljnjoj strani s koje smo fotografirali terasu, činilo nam se da tu ima nešto više zraka. Generalno gledajući, prostor O&F je izuzetno ugodan – kako vani, tako i unutra. Nepretenciozan, simpatičan i vrlo funkcionalan. Slična stvar je i s posluživanjem – uvijek na usluzi, nisu napravili nijednu pogrešku (osim što su htjeli uzeti čašu kolegi dok je još imao gutljaj u njoj. Mi ćemo im to oprostiti – za kolegu baš i nismo sigurni (šala, op.a.).

S obzirom da ovo ipak nije tekst o vinima, nabrzaka ćemo tek spomenuti kako se radilo o jednom baznom Ernest Preiss Rizlingu 1997. koji definitivno nije bio dobro skladišten ovih mnogih godina starenja pa je nažalost bio neupotrebljiv (umjesto njega smo pili jedan škrlet koji nije bio na hvalospjevnoj visini) te o Trimbach Rizlingu 2005. koji je poprimio značajno oksidativnu notu (vjerojatno iz sličnog razloga skladištenja) pa je djelovao kao vino iz 1995. No i dalje je bilo izuzetno, finog nosa, zrelog voća i ne pretamne žute boje. Uživali smo.
Poučak – uvijek valja naglasiti: skladištenje vina koje odležava treba biti izrazito kontrolirano.

Opaska: ovo su bila vina koja je kolega donio iz vlastite arhive – Otto & Frank je bio zadužen ‘samo’ za hranu (izuzev škrleta, on je iz ponude restorana).

A hrana – vrlo pristojna, uz fer cijene i odličnu kartu pića

Hrana odlična. Iznenađujuće dobra. Naručili smo punjenje paprike, lungić s prženim krumpirima te linguine s kozicama i povrćem (pogledati jelovnik iznad).
Jelovnik je spoj tradicionalnih i modernih jela, kao što i sami možete vidjeti na popisu s fotografije iznad.

Punjena paprika je zbilja odlično skuhana, teksture baš kakva treba biti, uz bogati umak – to je sve što trebaš u zenitu sezone paprika. Da ti ih netko dobro pripremi. A chef u kuhinji O&F očito zna svoj posao.

Iskazao se chef i na primjeru linguina s kozicama i povrćem, fini dodir sušene rajčice i tikvice uz ribanu Granu Padano i rikulu jelo je koje bismo poželjeli jesti češće u gradu. Tjestenina je bila skuhana idealno – Al dente.Treće jelo, lungić s krumpirićima, povrćem i feta sirom je bilo korektno, ali nije nas oduševilo. Lungić nije bio prepečen, bio je oku ugodne roza boje iznutra, ali svejedno je bio ponešto suh u kombinaciji s ostalim namirnicama u ovom jelu.
Mislimo kako bi ovom jelu odlično pravio društvo neki lagani umak u omanjoj posudici sa strane ili alternativno da se sam lungić kratko dovrši u umaku prije serviranja.

Uz već spomenutu uslugu kojom smo bili zadovoljni, vrijedi navesti i da imaju izvrsnu listu mahom domaćih vina (kako u bocama, tako i na čaše), odlična točena piva Zmajske pivovare, a u bocama Zmajskoj prave društvo Garden, Velebitsko, Corona i Tomislav.

Vrlo je pristojna i lista ginova koji su i vrlo fer cijene, tako da biste si ovdje mogli priuštiti i pokoji Gin & Tonic nakon posla. Ili čak za vrijeme posla na kratkoj pauzi – nek ide sve kvragu… samo zadovoljan radnik je odličan radnik!
Skoro smo zaboravili i listu ostalih koktela kojom također dominiraju fer cijene.

Otto & Frank Tkalčićeva ulica 20, Zagreb
tel.: 01 4824 288

web stranica
facebook stranica
radno vrijeme: ponedj. – četv. 8-22h, petak i subota 8-00h, nedj. 9-22h

Review overview

HRANA8
USLUGA8
ATMOSFERA8

Summary

8Zaključno: Otto & Frank je pravilno vođen bistro koji uspješno provodi svoju priču, omjer dobivenoga je vrlo korektan u odnosu na cijene - kako kod hrane, tako i kod pića. Drago nam je da takvi lokali postoje u Zagrebu