Početkom godine na uglu Kranjčevićeve i Tratinske ulice u Zagrebu otvoren je Plant Punk.
Vrlo dobro vidljiv, ovaj lokal je zapravo tzv. takeaway, dakle nema prostor za sjedenje unutra. Srećom, dobrosusjedski kafić daje mogućnost da sjednete na njihovu terasu i pojedete neko od desetak jela s Plant Punk jelovnika.
Ovaj Soul food restoran ima prokušan sastav karte jela – od juhe preko curry jela, tu je i burger pa ponešto složenih salata te sendviča u raznim varijantama, tacosa…
Plant based prehrana bazira se na proizvodima i namirnicama isključivo biljnog podrijetla hvalevrijedna je kako ekološki, tako i moralno.
Ono što nam je bilo interesantno je isprobati jela u ovom lokalu i usporediti ih s ostalim lokalima koji nude slična jela u Zagrebu – npr. Barcode Mitra burgeri, Oaza Joyful kitchen itd.

Plant Punk
Plant Punk

Vanjski izgled lokala je, vidite i sami, uočljiv i moderan, što u sivilu Kranjčevićeve smatramo dobrim potezom. Na ulazu je simpatičan otirač duginih boja, a djelatnice su vesele i spremne pomoći savjetom. Zaista je usluga za jedan takeaway lokal i više nego dobra.
Čekanje na hranu nije dugo, dijelom jer popodne u afterwork terminu nema gužve, a i zbog toga što su očito dobro organizirani. Najviše narudžbi za vrijeme našeg boravka na terasi susjednog kafića bilo je putem dostavnog servisa na kojem je izlistan i Plant Punk.
Cijene jela su od 25 kuna za marokansku juhu od leće do 56 kuna za složena glavna jela.

Naš odabir za testiranje jela bili su burger i curry, iako su nam u lokalu preporučili tacose. Htjeli smo topla jela, ali tacose ćemo imati idući put u vidu.

Okusi Plant Punk jela su ugodni, hrana je tamo zaista dobra

Kada je stigla hrana isti tren na pamet su nam pali Barcode Mitra vege burgeri i hoće li nam Plant Punk burger biti ukusniji ili ha… manje ukusan. Srećom, dogodila se pozitivna varijanta naše nedoumice.

Burger vege veganski
Plant Punk burger

Sočan, privlačan okusom, sočne miješanopovrtne pljeskavice, uz gumenastije od očekivanih hrskave slanutke, karamelizirani luk, dobar avokado namaz i ukusnu vegansku majonezu. Pecivo je meko i ukusno. Ono zapravo priječi ovom jelu da bude glutenfree, no zato je 70-ak posto jela u Plant Punk lokalu bezglutensko.
Ovaj burger mogao se probati, usput budi rečeno, i na prilično lošem te nedavno završenom Zagreb Burger festivalu, uz bok tri mesna burgera istih vlasnika. Pomalo zbrčkan miks mesnih i nemesnog burgera, no kakogod… taj festival je ionako bio neuspješan ako je suditi po komentarima mnogih posjetitelja.

Na popisu jela su tri različite složene bezglutenske salate. Ovdje znaju kako ponuditi uravnotežen obrok biljnog podrijetla koji je ujedno i vrlo ukusan. U ovećim porcijama jela dolazi puno svježeg povrća, a uz to je dio sastojaka pečen ili pržen (batat, suncokret, cvjetača, slanutak itd.). Bezglutenska jela su i dvije vrste tacosa, marokanska juha i curry koji smo naručili.

Curry Plant Punk Zagreb
Glutenfree Curry i Plant Punk burger

Curry porcija također je količinski konkretna. Okus curryja je ugodan i blag iako na vizualu u lokalu uz sebe ima nacrtane dvije ljute papričice – ne bojte se, blag je. Po nama, mogao bi biti štogod intenzivniji curry začinom.
Mlijeko kokosa daje tu ugodu pravom Soul food jelu. Nalazimo fine i pravilno termički obrađene komade povrća – od pečenog batata preko prokuhane cvjetače, tikvica, brokule, slanutka…
Uredno je na drugoj strani zdjelice bila smještena dobro skuhana basmati riža za koju bismo rado da nije tako slankasta. Uz curry to nije problem, ali uzmete li je samu jesti žlicu-dvije to može biti prilično neugodan moment.
Po sredini jela povrh su i narezani komadići mladog luka, što je dobro za kombinaciju okusa i one koji ga vole, ali nije nešto što bismo pojeli tik prije šaputanja na uho šefu/šefici o tome da želimo višu plaću – ili tik pred odlazak na prvi dejt – ne mislimo na dejt sa šefom (op.a.).

Plant Punk
Plant Punk curry

Uz hranu dolazi plastični pribor za jelo. Bilo bi bolje da promijene u neki ekološki prihvatljiviji.

Moramo reći da nam je curry koji nudi Plant Punk ukusniji nego onaj iz Oaza Joyful Kitchen lokala (također dobar okusom). Burger iz Plant Punk lokala je, također, nadišao Barcode Mitra burgere i to je odlična vijest.
Ova jela bit će ukusna i onima koji su zakleti mesojedi, jer su vrlo ukusna, promišljeno komponirana i jednom riječju – gurmanska. To je odličan pokazatelj da su u krivu oni koji tvrde da bezglutensko i/ili vegansko jelo ne može biti jednako ukusno kao mesno.

Trend je da sve više ljudi prelazi na djelomičnu ili potpunu bezglutensku prehranu, bilo kao posljedica zdravstvenog stanja ili tek uvjerenje da je takva prehrana optimalna za njih. Ostaje vidjeti hoće li ti gosti, ali i ostatak gastronomskih entuzijasta, pohrliti u Plant Punk. Radno vrijeme im je od ponedjeljka do subote od 11 do 22 sata (nedjeljom odmaraju).

Cijene su vrlo fer, a uslugu smo već pohvalili.
Vratit ćemo se tamo probati i ostala jela.

fotografije: Eat Out Zagreb

Review overview

HRANA7.5
USLUGA8
ATMOSFERA6.5
ČISTOĆA6.5

Summary

7.1