Ovih dana jedna od glavnih tema ljubitelja jesenjih deserata je u Zagrebu vrlo popularni kesten pire. Bilo samostalan ili u kombinaciji sa šlagom, a zašto ne i kao glavni sastojak nekog kolača.

Naš cilj je bila Ilica 18 i slastičarnica Vincek koja je na tržištu od 1977. godine. I, ako je suditi po onom što nas je dočekalo u Ilici, ne posustaje u radu. Taj sustav koji je izmijenio generacije vlasnika sada nije ništa slabiji, dapače. Čini se uređeniji i organiziraniji nego ikad. Sjećamo se kako nam je simpatična vlasnica prije neke dvije godine pri testiranju kesten pirea tumačila kako imaju i vlastito postrojenje za preradu i proizvodnju kesten pirea, što je već ozbiljan posao.

Taj dan u slastičarnici bilo je živo, kako je uvijek kada tamo svratimo – iako nismo česti gosti.

Kesten pire
Vincek – Kesten pire

Vincek je stara škola. Tu su tradicionalni kolači, dio njih je i dalje uz svesrdnu pomoć margarina, ali oni definitivno imaju svoju publiku. Razlozi za to su okusi na koje su ljudi naviknuli od malih nogu, a drugi faktor su svakako i cijene.
Konkretno, već smo rekli da je naš cilj bio kesten pire i kolači od njega. Vincek trenutno nudi kesten pire sa ili bez šlaga (18/25 kuna), te roladu i tortu od kestena. Odlučili smo se za tortu. Šnita torte košta 19 kuna.
S kolačima mahom ispod 20 kuna Vincek je i dalje jedan od najpovoljnijih igrača na tržištu.

Djelatnice prilično glasno izvikuju svoje naredb… khm… narudžbe, što također pripisujemo toj staroj školi posluživanja, a i priličnoj gužvi koja se, pogotovo, stvara pri ulazu kod prve škrinje sa sladoledom.

Kesten pire
Kesten pire – drugi dio Vincek slastičarnice

Kod drugog dijela u kojem je prostor za sjedenje, kao što vidite iznad, nema gužve. Tamo vedra djelatnica stigne i proćaskati s gostima.
Svaki put nas šokira uređenje ovog Vinceka koje kao da je zavezanih očiju dizajnirala Alka Vuica. Nakon dugotrajnog partijanja.
Tu je taj osvrt na davno moderne talijanske interijere ugostiteljskih objekata, ali zaboga… onda su zastranili i u neku vrstu državotvornog neukusa. Činjenica je, ipak, da je prostor vrlo čist, a usluga profesionalna.
Na koncu – pustimo interijer i vratimo se na kesten pire.

Kesten pire koji nudi Vincek je svjež i kvalitetan, ali…

Kao što smo iznad naveli, za testiranje smo odabrali 2/3 trenutne Vincekove kesten ponude – kesten pire i kesten tortu.

Vincek kesten kolači kesten pire
Vincek – kesten ponuda

Djevojku koja nam je pripremala narudžbu smo zamolili da šlag stavi u neku drugu posudicu, što je na prvu rekla da nije moguće (pazite, nije moguće!), na što smo rekli da ćemo onda uzeti porciju bez šlaga. Nismo, naime, htjeli pokazati vam samo izgled kesten pirea s već nabacanim šlagom povrh, jer se tako apsolutno ništa ne može vidjeti. Djelatnica se ipak odlučila da je moguće u drugu posudu aranžirati porciju šlaga (hvala joj) i imamo sve što želimo.
Na idućoj fotografiji ćete, ipak, moći zorno vidjeti kakav je kesten pire u Vinceku. A on je gotovo identičan kao i prošlih sezona, što ustvari i nije tako loša vijest. Ali…

Ok, možda je vrijeme da objasnimo ovaj nekoliko puta ponavljani Ali…
Kesten pire je idealne vlažnosti, uzorno samljeven i tek je lagano slatkast što je dobro. Previše zaslađen kesten pire je gotovo pa neugodno jesti – istinabog kako kome, ali trenutno pišemo naše mišljenje o ovoj temi.
Vincek se i na svojoj web stranici hvali da u proizvodnji kesten pirea osim kestena dodatno koriste tek još šećer.
Slično je i s tortom od kestena, uz dodatni dodir zaslađenja čokoladne glazure, čokoladnog ukrasa i simpatične krune u vidu mini minjona od kestena. Šlag između tortinih kesten slojeva je zaboravljiv.
Osrednji “Ali” ide okusu kesten pirea i kesten torte. Okus kestena je pristojan, no mogao bi biti i intenzivniji i slasniji. To nas navodi na zaključak da ili nisu u posjedu najukusnijih i najkvalitetnijih kestena ili je u sastojcima dijelom i nešto treće. Vjerujemo da se ipak radi o prvoj varijanti.
Važno je istaknuti da značenje riječi “slasno” nikako nije isto kao značenje riječi “slatko”.

Za one koji žele doma napraviti kolač od kestena, kupiti pola kilograma ili kilogram Vincekovog kesten pirea čini nam se kao dobra opcija.
Jedno je sigurno, ako je suditi po viđenom, u Vinceku se uvijek traži stolac više. Neupitno imaju značajno mjesto u slastičarskom svijetu kod nas. To govori kako o njihovoj umješnosti, tako i o publici.
Ovom kesten pireu dajemo ocjenu 7/10.

fotografije: Eat Out Zagreb

Review overview

KESTEN PIRE - OKUS7
USLUGA7.5
ATMOSFERA6
ČISTOĆA8

Summary

7.1