S obzirom da smo već dvadesetak godina gosti Esplanadinih restorana, kako Le Bistroa tako i elegantnog restorana Zinfandel’s, usudimo se da možemo procijeniti o kvaliteti i razini oba restorana iz osobnog iskustva.
Uvijek ambiciozni, uglađeni i s ponudom koja podsjeća na naša putovanja u Pariz i divne bistroe i ostale restorane koje smo tamo pohodili, Esplanadini restorani malo po malo brusili su tu izvrsnost do ove današnje.
Što je dobra vijest, jer govori u prilog da su u stalnoj uzlaznoj putanji.

Zinfandel’s restoran uz pregršt svjetla u elegantnom prostoru svakodnevno nudi ručak i večeru od 12 do 23 sata, dok nedjeljom ima tradicionalni, u nas daleko najbogatiji brunch od 12:30 po cijeni od 450 kuna.

Zinfandel's

Naš dolazak bio je, ipak, usmjeren na jela s novog à la carte jelovnika. Novi jelovnik chefica Ana Grgić i njen tim lansirali su prije nekoliko dana i nije nam palo na pamet propustiti ga. Naime, najbolje jelovnike Zinfandel’s je nudio upravo u zimsko doba – pune toplih sezonskih okusa i mirisa koji zaista predstavljaju pravu utjehu za dušu.

Ručak u Zinfandel’s restoranu započinje selekcijom divnih kruhova s domaćim kvasom iz vlastite proizvodnje. Uz njih dolazi svileno meki tučeni maslac obogaćen maslinama i crnom soli.

Zinfandel's

Novi à la carte jelovnik Zinfandel’s restorana bajkovit je prikaz najboljeg iz prirode

Ako navedemo lisičarke, ciklu, buču, dunje, zimski tartuf, naranču, divljač, puževe… jasno je kako novi jelovnik pršti toplinom snažnih okusa i onog najboljeg od zime.
Chefica Ana Grgić godinama se posvećuje održivosti i maksimalnoj iskoristivosti namirnice i smanjenju otpada. U tome hotel Esplanade u našoj regiji nema konkurencije. Prepoznao je to i Michelinov izbor najboljih svjetskih restorana koji je restoranu Zinfandel’s prije nekoliko mjeseci, kao prvome u Hrvatskoj, dodijelio zelenu Michelinovu zvjezdicu.

Mišljenja smo kako je razina jela zadnjih nekoliko godina na toj visini da Zinfandel’s ozbiljno konkurira i za prvu crvenu Michelinovu zvjedicu. Time bi postali prvi restoran u nas s dvije različite zvjezdice, što zvuči prilično uzbudljivo.
Zinfandel’s ima jednu ozbiljnu zapreku posvećivanju tog plana, a to je da je to restoran koji se nemalim dijelom mora posvetiti i hotelskim gostima od ranog jutra, kao i velikom broju događanja vrlo širokog opsega. U tom smislu ovo što ovaj restoran postiže u à la carte sferi pravi je gastronomski podvig vrijedan divljenja.

To da uza sve oni uvijek (ali bez pretjerivanja uvijek) imaju izvanrednu uslugu predvođenu sada već legendarnim gospodinom Stjepanom Okunom, koji je maître d’ restorana Zinfandel’s, da su toliko okrenuti francuskoj kuhinji na visokoj razini da je ovdje upravo veliki užitak biti gost, to je nešto što ih izdvaja u sam vrh restoranske ponude u Hrvatskoj.

Stjepan Okun maître d' Esplanade
g. Stjepan Okun, maître d’ Zinfandel’s restorana

Uz pomoć mladog talentiranog sommeliera, g. Martina Mitrekovića, g. Okun je cijeli ručak popratio izvrsno vinskom pratnjom. Bogata vinska lista Zinfandel’s restorana nudi dvadesetak šampanjaca, sličan broj pjenušaca te široku listu bijelih, crvenih i desertnih vina iz Hrvatske, ali i onih s područja glavnih francuskih, njemačkih, austrijskih, talijanskih i slovenskih vinskih regija.

Ručak smo otvorili Moët & Chandon Brut Impérial šampanjcem koji osim prije jela izvrsno pristaje uz morske plodove poput Jakobovih kapica ili tuna tartara, ali sasvim se lijepo složio s fantastičnom bisque juhom sa šafranom i narančom, u kojoj je dominirala marinirana trilja, kao i dimljene dagnje te domišljati listići gela od češnjaka. Briljantno.

Za predjela odabrali smo puževe i marinirani škamp.
Stigao nam je predivno aranžiran tanjur puževa uz heljdu, lisičarke, kremu od kestena i prah od peršina. Francuska škola bez premca, komplementarni okusi i zbilja predivan tanjur ovo jelo učinili su pravim odabirom.
Škamp, pak, mariniran s medom i citrusima – mineralan i ujedno slastan poslužuju uz kremu limunske trave i kokosa te špinat.

Ana Grgić Esplanade Zinfandel's
puževi, lisičarke, heljda, krema od kestena

Inače, jela za stol dolaze na elegantnom pladnju kojega od milja zovemo Esplanadinim obiteljskim srebrom. Utkan je taj stil duboko u tradiciju ovog hotela i odlično je da se toga tako vjerno drže.

Zinfandel's

Tu razinu elegancije doživjet ćete jedino u ovom restoranu, a sjetilo nas je na pladnjeve na kojima su nam stizali sljedovi u rimskom restoranu Il Pagliaccio s dvije Michelinove zvjezdice. Tamo je chef Anthony Genovese neka jela posluživao u vintage tanjurima svoje majke, no predivni pladanj Esplanade je, moramo priznati, pobijedio u ovoj usporedbi.

A na pladnju stižu glavna jela koja smo odabrali ovaj put – prsa biserke i file jelena.
I kako li smo samo pogodili!

Zinfandel's

Idealno pečena prsa biserke bila su izuzetno sočna. Chefica Grgić znalački je pod kožu ubacila finu kremu od maslaca, tartufa i vrganja kako bi zadržala sočnost pri pečenju, uz arome koje su prsima dale lijep karakter. Uz to poslužuju smeđi maslac te celer pečen u soli, čime je i on zadržao sočnost i okuse – ono najbolje što povrće može dati.
File jelena priča je za sebe, ali kakva priča… Tanjur se dovršava za stolom, uz tamni, gusti i caklinom bogat umak od porta.
Dok je pladanj stizao uz stol, još u zraku smo osjetili i beskonačno ugodan miris višanja. I da, u umaku su ni manje ni više nego dimljene višnje koje se zatim iskuhavaju u portu uz zimske začine poput anisa, klinčića i cimeta – no sve to na koncu ima jednu vrlo elegantnu notu, a miris i okus višanja je zadržan i obuzima um. Vraća u djetinjstvo pod drvo višnje kod bake. Ili u kuhinju kada iz pećnice izlazi vruća savijača s višnjom. Vraća vas svugdje gdje miris toplih višanja možete povezati uz pozitivnu emociju.

Esplanade

File jelena mek i sočan, iznutra lagano ružičast. Tako dobar file jelena u Hrvatskoj jeli smo tek još u izvedbi talentiranog chefa Matije “The Ledbury” Bogdana.
Ovaj maštoviti umak, pak, nismo jeli još nigdje – do zadnjeg odlaska u Zinfandel’s. Tako da ćemo rado uskoro ovo jelo kombinirano s pireom pastrnjaka i smeđeg maslaca ovdje ponoviti bez imalo grižnje savjesti.

Osim niza novih jela u Zinfandel’s-u uvijek možete pojesti i neki od klasika – famozni tartar biftek, divlji brancin pečen u soli, istarske fuže s tartufom ili pak svjetski poznate zapečene Esplanadine štrukle (imaju čak i bezglutensku opciju).

Deserti su ovdje među najboljima u Hrvatskoj. Naš izbor bila je dekonstrukcija Mille-feuille od heljde uz kikiriki kremu, pjenu od tonke i karameliziranu dunju. Izuzetno uspješna izvedba i prezentacija.

Drugi desert bila je slasna karamelizirana dunja uz yuzu i limetu kao fini spoj zime i egzotike koja doziva toplije dane.
Uz deserte je izvrsna pratnja bio uradak kralja desertnih vina, Bodren Cuvée. Ovo vino jednostavno obožava pratnju krema i voća, čime ovi deserti obiluju.

Zinfandel’s ovim jelovnikom po nama spada u red restorana restorana koji se uz ponajviše argumenata mogu nadati crvenoj Michelin zvjezdici. Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije.
Ako nas pitate za razvoj situacije u Zinfandel’s-u iz kuta gosta, ona nikada nije bila bolja. Chefica Ana Grgić briljira, a servis je daleko najbolji u Hrvatskoj – srdačan, gostoljubiv i spreman na visoke dosege.

fotografije: Eat Out Zagreb

Zinfandel’s Restaurant
cjenovni rang: £££
Mihanovićeva 1, Zagreb
web stranica
telefon za rezervacije i informacije: 01 4566 644
radno vrijeme: ručak i večera pon-sub 12-23, nedj brunch od 12:30