Nama najdraža destinacija luksuznog smještaja na sjevernom Jadranu, Ikador hotel i njegov restoran Nobilion, od prvog dana otvorenja nove sezone krenuli su u petoj brzini.
Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa nalazi se na tek dva sata ugodne vožnje od Zagreba, što mu već u startu daje veliku prednost nad udaljenijim hotelima na obali. Također, radi cijele godine.

Ono što je najveća prednost Ikador hotela ipak se ne ogleda tek u blizini i dobroj prometnoj povezanosti. Ikadorov forte je, kako smo naveli u našem prošlogodišnjem članku, njegova izvrsnost od prvog ulaska gosta do ispraćanja gosta iz hotela uz tople riječi zahvale osoblja hotela.
A između dolaska i odlaska budite sigurni da ćete doživjeti čaroliju.

Ikador hotel je jedna od samo sedam Riva Destinacija u svijetu. To ekskluzivno partnerstvo s Ferretti Grupom i Riva Yacht-om, stavlja Ikador i restoran Nobilion na prestižnu listu luksuznih destinacija uz Monte Carlo, Mykonos, Veneciju, Pariz i sl.

Ovo je upravo izvrsna destinacija kako za vikend posjet, tako i za jednodnevni gastro izlet gdje gosti i bez spavanja mogu uživati, uz izvanserijska jela koja nudi restoran Nobilion, u Ikalia Spa centru, bazenu, koktelima uz Riva Lounge, plaži ispod hotela ili pak vožnji u luksuznom Riva Aquariva gliseru uz privatnog skipera itd.

Restoran Nobilion

U Ikadoru ljubitelji luksuza mogu uživati u prostorima ekskluzivno dizajniranim i uređenim u stilu legendarnih Riva brodova. Uz to, Ikador je jedini hotel u svijetu koji raspolaže sa oba Rivina brand koncepta – Riva Lounge ambijentom i Riva Privee Chef’s Table prestižnim prostorom privatne blagovaonice u kojoj gosti uživaju u degustacijskim slijedovima chefa kuhinje.

Riva Lounge je mjesto gdje se može uživati u kupanju na bazenu s idiličnim pogledom na Kvarnerski zaljev, izvrsnim koktelima i laganijim jelima tokom dana, a od ove ljetne sezone i u novom večernjem meniju s izvrsnom selekcijom steakova.

Fine dining restoran Nobilion ima novi jelovnik – donosimo detalje

O ovom restoranu na čijem čelu je mladi chef Dino Knežević prošle smo godine napisali kako se radi o jednoj od naših najboljih fine dining destinacija. Ove godine s velikom sigurnošću tvrdimo – još je stepenicu bolji nego prošle.
Zasluga je to ponajviše spomenutog chefa Kneževića, koji je zimske mjesece pauze posvetio promišljanju današnjeg novog jelovnika, još boljem povezivanju s lokalnim OPG-ovima i nabavljanju niza nesvakidašnjih namirnica koje s velikim entuzijazmom predstavlja svojim gostima.

chef Dino Knežević
Chef Dino Knežević

Tako smo sa žarom slušali o paleti izvrsnih aceto balsamica Giuseppe Giusti – od kojih je onaj najstariji sličnog godišta kao i naš chef (a to je nekoliko godina ispod 30 – čisto da vam dočaramo uspješnost ovog fantastičnog mladog chefa). I ne samo da smo o tome slušali, nego smo i kušali.

Restoran Nobilion

Čisto kako bismo vam predstavili neke od briljantnih slijedova u Nobilionu, krenimo s tartom od integralnog brašna i prženih lješnjaka. Na njemu je maštovito ukomponirao ukusni kozji sir, fermentiranu ciklu (sami ju fermentiraju jabučnim acetom), klice graška i rotkvice, posuo mrvicama prženih lješnjaka i zaokružio izvrsnom pjenicom od kore kompleksnog Parmigiano Reggiano sira orašastih nota. Baš to jutro stigao im je kolut tog sira mase od čak 18kg.

Restoran Nobilion

S novog jelovnika stiglo nam je i delikatno toplo predjelo lokalnog predznaka – krema od medvjeđeg luka uz kockice mariniranog Grobničkog sira sa čilijem, ukrašen cvjetićima blanširanog medvjeđeg luka i mini kokicama od prosa. Lijepa oda regiji i onom najboljem iz prirode.

Restoran Nobilion

Osim navedenih jela, uživali smo i u slijedovima poput omiljene nam trilje od kamena na brudet nad palentom s grila, kao i u čistaču – sladoledu od melase s limunom (pečen na 90 stupnjeva 45 minuta pa smrznut i samljeven u Pacojet uređaju), i zanimljiv završni dodir – pčelinje saće i saće od limuna. Kasni ručak nastavio se, na naše veselje, u ranu večeru i završio sporo kuhanim obrazom boškarina nad kremom od krumpira i pečenom krumpiru uz kuhanu mrkvu. Sve je posuto čipsom od luka.
Završnio dio protekao je uz ingeniozni desert Cryo cheesecake koji chef Knežević radi godinama, a ovdje ga je usavršio svježim slatkim kozjim sirom (ohlađenim tekućim dušikom), ispod je karamela od kozjeg sira, crumble od lješnjaka i neukrotiva šećerna vata.

Ikador hotel

Sparivanje vrhunskih sireva s koktelima novi je hit koji nudi restoran Nobilion

Zvuči zaista nesvakidašnje, ali kao novi moment ovo je nemoguće preskočiti. Jer je uzbudljivo, pomalo divlje, ali ujedno i elegantno i uspješno. Imali smo čast biti prvi kojima je restoran Nobilion poslužio ovo sparivanje.

Koktel majstor Ikador hotela Antonio Jakovac prošle nam je godine složio nekoliko odličnih klasičnih koktela. Ove godine koktele je učinio još zanimljivijima, uz neočekivane momente.
U koktelima smo uživali uz Riva Lounge bazen gdje, kako vidite, kokteli ljube bazen, bazen ljubi more, a more ljubi nebo. Neka nam Josipa Lisac oprosti na ovom parafraziranju.

Riva Lounge Ikador

U varijanti sljubljivanja koktela sa sirevima upoznali smo dio palete od sigurno 15-ak rjeđih sireva koje chef u dogovoru s malim farmama dobavlja mahom iz Italije, Francuske i Hrvatske.

restoran Nobilion
Restoran Nobilion

U prezentaciji ovog sljubljivanja sudjelovali su chef Dino Knežević koji nam je predstavio sireve, koktel majstor Antonio Jakovac, a sve je prošlo pod budnom paskom f&b managera hotela g. Slavena Šegulje.
S lijeva na desno krenuli smo s laganijim mlađim sirevima prema onim zrelijim i robusnijim, baš kao i u sparivanju s vinima.
Također, u Nobilionu su se umješno poigrali s baznim alkoholima u koktelima koji bi trebali biti komplementarni okusu sireva (čak nešto blaži, kako bi siru dali prostora da zasja) i dobro ih nadogradili popratnim sastojcima i za taj dio sparivanja apsolutno kapa dolje mladom Jakovcu.

Prvi slijed bio je mladi kozji Ficu sir sa Sicilije. Nježan i pogodan za sparivanje s voćem (smokve, grožđe) i nježnijim vinima poput kakvog rosea. U našem slučaju uspješno su ga sparili s vermouth bazom i aperitivo rosato likerom s tonikom.
Drugi slijedi je nespecifična mozzarella koja se na jugu Italije tradicionalno vješala na konje i magarce, a sparena je uz klasični Tom Collins (gin, limun, šećer i mineralna voda).
Treći slijed bio je robusniji okusima. Naš paški sir (Gligora) sparen je s klasičnim Manhattan koktelom (raženi viski uz vermouth) – odlično uravnoteženo s pikantnim masnim i zrelim paškim sirom.
Četvrti slijed uz Fourme d’Ambert Mons francuski sir s plavom plemenitom plijesni sparen je s klasikom – Rum Old Fashioned koktelom (Diplomatico Reserca Exclusiva rum, čokoladni i narančini bitteri i šećer). Jak sir, pun okusa, to je bolji što duže odstoji na toplome, upravo suprotno od prvog nježnog sira omotanog u list smokve koji najbolje rezultate daje rashlađen.
Divno iskustvo, velika preporuka svim gastro entuzijastima koji su ljubitelji koktela i sireva.

Smještaj u Ikador hotelu i pogled koji oduzimaju dah

Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa ima 16 ekskluzivno uređenih soba i apartmana generalno orijentiranih na morsku stranu, koji nude eskluzivnu privatnost. Odlučite li se za bilo koju od njih, dobit ćete puno udobnosti, ljepote i luksuznog dizajna. Do kraja petog mjeseca imaju posebne pogodnosti za minimalno dva noćenja.

Boravak na terasi pruža nezaboravno iskustvo divnog pogleda na kvarnerski zaljev, kao i na lijepi hotelski bazen uz Riva Lounge.

Terasa Ika
Ika

Izjutra rano, prije ili nakon doručka, naša preporuka je uživati na prostranoj terasi, a nakon toga prošetati uz Lungomare, koji je u ovom dijelu – pod hotelom i prema Lovranu – u svom najljepšem izdanju.

Ikador hotel
Lungomare

S obzirom da smo se i osobno uvjerili u premium ponudu ostalih sadržaja hotela – kako ove tako i prošle godine – fitness centar, Ikalia Spa, Riva Privée Chef’s Table, Edgar Cigar Room te već spomenuti Riva Lounge, a uz besprijekornu uslugu kojom od recepcije nadalje, Ikador hotel i dalje smatramo najekskluzivnijim i najzaokruženijim hotelskim projektom na našoj obali.

Restoran Nobilion (Hotel Ikador)
tel.: +385 51 207 030
mail: nobilion@ikador.com

adresa: Viktora Cara Emina 1a, Ika – Opatija

fotografije: Eat Out Zagreb