Što čovjeku prvo padne na pamet za sunčano vikend druženje s prijateljima na polupokošenom ranču? Roštilj.
Zašto polupokošenom? Zato jer na ranču ne živimo na dnevnoj bazi (za sad) i ovaj put zaista nismo stigli pokositi svu travu. Dapače, zbog obaveza na poslu nismo se ni stigli studiozno posvetiti pripremi mesa za roštilj. Srećom, usput nam je bio Metro. Zadnjih mjeseci često smo tamo s obzirom da se Metro potpuno otvorio i svim fizičkim osobama, a besplatnom prijavom u dva klika online Foodie Club kartica stigla nam je na mail u roku 24 sata.

Primijetili smo da nam je Metro nekako uvijek usput, s obzirom da su njihovi veliki prodajni centri u Zagrebu strateški dobro smješteni na istoku i zapadu. O Metrou smo pisali i pri spominjanju njihove odlične ponude u ribarnici, a već smo spominjali i njihova pristupačna manja i veća pakiranja mesa na odjelu mesnice.
Zapazili smo i već pripremljene ražnjiće – kombinaciju mesa s ponešto povrća, zatim peciva i mesa za burgere itd. Nas je ovaj put najviše zanimala piletina i šaroliko povrće, čijem izboru smo se ovaj put posebno razveselili.

roštilj

Na fotografiji vidite tek mali dio asortimana, ostatak slijedi u opisu i na fotografijama ispod. Ono što smo ipak stigli došavši na ranč je, osim ekspresne košnje trave, izrezati svježa otkoštena pileća prsa za ražnjiće, kao i narezati razno povrće na povrtne ražnjiće.
Pileće ražnjiće smo uronili nekoliko sati u marinadu maslinovog ulja i začina (papar, limunova korica). Metro nudi zaista bogat izbor mesa, od kojih nas se najviše dojmio izbor govedine i divljači.

Naš roštilj, grill, gril ili kako vam je drago – na svim jezicima miriše savršeno

Pileća prsa nisu bila naša jedina mesna meta u Metrou – bilo je to i pakiranje ćevapa mase nešto iznad kilograma (imaju i duplo veće pakiranje) i tucet kamenica jer… jer im nismo mogli odoljeti i jer u Metrou svakih nekoliko dana stigne nova selekcija kamenica iz Hrvatske, s ušća rijeke Krke (Obrt Katić), kao i one iz Francuske. Upitali smo sad već dobro nam poznate simpatične djelatnice ribarnice Nerimanu Smajlović i Martinu Kuretić kakva su iskustva s kamenicama ovog hrvatskog i francuskog dobavljača – kažu kako su kupci jako zadovoljni i da su to uglavnom muškarci u zrelijoj dobi. Kamenice, poznato je, na glasu su kao afrodizijak, pa zaključite sami…

roštilj

Dio za povrće, jedan od naših omiljenih, nudi najbogatiji izbor tikvica (žute, zelene, bijele) koji ćete naći u gradu. Uzeli smo ih sve, jer naši ražnjići moraju izgledati najljepše, a i biti najukusniji. Mini koktel rajčice raznih boja, šampinjoni, miješana mlada salatica, kvinoja, češnjak, ljubičasti luk… sve se to našlo u našoj košarici.

Metro Hrvatska

Naš glavni urednik bacio se na grillanje i usput je dobacio, liberalan kakav već je, kako predlaže da dio hrane pojedemo stojećki, blizu roštilja. Ni on, a ni mi, ne volimo čekati tri runde pečenja mesa kako bi na kraju sve bilo poluhladno. Veselo smo pristali, a za početak smo pojeli osam sirovih kamenica uz sok limuna povrh – i prije nego su stigle do roštilja. Razlog: jer su sirove najukusnije. Iako, ovih nekoliko s roštilja su oduševile one koji su ih prvi put probali takve.
Nama koji posjećujemo restorane poput Bora Šare u Stonu ili Zagrebu ovaj način pripreme kamenica (kao i u tempuri itd.) nije bio novost.

roštilj

Kako je bilo prilično sparno, već smo si stojeći uz roštilj priuštili po čašicu dobro rashlađenog bijelog vina.
U vinoteku Metroa stigla su izvrsna dalmatinska osvježenja – Vina i likeri Fiolić.
Uz bijelo meso, ali i uz kamenice, lijepo se sljubila Fiolićeva Maraština 2019., autohtona sorta karakteristična za zadarsko područje. Ova sorta pod drugim imenom proširena je i na području Italije, čak i Grčke.

roštilj

Maraština Fiolić uistinu je famozno vino, žive bistrozlaćane boje, primamljivog mirisa po zrelom voću i akaciji, s obzirom na odležavanje u bačvama nakon kratke maceracije. Vino je suho i dijelom jest svježe i meko, no ipak osjetimo intenzitet i trajnost okusa. Uz odličan balans vinara to ovom vinu daje nedvojbenu kompleksnost, a to krasi samo iznimna vina.

Uz ćevape odlično se uklopio Cuvée Fiolić 2018. odnjegovan u barrique bačvama.

Cuvée Fiolić

Voćan i zavodljiv na miris, a na okus bogat začinima i izvrstan kao i sva crna vina koja smo pili od Fiolića zadnjih godina (spomenimo još i izvanserijski Merlot). Crna kupaža je skladno vino, odlično korištenje drvenih bačvi i pravi užitak uz široku paletu jela.
Vina i likeri Fiolić su jednako poznata i po svojim vrhunskim nagrađivanim likerima, posebno po onom od autohtone višnje maraške.

Konačno smo sjeli i za stol i nastavili uživati u jelima. Uz dodatak Metro Chef miješane salate u koju smo dodali prokuhanu kvinoju, suhe brusnice, sitno narezani badem, balzamični ocat, maslinovo ulje i dodir ulja od sezama. Vegetarijanci u društvu, a i oni koji to nisu, bili su oduševljeni ovom jednostavnom, ali jako ukusnom salatom.
Kvinoja, kao lažna žitarica, priprema se slično riži (prokuha nešto iznad 10 minuta) i može se kombinirati s nizom namirnica.

U roštilj priču idealno se uklopilo posuđe Güral Porselen, kojega možete naći u novom katalogu Metroa. Kvalitetno, čvrsto i oku ugodno.

Vina i likeri Fiolić

Nekoliko sati nakon ručka i mačke koje se skupe iz udaljenih kuća, znajući da će kod nas naći hranu, pozaspale su. A mi, mi smo nastavili druženje na terasi pod krošnjom drveta uz laganu glazbu. I uz veselje što su konačno došli neki ljepši dani – u svakom pogledu.

roštilj
roštilj
Metro Hrvatska grill