Fine dining restoran Theatrium by Filho ovih dana proslavlja godinu dana od otvorenja.
U nekoliko navrata do sad imali smo priliku jesti jela chefa Filipa Horvata kako u ovom restoranu, tako i kada je bio chef bistroa Ab Ovo. Priliku? Točnije, imali smo sreću. Baš svaki put mladi chef Horvat maštovitim jelima profinjenih okusa isporučio nam je baš to – sreću.

Moderan interijer i maštovita hrana koju nudi Theatrium by Filho

Priča koju nudi Theatrium by Filho zaokružena je maštovitim svijetom kazališta. Na koncu, sam restoran naslonjen je na Zagrebačko kazalište mladih – čak su i na istoj adresi u Teslinoj 7.
To se čini logičnim, jer kao i ZKM koje je maštovito i po nekim rješenjima upravo eksperimentalno kazalište, tako i Theatrium by Filho nude u svojim gastro predstavama odlazak u svijet mašte.

Dobrodošlica iz kuhinje stigla je u obliku maslaca infuziranim vrganjima i domaćeg kruha od tri vrste brašna na domaćim kvascima. To je pratio Petračev pjenušac (klasična metoda) Bregh Blanc de Blanc divne svježine, voćnosti i kremoznosti.
Na početku recimo kako je cijela vinska karta restorana Theatrium by Filho izuzetna i spoj je odličnih njemačkih rizlinga, vina Burgundije, Toskane te dobre domaće selekcije.

Izdvojena jela uz potpis chefa Horvata

Uz hladno predjelo parmigianu, pili smo riesling Keller Rheinhesser 2018 iznimne mineralnosti, a uz drugo hladno predjelo – rukom sjeckani tartar, božanstvenu E. Pira & Figli Barberu d’ Alba Superiore 2016.
Tartar koji priprema chef Horvat apsolutno morate probati, spada u top 3 koje smo imali priliku jesti u Hrvatskoj – oduvijek.

Jela koja bismo svakako željeli istaknuti su: veličanstveni Beef Wellington koji u Hrvatskoj nema konkurencije. Kako nam kažu u servisu restorana (usluga je na najvišoj razini koju kod nas možete zamisliti) i šire od Hrvatske je ovaj Wellington popularan. Imaju inozemne goste koji kadgod su u Zagrebu dolaze baš na to jelo.

Theatrium by Filho

Savršeno precizno pripremljen i milimetarski uredno složeno ukusno hrskavo domaće tijesto u kojemu je ukomponiran divan, debeli roskasti biftek obložen kremom od gljiva, tankom šnitom drniškog pršuta, kremom od krumpira uz domaći jus.

15000 porcija rižota od bifteka u samo nekoliko mjeseci rada – i jest i nije čudo

Kada u nekoliko mjeseci izbacite preko 15000 porcija nekog jela, a fine dining restoran ste, to je reagens da je to jelo gostima neodoljivo.
Nasreću, znamo za to jelo – još 2017. pisali smo neovisnu recenziju i pohvalili ga do neba.
Ovaj put rižoto nam se činio još boljim, a zapravo je isti. U savršeno skuhanu carnaroli rižu prepuna škroba ukomponirani su komadići bifteka, sušena rajčica uz džem od luka, parmezan i vlasac.

Rižoto od bifteka chef Filip Horvat

Zašto je nama ovaj put bio još bolji, tko bi znao. Jer su tanjuri u Theatriumu fantastični? Jer je interijer topao, elegantan, moderan uz dozu drame (Almodovar bi ovdje uživao). Ili jer je u prvom ostakljenom dijelu po stropu počelo padati lišće pa je to dalo dozu romantike? Tko bi to znao, vjerojatno splet svega. Realnost je ova: da i nije detalja na koje u ovom restoranu obraćaju veliku pozornost (od dominantnog bogato plavog zastora nadalje) – ovaj rižoto od bifteka i dalje bi bio zvijezda hrvatske scene. Košta 105 kuna, a vrijedi duplo. Obavezno probati, kao i gore navedena jela.

Objektivnosti radi, spomenimo i jednu od najboljih purica s mlincima koju možete probati u Zagrebu. Klasično pečena sa savršeno hrskavom kožicom koja se zrcali u svom sjaju. Dolazi uz domaće mlince i umak od pečene purice i košta 90 kuna. Slične cijene postiže u još nekoliko restorana u Zagrebu koji nude tradicionalna jela, a usudimo se reći kako je ova purica ukusnija, o razlici ugođaja i usluge niti ne moramo.

Chef Filip Horvat konačno ima svoj projekt koji je srčano prihvatio i izbacuje fantastično dotjerana jela kao da mu život ovisi o tome. Cijene su ponešto korigirali s obzirom na situaciju s pandemijom, a imaju i dnevne ponude jela s Horvatovim bestsellerima poput telećih jetrica na maslacu uz mantekirane žgance s parmezanom (60kn). Od klasika predjela naveli bismo delikatan punjeni cvijet tikvice u tempuri (55kn). Toliko su se otvorili da imaju čak i dostavu, što je za ovo izazovno vrijeme logično.

Osim zastakljenog prostora koji obiluje svjetlom, Theatrium by Filho iza toga ima i ponešto povišen i ambijentalno osvjetljen prostor – tzv. ložu.

Malo je chefova u nas od čije hrane nam se doslovno plače (pričamo o suzama radosnicama, op.a.). Uz Tvrtka Šakotu, Filip Horvat je jedan od njih.

Ostale fotografije, jela i utiske pogledajte na našoj Instagram objavi koju donosimo u nastavku članka:

View this post on Instagram

[SOFISTICIRANA PRISTUPAČNOST U JEDNOM OD NAJBOLJIH RESTORANA U CENTRU ZAGREBA] Jeste li do sad bili u @theatriumbyfilho restoranu? Fine dining kakav priprema jedan od najboljih chefova u Hr, Filip Horvat, poseban je. Osim što se radi o bezgranično talentiranom chefu čija jela plemenito spajaju sezonske mahom lokalne sastojke i najbolja hrvatska i svjetska vina (njemački riesling, talijanska i burgundska vina), svaki detalj interijera i servisa doveden je na visoku razinu. S druge strane, unatoč fine dining elementima, jela su prilično velikih porcija i cijenom nisu preskupa (glavna jela su mahom od 80 do 100 kn). Imaju i povoljniju dnevnu ponudu jela, no degustacijski slijedovi za večeru su ono što želite probati. Nas je po četvrti put oduševio kremasti rižoto od bifteka, kojega obožavamo godinama (ex Ab Ovo) – i smatramo ga najboljim rižotom u gradu. U nekoliko mjeseci napravili su 15.000 (!) porcija tog rižota. Beef Wellington je toliko precizno pripremljen da rezan po pola, unatoč domaćem tijestu, kremi od gljiva i tankoj šniti drniškog pršuta, stoji gordo savršen . Naći ćete ovdje i jednu od najboljih purica s mlincima u ZG (90kn) klasično pečenu s hrskavom kožicom povrh. Tu su i najbolji gnudi od kozje skute uz umak rajčice i parmezan. Izvanredan spoj domaćih i internacionalnih jela (spomenimo još i chiken tikka masalu, npr.). Interijer je baš kao kazališna predstava – dramatičan, skladan i zanosan. Usluga bez premca, čestitke. Ovo smatramo rijetko uspješnim modelom otvorenosti prema svima – uz fine dining elemente, konkretne porcije i fer cijene. Imaju čak i dostavu, no možete li – odite u restoran i počastite sebe – ili nekog drugog? Još detalja u članku (link u profilu). . . [FABULOUS FINE DINING WHEN IN ZAGREB] A huge recommendation for this one. @theatriumbyfilho Teslina 7 is a synthesis of a lovely fine dining dishes, top wine selection and elegant & dramatic interior. Top young chef Horvat delivers paradise every time. Soups, salads, risottos, meat, lasagne, tikka masala, … . . #eatoutzagreb #zagreb #theatriumbyfilho #finedining #interior #table #risotto #beef #steaktartare #steak #gnudi #blue #wine #yummy #delicious #croatia #hrvatska

A post shared by Eat Out Zagreb (@eatoutzagreb) on

fotografije: Eat Out Zagreb