Baš kako vidite u naslovu: slastičarnica Orijent kod Trga (Petrinjska 2) zatvorena je trajno.
Današnju obavijest kojom Orijent informira pratitelje na društvenim mrežama (Instagramu i Facebooku) kako zatvaraju 2019. godine otvorenu poslovnicu u Petrinjskoj prenosimo u cijelosti:

Dragi naši vjerni ljubitelji slastica i sladoleda,imamo jednu važnu vijest za sve vas. Naime, od 01.01.2023. godine Slastičarnica Orijent zatvorila je svoja vrata na adresi Petrinjska 2. Nakon gotovo 3 izazovne i predivne godine, priče između izvornog Orijenta (Maksimirska 34) i Franšize (Petrinjska 2) nisu usuglašene te smo zbog razilaženja u poslovnom modelu bili primorani prekinuti ugovor. No, uskoro otvaramo vrata novog Orijenta, koji neće biti franšiza, nego nastavak priče Orijenta u Maksimirskoj 34. Pratite nas i dalje, ostanite nam vjerni na adresi Maksimirska 34, a uskoro nam se pridružite i u novoj slatkoj avanturi koju proširujemo na lokaciju Novi Zagreb, Froudeova 1 u Sigetu.
Vaš slatki tim Orijent.

Orijent kod Trga

U oko upada nekoliko detalja koji su nam, kao dugogodišnjim pratiteljima situacije u slastičarnici Orijent, nejasni.
Prije svega, danas smo prvi put vidjeli kako je Orijent kod trga nazvan franšizom. Kako je moguće da je tek danas to komunicirano javnosti?
Do sad nismo niti u jednom izvoru vidjeli išta slično, nego je – kao i nama kada smo tražili službene informacije novih vlasnika, komunicirana partnerska suradnja koju je činio duo Mladen Sučević (brat bivšeg vlasnika g. Ivana) te partner g. Mladena, Damir Domjanović.
Damir Domjanović, dakle, bio je partner te direktor tvrtke Konfekt d.o.o.

Uzevši u obzir činjenice koje su komunicirane medijima pri otvaranju nove poslovnice – ili smo dobili dezinformaciju tada ili sada. Ako se radilo o partnerstvu i ako, čak i danas, na web stranici slastičarnice Orijent i dalje pod kontaktom na obje lokacije stoji isti mail – kako je moguće da se radi o franšizi? I još nevjerojatnije, ukoliko je istina – kako to nikada nisu komunicirali na van?

Orijent kod Trga
Screenshot – kontakt slastičarnice Orijent Zagreb

Netko će reći kako nije više ni bitno jer eto – slastičarnica Orijent kod Trga je zatvorena i nema dalje.
Ali, ima dalje. U današnjem oproštaju navode i otvorenje nove slastičarnice Orijent u Sigetu.
To nas dovodi do pitanja: Tko je, kvragu, sadašnji i budući vlasnik Orijenta, slastičarnice koja je nekoć imala najmaštovitiji sladoled i torte u Zagrebu?
Kao razlog navodi se “razilaženje u poslovnom modelu” i primoranost prekida ugovora.

Iako smo vjerovali kako je slastičarnica Orijent prije 3, 4 godine krenula u vedru budućnost, naša predviđanja se nisu ostvarila. Kvaliteta kolača, a nažalost i sladoleda, znatno je pala. O tome smo pisali između ostalog i na primjeru sladoleda od pistacije.
Neke od perjanica među tortama postale su gotovo pa nejestivo preslatke (npr. nekoć izvrsna torta Šesto čulo).

Pitamo se, misle li nastaviti ovako komunicirati s pratiteljima od kojih neki, poput nas, slastičarnicu Orijent prate desetljećima, na koga točno ciljaju?
Kada su davali intervju prijateljskim lifestyle portalima, navodili su kako Orijent kod Trga cilja na mlađu publiku.
To nam je apsolutno jasno, jer je veliki postotak publike koja im je dolazila desetljećima prestao dolaziti, prigovarajući im promjenu na lošije.

fotografije: Eat Out Zagreb © Sva prava zadržana , Screenshots – Facebook i web slastičarnice Orijent