Još se sjećamo kada su skoro pa točno prije dvije godine Iločki podrumi imali premijeru Graševine Velika berba 2011 s dodirom Jadrana.

Ovaj put u zagrebačkom hotelu Academija predstavili su novu berbu 2020 svoja tri najpotentnija vrhunska vina. Graševina, Chardonnay i Traminac iz nove berbe bili su tema večeri, ali Iločki podrumi se uvijek pobrinu dati jedan ekskluzivan presjek onoga što nude. A nude uistinu puno.
Tradicija je to koja je dobro njegovana u ovoj vinskoj utvrdi na istoku. I to uz odlične mlade stručnjake enologe, kojima je nedavno palicu predala ingeniozna stručnjakinja Vera Zima.
Put se nastavlja jednako jako. Uz moderne pomake, dodavanje novih kolekcija, magnum boca i… tko zna gdje im je još kraj.

Suho zlato Principovca bio je naziv skupa koji je okupio mnoge domaće i inozemne vinske stručnjake, kao i vinske entuzijaste.
Premijerno kušanje besprijekorno je vodila, kao i uvijek do sad, gospođa Karmela Tancabel, koja osim što je direktorica marketinga i izvoza je i članica uprave Iločkih podruma. Fascinantna dama koja izlaganje čini užitkom i pravi je uzor kolegama iz struke. Uzvanike je pozdravio i predsjednik uprave g. Antonijo Kraljević.

hotel Academia Eat Out Zagreb

Kada smo rekli da ovo kušanje nije bilo tek kušanje tri svježa vina, to smo i mislili. Pokraj vrhunskih vina Graševine, Chardonnayja i Traminca, uzvanici su premijerno uživali i u Grand kolekciji. Radi se o velikim vinima, Graševini, Chardonnayju i Tramincu najboljih godišta, prikladno upakiranima u magnum boce atraktivnog dizajna i stavljena na tržište u limitiranim edicijama.

  1. Graševina vrhunska 2020
  2. Graševina Grand Collection 2018
  3. Graševina Velika Berba 2011
  4. Chardonnay vrhunski 2020
  5. Chardonnay Grand Collection 2018
  6. Traminac vrhunski 2020
  7. Traminac Grand Collection 2019
Iločki podrumi

Prije svega o graševini. Mlada iz 2020 je razigrana, izrazito sortna i puna svježine uz poticajne voćne note. Za koji mjesec stiže u optimalnu formu, ali već sada je to privlačno svježe vino.
Graševina Grand Collection 2018 je vino koje je izuzetno i vanserijsko. Magnum boca donosi mu prostora da razvije jednu potpuno drugačiju dimenziju od one koju smo očekivali i imali prilike do sad kušati. Ona je zlatne boje, robusna i snažnog mirisa zrelog voća.
Graševina Velika Berba 2011 je kategorija za sebe. Ako je Grand Collection vanserijsko vino, ovo vino fascinira i još je stepenicu iznad razvojem. Iako je iz 2011 ovo vino, kako nam se čini, još nije doživjelo vrhunac. Svjedočili smo kremoznom čudu koje obuzme i zaogrne kušača slatkastim finišem.
Chardonnay vrhunski 2020 je lijepo i školski odrađeno vino, kao i sva njihova mlada vina izrazito je sortno i nudi ono što Chardonnay najbolje može – donijeti dašak voćnih svježina, elegancije i kremozni moment čak i u ovom mladom stadiju. Uz to, osjetili smo i dašak herbalnosti.
Chardonnay Grand Collection 2018 još jedan je dokaz prave odluke za smještanjem ove odležane Velike kolekcije u Magnum boce. Zlatne boje s izraženim mirisom svježeg i natruhom tropskog voća, lijep je uradak koji je vapio za većom bocom. Kremozniji i ugodniji nego ikad do sad u odležanoj varijanti ove sorte.
Traminac vrhunski 2020 je zvijezda večeri koja tu titulu nije mogla dobiti jedino iz razloga što je u konkurenciji imala ozbiljno izvanredne ‘suparnike’. Ovo vino je, iako svježe i tek pristiglo na tržište, spremno i optimalno već sada, sa zadovoljstvom smo ustvrdili minutu nakon kušanja.
Mirisno poput jutarnjeg umivanja u ružinoj vodici, ovo zanosno vino razvilo je snažne sortne note kojih se ne srami. Spremna za dugogodišnji put, jedan od potentnijih do sada, no pravo je pitanje kako mu odoljeti i ovako mladom?
Traminac Grand Collection 2019 stariji i robusniji brat novoj berbi razvio je još snažnije sortne note i ozbiljnija je varijanta sorte, kako enološki tako i u slaganju uz hranu. Gurmanski užitak za posebne trenutke koji u ovoj berbi treba još nekoliko mjeseci za još bolji rezultat.

Na kraju smo večer zasladili poluslatkim vinom Traminac Principovac 2018, zlaćanog mednog okusa koje smo zavoljeli čim smo ga prvi put probali. Vino za posebne prilike i posebne ljude. Trebamo se potruditi da takvih prilika bude što više.

Iločki podrumiČestitamo na odličnoj prezentaciji koju su Iločki podrumi realizirali u izazovnim uvjetima. Od Graševine i Traminca s Principovca očekujemo nova zlata i vrhunske rezultate, dok od Chardonnay serije očekujemo novitete u budućnosti.