Uzimajući u obzir prethodne dvije godine, kada je većinski dio limitirane ponude Mlade graševine prodan u rekordnom roku, vinarija Kutjevo ponovno predstavlja novu seriju mladog vina koje je nebrojeno puta ostavilo impresivan dojam na kušače. Mlada graševina 2023. je, dakle, na tržištu i čeka na kušanje brojnih ljubitelja vina.

Spomenuto vino odlikuje niz posebnih karakteristika čineći ga jedinstvenim na vinskoj sceni. Riječ je o graševini nižeg postotka alkohola s bogatim voćnim aromama i izražajnim cvjetnim notama. Uz navedeno, ističe se izrazitom svježinom i osobitom mineralnošću. Zahvaljujući specifičnostima vinogradarskih položaja istaknute vinarije koje naglašavaju voćni aromatski profil opisanog vina, obogaćen nijansama suptilnih herbalnih nota, vinoljupci će moći uživati u nezaboravnim gutljajima koji uistinu donose harmoniju okusa.

Mlada graševina 2023.
Mlada graševina 2023. vinarija Kutjevo

Proces proizvodnje ovakvog vina zahtjeva priličnu pažnju i brigu uz napomenu kako je nužno svaki korak izvesti gotovo savršeno počevši od berbe, prijema i prerade grožđa, sve do same fermentacije. Naime, cjelokupan proces mora biti strogo kontroliran kako bi rezultat bila vrhunska kvaliteta.

Poveznica Mlade graševine i Martinja dugi niz godina dio je tradicije utkane u kutjevačko vinogorje koja se s nestrpljenjem željno iščekuje.

Simbolično se izlazak opisanog događa upravo u vrijeme tradicionalne svetkovine najavljenog blagdana, koje se u vinorodnim krajevima obilježava desetljećima. Njegovanje pučkog običaja krštenja mladog vina, po završetku faze alkoholnog vrenja, odnosno pretvorbe mošta u vino, ima veliko značenje kako za vinogorje vinarije Kutjevo, tako i za ostala vinogorja ovog kraja. Tako svi vinari 11. studenog žive u znaku svojih vina te različitim proslavama obilježavaju ovaj dan utisnut u vinsku kulturu. Tijekom proslave, vinski podrumi i vinogradi središta su zbivanja. Degustira se mlado vino osobitog okusa, a uzvanici uživaju u okusima istog uz bogatu gastronomsku pratnju u društvu svojih najmilijih.

Mlada graševina 2023.
Mlada graševina 2023 vinarije Kutjevo izašla ne na tržište

Kako bi ovaj događaj djelomično prenijeli i na one koji mu ne mogu nazočiti, vinarija Kutjevo stavlja Mladu graševinu na tržište, čineći ju dostupnom za širi puk, kako bi mogli u njoj uživati prilikom obiteljskog druženja i različitih proslava, naročito onih u blagdansko vrijeme koje nam dolazi.

S obzirom na ovogodišnju kvalitetu uroda, ne sumnjamo kako će naglašeno vino imati pozitivan odjek kod istančanih vinoljubaca, ali i kod onih koji tek ulaze u svijet vina. Mlada graševina 2023. vinarije Kutjevo dostupna je u specijaliziranim prodavaonicama i na webshopu vinarije Kutjevo.

PR tekst i fotografije: Vinarija Kutjevo