McDonald’s Hrvatska s pedesetak restorana diljem države predstavlja lidera u ponudi brze hrane kako u nas, tako i globalno.
Zadnjih godina razvili su i često promovirali opciju doručka u kojem nude desetak jela. Mahom su to sendviči s mekim i prilično dobrim mini pecivom u maniri lepinje (bijelo brašno efektno finiširano izvana dodirom kukuruznog) uz nekoliko varijanti punjenja. Glavnu ulogu igra jaje, a McDonald’s Hrvatska tu si je dao truda pa surađuju, kako piše na njihovom webu, s domaćim proizvođačem jaja Perfa d.o.o.
Jaja su iz podnog uzgoja. Uglavnom to kombiniraju s otopljenim cheddar sirom i slaninom, šunkom ili svinjetinom.
Doručak upotpunjuju i dva tost sendviča, müsli s jogurtom i nekoliko peciva (kroasan, krafna i američke palačinke) uz kavu i čaj.

Što je najgore što se može dogoditi u, barem teoretski, odlično uigranom restoranu brze prehrane? Pa to da budu iznimno spori i neučinkoviti. Upravo to dogodilo se i u našem slučaju.

Djelatnik u McDonald’s Hrvatska restoranu: “Znamo da dugo čekate, oprostite… ali u kuhinji nam radi samo jedan čovjek” – je li ovo moguće?

McDonald’s Hrvatska zaista nije restoranski lanac u koji idete doživjeti najfinije okuse, upoznati sofisticiranu kuhinju i dobiti najelegantniju kraljevsku uslugu.
Da budemo do kraja iskreni tamo odemo tek jednom do dva puta godišnje upravo ovako – usput u McDrive po tost sendvič kojeg onda pojedemo za nekoliko minuta uz čaj u uredu. Dakle kada žurimo, nismo stigli kvalitetnije ili uopće doručkovati.
Burgere koje u McDonald’s-u nude odavno ne jedemo. Prije nekoliko mjeseci probali smo po griz burgera McDonald’s-a i Burger Kinga i oba su nam bila jednako loša, praznih okusa i mirisa i miljama ispod razine danjašnje ponude burgera – barem u Zagrebu, a i puno šire. Srećom po ove objekte brze hrane, takvi proizvodi su i dalje privlačni njihovoj targetiranoj skupini, a to su u najvećem postotku mladi ljudi.
Bili smo i mi školarci i tada nam je takva hrana bila prihvatljivija i ukusnija, ali tada nam je bila važna niska cijena i prije XY godina u Hrvatskoj nije bilo ovako razvijene burger scene kao danas. U tom smislu mladima danas jedino, pitate li nas, kao legitimni izgovor ostaje povoljnija cijena.

Vratimo se na doručak, jedino što ne zovu McDoručak kao sve ostalo s tim prefiksom, jer valjda mora zvučati domaće pa je samo Doručak.
To jutro nešto iza 9 odlučili smo se u McDonald’s Hrvatska (poslovnica u Heinzelovoj) kroz McDrive varijantu provesti automobilom i za nekoliko minuta pokupiti 1 tost i 1 McMuffin te ih pojesti u uredu koju minutu kasnije. Dolazimo, ispred nas na šalteru ne čeka nitko, dakle prvi smo na redu za narudžbu. Tada, nasuprot svim našim očekivanjima i realnim praksama u ovom tipu objekta, nastaje fine dining čekanje, umjesto onog za fast food.

McDonald's Hrvatska
Račun – McDonald’s Hrvatska

Platili smo i čekali nekih pet minuta kod šaltera, što je već prilično dugo ako ste prvi na redu u McDrive dijelu restorana, da bi nas ljubazni poslužitelj zamolio ako je moguće da stanemo sa strane na parking. Kada smo upitali zašto im toliko treba, ispričao se da im je malo gužva, no da će biti vrlo brzo gotovo.
Nakon više od deset minuta dodatnog čekanja sa strane, što se u totalu približavalo 20 minuta čekanja (!) na McDrive narudžbu tosta i McMuffina (za svaki sendvič treba, vjerujemo, oko minuta do dvije pripreme), dolazi naša narudžba.
Upozorili smo djelatnika da ovo zaista nije u redu, jer osim što smo bili prvi na redu i očekivali narudžbu u nekoliko minuta, izgubili smo 20 minuta pred odlazak na posao, a tako i mogućnost da jelo pojedemo na miru ili ikad, budući su nam poslovne obveze kretale ubrzo od trena našeg razgovora s djelatnikom nasred parkinga.

Tada je rekao nešto što nas je šokiralo, pogotovo jer se radi o objektu jednostavnih brzih usluga – kako piše i na računu. Rekao je da mu je žao, ali da u kuhinji trenutno radi samo jedan čovjek. Na to mu nismo mogli reći ništa osim Hvala i doviđenja, jer taj čovjek zaista nije kriv za takvu organizaciju posla.
Ovdje nećemo stavljati naglasak na okuse, ali želimo upitati kako je moguće da vodeći restoran brze hrane u Hrvatskoj padne na jedinoj i najvažnijoj stvari na kojoj ne smije pasti – brzini pripreme?

Padneš li na tom najjačem adutu kojim pozivaš ljude da dan započnu kako treba (citiramo) prije posla ili faksa (opet prenosimo iz linka) onda se pitamo – što ti preostaje?
Jasno je da je osim McDrive gostiju tada u restoranu bilo još nekoliko njih koji su čekali narudžbu, možda i poneki dostavljač također, ali zato i u najmanjem ugostiteljskom objektu postoji netko tko takve stvari uspješno organizira. Najvećem lancu za pripremu brze hrane to, znatno više od ostalih, mora biti prioritet.

Cijenimo smjer koji McDonald’s Hrvatska, kao dio globalne korporacije poduzima za uklanjanje plastike i generalno na ekološku osviještenost, ali želimo ih upitati pišu li ISPRIČNICE za kašnjenje na nastavu ili na posao? Trebali bismo jednu zahvaljujući tome što dan nismo započeli kako treba.

Evo i našeg videa koji je svojevrsni sažetak:

@eatoutzagreb Radni dan nešto nakon 9 ujutro. Dvadesetak minuta čekanja za tost u McDonalds’u u Heinzelovoj u Zagrebu. Ideš ti u Mekić? il se kaže Megić? . #hrana #restorani #megić #mcdonaldshrvatska #zagreb #zagrebfood #zagrebtips #eatoutzagreb #burgeri #dorucak #vikend #tjedan #faks #škola #posao #zatebe #balkan #radnasnaga #mekić #megic ♬ original sound – Eat Out Zagreb

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana