Kadgod pišemo o vinima koja proizvodi obitelj Benvenuti, navodimo kako im je zajednička potka izuzetna kvaliteta, pomno birano vrijeme berbe, kvalitetan urod. I na koncu svega – to su fantastična vina. Kad, pak, spomenemo riječi Santa Elisabetta, sad je već općepoznatno da se radi o famoznom teranu s njihovog najboljeg položaja nad Motovunom.
U riječkom Hiltonu jučer je obitelj Benvenuti ponosno predstavila ovo veliko magično vino.

Santa Elisabetta

Nova Santa Elisabetta dolazi iz berbe 2017. i u čaši je ponudila savršenu ravnotežu između koncentracije i elegancije. Dobivena je od terana, za koji su autori vina, braća Albert i Nikola Benvenuti, uvjereni da je sorta budućnosti, jer u sebi utjelovljuje neizmjerni potencijal kad je u pitanju kvaliteta, savršeno je prilagođen klimatskim promjenama, a istovremeno posjeduje jedinstveni okus, karakterističan samo za centralnu Istru, preciznije Motovunštinu. Santa Elisabetta je plod upravo takve ideje, da publici ponudi autentično istarsko, ali iz klase najfinijih vina svijeta. Ovo je treća po redu Santa Elisabetta. Prve dvije iz berbi 2015. i 2016. su rasprodane u rekordnom roku i sada se mogu naći samo u kolekcijama strastvenih zaljubljenika u vino.

Santa Elisabetta

Albert Benvenuti: “Santa Elisabetta je plod naše težnje da dosegnemo savršenu verziju terana. U teran vjerujemo iz sveg srca i toj potrazi smo potpuno posvećeni. Vjerujemo u njegov čvrsti i živi karakter, u njegovu finesu i dugovječnost, u potencijal da u pravim uvjetima da vino najviše klase. Uvjereni smo da Santa Elisabetta na nadmorskoj visini od 330 metara, s optimalnom izloženošću suncu i strujanju zraka, s bijelim istarskim tlom koji teran obožava, je upravo taj položaj i upravo taj vinograd koji mu omogućava da pokaže najbolje od sebe.”

Nikola Benvenuti: ”U podrumu je sve podređeno očuvanju autentičnosti i prepoznatljivosti sorte, jer nakon žestokih redukcija u vinogradu u vidu zelene berbe i selekcije najkvalitetnijih grozdova, želimo da okus tog koncentracijom i zdravljem savršenog i idealno dozrelog grožđa bude prenesen u bocu na što vjerniji način. Stoga, nakon fermentacije vino njegujemo u drvenim bačvama različite starosti i različitih veličina čime mu dajemo prilikuda se razvije na različite načine i stvorimo dobar materijal za finalnu kupažu. Pazimo da su bačve što neutralnije i da njihov ključan doprinos bude samo da vino prevede iz mlade u zrelu dob, da se na tom putu razvije i izgradi otpornost i vlastiti potencijal za dugo čuvanje u boci.” Nakon što je Santa Elisabetta završila proces dozrijevanja u bačvama, braća Benvenuti njihov sadržaj daju na prosudbu komisiji sastavljenoj od iskusnih poznavatelja vina i tržišnih trendova koji im potom pomažu sastaviti finalnu kupažu.

Komisija za odabir vina za 2017. godište je bila u sastavu Rene Bakalović, Davor Butković, Danijela Kramarić, Sandi Paris, Emil Perdec, Tihomir Purišić, Sanja Simić i Saša Špiranec.
Oni su kušanjem naslijepo odabrali najbolji omjer vina iz različitih bačvi, nakon čega su odabranim vinom napunjene boce i stavljene na dodatno odležavanje od još 6 mjeseci. Po isteku tog roka je priređeno ovo predstavljanje i Santa Elisabetta iz 2017. je konačno puštena na tržište nestrpljivim kupcima i kolekcionarima.

Santa Elisabetta 2017. predstavljena je uz izuzetne zalogaje rijetko meke i sočne tune u sezamu, s dodirom sojinog sosa, wasabi umaka i jednog od najboljih mladih ulja na našem tržištu, onom obitelji Chiavalon.
Osim uz tunu, sljubio je chef Hiltonovog restorana Miljenko Kosanović Mlado Chiavalonovo ulje i uz sočne odreske pripremljene u Green Egg-u, ali i uz izvrstan veganski ručno rađen sladoled od čokolade.

Santa Elisabetta

Na koncu, sve navedeno bila je odlična pratnja koju je zaslužila naša zvijezda večeri: Santa Elisabetta 2017.

Benvenuti Chiavalon


Iako odležano, ovo vino koje je upravo na policama boljih vinoteka još je mlado i divlje. No rekli bismo da je možda i najbolje od sve tri berbe koje je Santa Elisabetta imala do sad.
U tom smislu ovo vino velikog dugogodišnjeg potencijala odležavanja može (i hoće) samo rasti. I to u velike visine.

fotografije: Ivan Rebić