Konačno – restorani otvaraju svoja vrata i terase. Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske restoranima je izdano dopuštenje da od ponedjeljka 11.05.2020. ponovno krenu s radom.
Zanimljivost je da rad neće biti ograničen samo na terase – gosti će se moći primati i u unutrašnjem dijelu restorana.

U ovom članku pogledajte naš izbor restorana koji otvaraju ovih dana, te kratko novosti u ponudi, radno vrijeme, terase itd.
Planirano radno vrijeme ugostiteljskih objekata je maksimalno od 6 ujutro do 23 sata.
Napominjemo kako su neke fotografije terasa iz arhive, jer će novi raspored terasa zaživjeti početkom tjedna – u skladu s preporukama Stožera.

Otto & Frank

O ovom simpatičnom bistrou iz Tkalčićeve zadnji put pisali smo ljetos pri zanimljivoj degustaciji odličnih arhivskih rizlinga. Otto & Frank ponudu bazira na zaista odličnoj ponudi, spoju tradicionalnih i modernih jela, tako da tamo u isto vrijeme možete naći i odličnu punjenu papriku i moderne salate, odreske i slično – ovisno o sezonskim namirnicama.

Restorani otvaraju

S radom kreću u ponedjeljak i planiraju radno vrijeme pon.-čet. od 8 do 22 sata, pet.-sub. od 8 do 23 sata, ned. od 9 do 17 sati.
Od njih i dalje možemo očekivati jedan od najboljih comfort food koncepata u Zagrebu, uz široku vinsku listu.

Hilton restorani

O hrani sva tri Hilton restorana pisali smo možda najsvježije od svih s liste, prije nekoliko dana, u vrlo pozitivnom iskustvu iz naše tri dostave.

Restorani otvaraju

U razgovoru s ekipom Hiltona saznali smo ove detalje: radno vrijeme sva tri restorana (onom u Garden Inn-u, onom u Canopy-ju te OXBO-u) je od 7 do 22 sata, dok kuhinja restorana u Garden Inn hotelu radi od 10 do 22 sata.

Detalji koje želimo izdvojiti su pristupačne cijene, zaista odlični azijski specijaliteti na Garden Inn lokaciji (terasa na fotografiji iznad), koje potpisuje nepalski chef Tika Sharma. Također, urbanu terasu ima i Canopy (na Branimirovoj ulici) čiji bar ima odličnu kavu i signature koktele. OXBO u Vukovarskoj, pak, ima jedan od boljih black angus burgera u gradu.

Rougemarin restorani

Baš poput Hiltona i Rougemarin u Zagrebu zadnjih godina svoje goste mazi odličnim jelima. Od ponedjeljka kreću s radom bistro Rougemarin u Folnegovićevoj 10 i Baba by Rougemarin na Trgu bana Jelačića 6. Bistro će raditi od 12 do 23 sata, a Baba na Trgu od 8 do 23 sata. Nedjeljom oba ne rade.

Restorani otvaraju

Baggel and Lobster Barr za sad neće raditi, a početak rada Rougemarin City lokala u Petrinjskoj očekuje se kroz nekoliko dana, čim završe popravci nastali kao posljedica potresa. Chef i vlasnik (2 u 1) Marin Medak sigurno sprema novosti u svim lokalima. Čini se kako taj čovjek i kad spava jednom rukom mijesi tijesto.

Esplanade restorani

S veseljem smo primili vijest o ponovnom početku rada oba Esplanadina restorana i bara od ponedjeljka.

Profinjeni Zinfandel’s sa vjerojatno najljepšom i najprestižnijom zagrebačkom terasom Oleander upravo ima završno ušminkavanje kako bi sjao ljepše nego ikad.

Esplanade Oleander

Što se tiče jelovnika, očekujemo njihove klasike na koje su u Esplanade ponosni. Uskoro, također, očekujemo i lansiranje novog dijela jelovnika.
Prošlogodišnje predstavljanje autorskih jela chefice Ane Grgić bilo je famozno, uz naglasak na odličnoj “Food waste reduction” inicijativi.

Le Bistro uz otvorenu ostakljenu terasu smo zadnji put posjetili prije pola godine, na tematskom jelovniku jela s bučom i, kao i uvijek tamo – izašli vrlo zadovoljni. Nestrpljivi smo vidjeti i njihove novosti za ljetni jelovnik.

Franko’s restorani

Azijska jela iz Frankos’s Street lokala pri Trgu zadnji put opisivali smo na našim društvenim mrežama prije nešto manje od dva mjeseca.
Franko’s lokali ovih dana uvode novitete u segmente poslovanja: posluživanja u restoranu, pick up opciji, kao i dostavi.
Konkretno:: uvode cijenama povoljnija sushi box jela koja će biti dostupna na obje lokacije – Franko’s Street-u kod Trga i Franko’s Pizza baru na Zavrtnici. Jelovnik proširuju i s kozicama i povrćem u tempuri.

Restorani otvaraju

Uvode i arancine s dvije varijante domaćih punjenja, koje su već uspješno prodavali na Adventu.
Franko’s Pizza bar, pak, uz svoj klasični asortiman napoletanskih pizza uvodi i povoljniju opciju pizza. Bit će to calzone izvedba u 5 okusa: Original, Margherita, Meet the Smoke, Calabrian Red i Pulled pork. Računaju u paketu s pićem takve pizze s napoletanskim tijestom bez aditiva prodavati po 60-ak kuna.

Time Restaurant & Bar

Hranu iz Time Restaurant & Bara naručili smo dostavom prije mjesec i pol.
Od ovog ponedjeljka moći ćemo u jednoj od maštovitijih azijskih fuzija i koktelima Romana Rabika uživati i na terasi samog restorana.

Time

Uskoro očekujemo nova jela, a do tada treba utvrditi gradivo njihovim uspješnicama: sushijem, poke zdjelama. Tu su i jela kao Pad Thai, Stir Fry hobotnica, Soba Duck, Beef Teriyaki, …

Biberon Food Bar Zagreb

Ovaj restoran koji uspješno hrani mnoge koji gravitiraju poslovnom dijelu Zagreba (Radnička/Vukovarska) otvara ponovno u ponedjeljak. Prvi tjedan plan im je raditi od 9 do 18 sati, a tjedne iza standardno od 8 do 21 sat.

restorani otvaraju

Restoran se bazira na nizu dnevnih jela tradicionalne kuhinje uz vrlo fer cijene. Uz to povremeno dovede i gostujućeg chefa poput kulinarskih zvijezda Ivana Pažanina ili pak Tomislava Špičeka, koji pripreme nekoliko jela taj dan. Još jedan detalj: u njemu su svoj kutak našli i kolači Biberon Cakes, projekt čija voditeljica je (kao i restorana) mlada maštovita Ana Mišković. O otvorenju njihove slastičarnice u Branimir Mingle centru pisali smo prije pet mjeseci.

Ficlek i Pod zidom

Dva susjeda istog vlasnika, Borne Janeša, u ulici Pod zidom ovih dana kreću s radom. Ficlek u srijedu 13.5., a Pod zidom planira početi s radom 1.6. Dostavni projekt Bistro5 je svojevrsna ispostava bistroa Pod zidom – ta jela mogu se naručiti i dalje putem dostavnih servisa.

Ficlek

Gostionica Ficlek zaslužila je puno više od sudbine koja ju je snašla nedugo nakon otvorenja. Tog jutra bili smo tamo prvi gosti. Istinski nas je razveselio koncept odavanja počasti gastronomiji starog, ljepšeg Zagreba. Kao i neočekivano izvanredan interijer, spoj modernog i tradicionalnog.
I nekoliko tjedana nakon toga, paf! Coronavirus. I Ficlek je zatvorio vrata, kao i svi restorani. Ali sada, kada restorani otvaraju – Ficleku baš poput feniksa predviđamo bolje dane. Nova terasa još miriši na drvo i kreću sa služenjem malih zalogaja (ficleka), odličnog zagrebačkog odreska, štrukli, kaiseršmarna, ajngemahteca, krpica sa zeljem. Uz to ide i gemištec, ali i odličan izbor vina i rakija.

El Toro restorani

Još jedan lokal u našem članku “Restorani otvaraju” kojega nećemo preskočiti (iako neke sigurno nenamjerno jesmo, a zaslužuju mjesto u članku).
El Toro Jana Jerića na obje lokacije – u Šubićevoj i onoj u Petrinjskoj imaju terase.

Restorani otvaraju

Gotovo na samom Trgu, terasa El Toro Street Food restorana zasigurno će doživjeti razrjeđivanje broja stolova u odnosu na fotografiju iznad.
Slično možemo očekivati i od terase El Toro Restauranta & Bara u Šubićevoj. Zbog oba restorana drago nam je da nastavljaju u ponedjeljak s radom, jer dobrih restorana azijske hrane (uz fuziju ponešto klasik jela opće prakse) u gradu nikad dovoljno.

fotografije: Eat Out Zagreb i arhiva restorana