Konoba Bracera ugostiteljski je objekt najbliži oltaru zagrebačke katedrale. U tom ozračju nećemo posve otkloniti mogućnost čuda, ali bi nas međugorske vidjelice tada ipak mogle smatrati konkurencijom pa nećemo ići u tom smjeru. Evo što nam se dogodilo pri posjetu ovoj kaptolskoj konobi.

Poznato je kako je konoba Bracera sestrinski restoran Kaptolskoj kleti i s njom je potpuno povezana, ako se ne varamo dijele i kuhinju. Taj koncept nije posve nerazuman samo pod uvjetom da cijela priča ima smisla. Kako živimo u blizini povremeno smo bili gosti i jednog i drugog prostora. Dakle, prije nego je postala konoba Bracera, ovaj prednji potentni prostor bio je pivnica navedene kleti. Bazirala se na nepretencioznim dnevnim jelima, a kuhinju su kroz godine vodili prilično poznati chefovi Viktor Kranjčec i Tomislav Špiček.
E sad, ovako… Kaptolska klet, osim što ima tradiciju pripreme tradicionalnih jela ima i ponešto ozbiljniji jelovnik, a godinama su tamo cijene bile nešto više od dijela ulične pivnice.
Kada su tadašnji vlasnici prije nešto više od deset godina odlučili prednji dio (budimo dobrohotni) ušminkati i potpuno zavrnuti orijentaciju jelovnika naziv “konoba” davao nam je nadu kako se na Kaptolu konačno sprema novi vjetar energetski i sadržajno inače učmale ulice.

Ali, avaj, kako odvojiti u istoj kući dva potpuno različita žanra i pri tome dijeliti kuhinju i tim koji priprema jela? Teoretski moguće, no u praksi se konoba Bracera vrlo brzo nakon otvorenja pogubila. Jednostavno gostiju nije bilo u željenom broju pa su pribjegli nesretnoj praksi preživljavanja na dnevnim jelima pristupačnih cijena. Toliko pristupačnih da uz njih projekt ne može dovoljno dobro zarađivati osim uz kakvo kaptolsko čudo.
Iako se Bracera trudila, trudila se iz petnih žila. Puštali su tamo ugodnu dalmatinsku glazbu, puštaju je i danas. Znali su povremeno angažirati i klapu koja bi nastupila uživo uglavnom uz večeru.
Konoba Bracera i Kaptolska klet su godinama sudjelovale i u manifestaciji Tjedan restorana koja je prvih dvije, tri godine imala smisla i znatno pomagala restoranima u promociji da bi nakon toga postala nebitna i prilično odbojna svakome tko se u gastronomiju iole razumije. Ove godine unutar te manifestacije promociju traži i jedan Matrix, često glorificirani restoran od strane prijateljskih medija te pod ruku s njim blagoglagoljivim hvalospjevima ovjenčana Asia Gold. To nam govori o stvarnom stanju i “uspjehu” tih restorana.

Idemo nazad na konobu Bracera. Kako smo htjeli usputno nešto pojesti u blizini Dolca, a u Amforu se nismo usudili otići, kao ni u Broom 44, sjetili smo se Bracere. U Braceri, kako smo iznad napisali, godinama nude jela s prilogom po nerealno niskim cijenama, a koju godinu prije ste tamo za 40-ak kuna mogli pojesti juhu, glavno jelo s prilogom i desert. Kada je završilo služenje tih dnevnih jela konoba Bracera bi, što nam je bilo najiskrenije tužno vidjeti, zjapila prazna. A to je tren kada su à la carte jela, znatno viših cijena, trebala projektu donijeti stvarnu zaradu.

Iako smo isprva mislili naručiti teleća jetrica s pire krumpirom mladi djelatnik nam poluzainteresirano govori, gledajući u blagajnu, kao im je to jelo prvo nestalo taj dan. Ok, jela se čine prilično u redu pa smo se odlučili za oradu na žaru uz blitvu i krumpir kao prilog. Nastavljajući gledati u blagajnu, djelatnik je rekao da može, da sjednemo i kako će on odmah sve donijeti. Pod “odmah” i “sve” mislili smo na maslinovo ulje, čaše vode, sol i papar. Eventualno kruh i salvete.
Trideset sekundi nakon završetka razgovora pri blagajni (brojkom: 30) i nekih 20 sekundi nakon sjedanja za stol stiže nam orada sa žara servirana uz prilog i posuta peršinom i sirovim češnjakom. Pomislili smo kako se radi o skrivenoj kameri, ali se ipak pokazalo da nije tako.

Orada na žaru
Orada sa žara koja je došla svjetlosnom brzinom za naš stol – konoba Bracera Zagreb, Kaptol 5

Posluživanje nekoliko sekundi nakon naručivanja hrane možete očekivati jedino u nekoj menzi. Kada bi Bracera bila menza to bi bilo sasvim u redu i mogli bismo reći kako je ta menza zapravo izvrsna.
Jedino… Bracera nije menza, nego konoba. Barem bi to trebala biti.
Zanemarimo što su papirnati ubrusi konobe ispisani slovima Kaptolska klet, ali recimo najvažnije: od juhe ili recimo variva ne bismo očekivali da ih pripremaju ispočetka samo za nas, ali od jetrica sa žara ili iz tave ili pak ribe kojoj je na žaru potrebno tek nekoliko minuta apsolutno očekujemo da ih termički obrade nakon narudžbe.
Neupitno je jesu li našu svjetlosnom brzinom pristiglu oradu pripremali prije ili nakon narudžbe. Ipak, da smo na mjestu servisa, zaista bismo barem 7,8 minuta hinili kako u kuhinji pripremaju našu narudžbu te je tek tada donijeli za stol.
Riba je bila korektna (srećom nisu je pekli ujutro pa poslužili nešto iza 13 sati) i za tu cijenu, da je pripremljena nakon naručivanja, bila bi zapravo itekako fer nepretenciozni ručak.
Prilog je bio dobar, osim što je količina sirovog češnjaka bila tolika (barem žličicu i pol iznad i isto toliko ispod ribe) da ste njome mogli istjerati sve vampire s Kaptola (ne tražiti poveznicu u stvarnom životu, op.a.).

Pogledajte naš video:

@eatoutzagreb Prva susjeda zagrebačkoj katedrali ????Konoba Bracera, Kaptol 5 Zagreb ima jako čudnu praksu. Ovo smo doživjeli sada i na faksu u SC-u na liniji u menzi. Svašta. . #zagreb #restoran #menza #crkva #eatoutzagreb #zatebe #rucak ♬ original sound – Eat Out Zagreb

I za kraj, konobar se prilično mučio na blagajni isprintati račun. Tek kasnije smo vidjeli kako nam uopće nije naplatio naručeno jelo, nego varivo s piletinom. Koje je, uzgred, koštalo 7,5€ dok je orada koštala 8€.
Naš izgovor je bio da smo u šoku, ne znamo što je izgovor konobara. Okej, dobio je nekih euro i pol iznad naplaćenog pa nije bio u minusu, ali ipak nismo očekivali varivo na računu.

Eto, ova konoba ima potentnu lokaciju – stolovi joj gledaju na prvu susjedu katedralu, restoran se nalazi 60 metara od Trga, Dolac je udaljen 30 metara… i opet joj nikako ne uspijeva zajedriti punim jedrima. A zove se Bracera, što upravo znači jedrenjak. Ovaj lokal treba pomoć stručnjaka baš na svakom koraku, kako bi postala ono što piše da jest: prava konoba. I, pobogu, neka ne donose jela gostima 30 sekundi nakon narudžbe.

Konoba Bracera, ul. Kaptol 5 Zagreb
kontakt telefon: 01 4880 262
Facebook stranica: link
radno vrijeme: svaki dan 10-23

fotografije i video: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana