Česta zabluda koju čujemo je da brzo pripremljena jela moraju silom prilika biti i nezdrava. Navode se topli sendviči, prženi špek uz jaja, kobasice propržene na ulju uz pomfrit. Ok, katkada možemo kalorijski “zgriješiti” i ta fast food dimenzija valjda nikome nije strana.
Prava istina je ova – brza jela mogu (i trebala bi) biti, osim ukusna, i zdrava. To je dobro za naše tijelo i na koncu za sretnu dugovječnost. U 21. stoljeću to treba biti i obaveza čovjeka prema sebi samom.

Naš primjer: Odabrali smo odlične namirnice za brza jela i pripremili ih unutar 30 minuta

U navedenih 30 minuta ponajviše spada dio pripreme, dok smo ih termički obrađivali od 5 do 15 minuta, kako što. Naš cilj ovaj put bilo je povrće, kao i riba u trgovačkom centru METRO. Inspiraciju nam je dao novi METRO Foodie katalog u kojem je prikazano nekoliko brzih 30-minutnih jela. U katalogu smo na 13. strani vidjeli i zanimljiv Gorenje kontaktni gril KR1800SM na akciji za 59,72€ s PDV-om. Prije sniženja koštao je 73€ pa je ovo zapravo lijep popust.

Kupili smo ga, kao i paprike, mini rajčice, luk, tikvice, limun, francuski peršin, nekoliko umaka na azijskom odjelu. Zadržimo se, ipak, tek na čas na odjelu povrća u METRO-u. Ovako uredno i temperaturom kontrolirano povrće vjerojatno ne možete naći nigdje osim ovdje. Također, bilo da ste profesionalac u ugostiteljstvu ili tek foodie entuzijast, ovaj odjel je Eldorado za zadovoljstva koja nećete naći drugdje, a pogotovo ne u stalnoj ponudi kojom se METRO zaista može pohvaliti. Od mini mrkvica preko cvijeta tikvice, raznih voćnih pirea, najšireg izbora gljiva u svim oblicima pakiranja… Velika pohvala.

Brza jela
Dio utrška za brza jela s odjela povrća i ribarnice – METRO Hrvatska

Pohvala ide i METRO ribarnici koja je te zaslužene komplimente dobila od nas već u nekoliko navrata. Djelatnici su uvijek na usluzi, vrlo dobro educirani o porijeklu ribe, čak i načinu pripreme i idejama – tako da nestane li vam ideja neki od njih su voljni pomoći i u tom smjeru. Ovdje nude i uslugu čišćenja ribe pa predlažemo da pri početku kupnje to dogovorite te pri kraju pokupite svoju ribu.

METRO Hrvatska ribarnica
METRO ribarnica – savršen odabir za brza jela

Kao što ste vidjeli i na gornjoj fotografiji namirnica s našeg stola, uzeli smo odlične svježe gavune iz Jadranskog mora. Mahom su bili krupniji pa smo od njih, kao i od mesnatih kozica složili ražnjiće. Nekoliko škampa uzeli smo, kako da kažemo, za desert.

Brza jela
Ražnjići od gavuna i povrća i tapas posudice – sve iz trgovačkog centra METRO Hrvatska

Kako smo svjesni da ćete nas na društvenim mrežama, uglavnom u porukama, između ostalog pitati i gdje smo nabavili ove fora posudice u obliku školjke, odgovor je – također METRO trgovački centar. Iako smo ih kupili prije nešto više od pola godine, bacite oko ima li ih još na njihovim policama. Kakogod, METRO uvijek ima odličan asortiman malih posudica koje mogu poslužiti za desetke raznih prigoda. Od tapas jela preko pomoćnih posudica, kao mini tanjurići za deserte itd.

Vratimo se brzo (prigodno, zar ne?) na naša ukusna i zdrava brza jela. Gosti koji su nam dolazili vjerojatno su očekivali suhomesnate nareske kojima se toliko hvalimo (pa ne bi, pobogu, bilo fer da i ovdje ne napišemo: sami izrađujemo kobasice i špek za osobne potrebe). Ali goste je dočekalo upravo suprotno.

Brza jela
Brza jela mogu (i trebaju) biti ujedno i ukusna i zdrava – naš prijedlog za druženje

Dočekali su ih ražnjići od gavuna, od kozica i od miješanog povrća. Gledali smo da se sve termički obrađuje u sličnom vremenskom roku pa je nakon zagrijavanja našeg Gorenje grila u desetak minuta sve bilo spremno za uživanje uz nekoliko priloga i umaka poput naših ukiseljenih gljiva iz zimnice, ukiseljenih feferona, narezanog francuskog peršina za posipanje povrh, crvenog curry umaka, limunovog soka, soja sosa, crvenog pesta od rajčica itd.

Metro Hrvatska Eat Out Zagreb
Ražnjići na nekoliko načina

I tako smo u tri runde, pomalo grickajući jela koja su se pekla nasred stola (tek su malo puštala dim, bez prskanja jer smo ih tek mininalno premazali maslinovim uljem pred pečenje) uživali uz razgovor i bocu vina.
Naša preporuka uz ribu je Voštinić Klasnić Škrlet koji je u METRO centrima trenutno na akciji na nevjerojatnih 5,69€.
Zaželite li se crnog vina, a ovo kažemo iz iskustva jer smo se upravo vratili iz španjolske Malage, probajte izvanredno vino Marqués de Murrieta Rioja Reserva. Vina ove vinarije znala su dobivati i maksimalnih sto bodova od Parkera. Preporuka: dekantirati vino za još bolje uživanje u aromama. Oba vina naći ćete u Metro Foodie katalogu, kao i na policama METRO centara. Igrom slučaja oba vina idu izvrsno uz ribu, s tim da Škrlet uz ribu voli i tjestenine te bijelo meso dok Rioja, logično, uz ribu više naginje crvenom mesu.

Od ostale trenutne ponude koju smo primijetili u METRO centru, izdvajamo izvrsno i profesionalno obrađenu junetinu spremnu za pripremu u restoranu ili doma – bacite oko na aktualni katalog za ugostiteljstvo, kao i razne rezove tune. Provjerite i proširenu ponudu na odjelu azijskih namirnica. Također, uvijek je tu i široka ponuda ambalaže za pakiranje i dostavu hrane.

Neka vas zagriju naša ukusna rješenja za brza jela. A kontaktni gril koji ima tri položaja – potpuno preklopljen, polupreklopljen (za sendviće i ostala jela koja ne želite stisnuti na gornjoj strani npr.) te otklopljen kako smo ga mi koristili – od nas ima preporuku. Nije preglomazan, a ipak vam površina za pečenje od 29x22cm daje mogućnost posložiti i peći dosta namirnica u isto vrijeme.

fotografije: Eat Out Zagreb
© Sva prava zadržana