Sredinom travnja ove godine jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom otvorio je novi projekt pod imenom Noel pekarnica. Ili točnije Noel Bread & Deli. Ova craft pekarnica nalazi se u produžetku samog restorana, dakle na istoj adresi: Popa Dukljanina 1 u Zagrebu.
O otvorenju su izvijestili mahom lifestyle portali i magazini, jer tko bi drugi pisao o gastronomiji, zar ne…?

Noel pekarnica dobila je od nas nekoliko tjedana uigravanja, a nakon toga smo krenuli u nekoliko posjeta i testiranja proizvoda koje nude. U nastavku donosimo rezultate, favorit, možda i … razočaranja?

Noel pekarnica
Noel pekarnica

Noel pekarnica optimalno je dizajniran prostor nekoliko odličnih proizvoda i tek ponekog razočaranja

S Noelom, nažalost, nismo imali neku sreću kao gosti otkako je otvoren. Bili smo na jednoj korporacijskoj večeri koja je prošla prilično dobro, ali netom iza toga bili smo i u cafeu u Tomašićevoj 13 koji je Noel restoran preuzeo u proljeće 2017. godine. Do preuzimanja taj tada popularan kvartovski kafić zvao se Blok Bar. Dakle, nakon što je Noel preuzeo taj lokal uspjeli su nam čaj poslužiti u znatno okrhnutoj šalicu, a dobili smo i prilično lošu i nezaintersiranu uslugu. To nas je približilo odluci da se u taj kafić, ali nažalost i u restoran, više ne vratimo u dogledno vrijeme.

Uz prilično loš marketing kojeg ovaj restoran vodi, gledajući ovu priču s velikim potencijalom sa strane, Noel se nažalost nije nametnuo niti svrstao u jedan od zanimljivijih projekata u Zagrebu.

No, nazad na temu, a to je Noel pekarnica. Prostor je omalen, no optimalno iskorišten i vizualno lijep. Obje gospođe koje su radile za vrijeme naših nekoliko posjeta zadnjih tjedana su simpatične i uslužne, možda malo sporije u reakciji – ali to ne zamjeramo.

Testirali smo nekoliko proizvoda. U našim vrećicama našli su se: sendvič Mortadela (30 kn), Noel focaccia 10 kn, pizza Margherita (18kn) i kolač babka cimet badem (1kg 150 kn, komad 13.5 kn).
Veći dio proizvoda rađen je od sourdough tijesta.

Noel pekarnica
Noel Focaccia, sendvič Mortadela i babka cimet badem

Sendvič Mortadela daleko je najbolji proizvod koji smo probali. Izgledom bogat, poput prpošne mladenke koja se udaje u bogatu kuću, ali sa sobom donosi dobar miraz.
Generalno želimo pohvaliti focaccia kruhove koje smo tamo probali. Meki, dovoljno obogaćeni maslinovim uljem, mirisni – čak ni nakon nekoliko sati ne otvrdnu. Odlično.
Ovaj sendvič bogato je napunjen pestom od rikule uz dodane pinjole, sušene rajčice (nismo ih baš puno uočili), fini meki sir te češnjak. E, tu će neki imati problem. Moguće da nisu pretjerali u količini češnjaka, ali znate kakav je češnjak – daj mu dva sata i pokazat će ti zube i pravi karakter. Želite li se svidjeti kakvom predsjedniku uprave s kojim idete na sastanak nakon objeda, ovaj sendvič nije pravi odabir za vas.
Planirate li ljubljenje nakon sendviča s boljom polovicom (kažete “lošijom”?), osigurajte da i dotična/i voli češnjak i pojede bar pola ovog sendviča. Inače biste mogli ostati solo taj dan…
Kakogod, od kvalitete sastojaka do kruha – ovo je apsolutno jedan od najboljih sendviča u Zagrebu. Trideset kuna je opravdana cijena.

Focaccia Noel, pak, u sebi bi trebala imati sušene rajčice – naletjeli smo na jedan minijaturni komadić pa možda bolje da izbace taj sastojak, misle li ga stavljati u toj količini te cijele otkoštene masline koje su ukusni dodatak.
Međutim, na presjeku (na fotografiji iznad radi se o proizvodu gore lijevo) ne vidimo niti jednu. Praktički kao da se radi o praznoj focacci. Moguće zbog želje da pri rezanju ne ispadaju masline van, Noel pekarnica je te masline rasporedila više prema rubu focaccie. Što je okej, ali smo se zapitali – Ček, je li ovo punjeno ičime od navedenog?
Je, odličnog je okusa, sočna i vrhunski je napravljen proizvod.

Da bar to možemo reći i za pizzu Margheritu koju Noel pekarnica nudi u rezanim komadima po 18 kuna.

Noel Zagreb
pizza Margherita

Svaki put smo pekarnicu posjetili u ranim popodnevnim satima, dakle usred radnog vremena. Taj put kada smo uzeli pizzu izgledala je puno bolje nego kada smo je jeli, koju minutu nakon kupovine. Je li u pekarnici stajala nekoliko sati dok je nismo kupili? Moguće. Ako nije, to bi bilo još puno gore.
Tijesto je bilo žvakasto, prilično teško se grizlo, dok su sastojci poput sira i povrća bili vrlo dobri. Tu smo, konačno, dobili te toliko puta spominjane (i malo puta viđene) sušene rajčice.
Iskreno, bojimo se ponoviti ovo iskustvo, jer je bilo razčaravajuće zbog tijesta.

Na kraju se vratimo na čas na gornju fotografiju i desert babka s cimetom i bademom (na gornjoj fotografiji niže po sredini). Kratko ćemo reći: potpuna suprotnost pizzi – meko poput pamuka, mirisno poput jutra kod bake na selu, ukusno i s mjerom. Cijena je na kilogram, a režu komade po želji. Očekivali smo više slatkih proizvoda, dočekao nas je tek ovaj. Okej, idući put više sreće, valjda…

Širenje poslovanja zagrebačkog Noel restorana i na ovu craft pekarnicu ima smisla, time jačaju cijeli projekt i pokazuju ozbiljnost i dio mogućnosti. Sjetimo se sličnog primjera s Nebo restoranom Denija Srdoča koji s razlogom očekuje drugu Michelinovu zvjezdicu. Taj restoran proširio je ponudu na vanjskom dijelu, predivnoj Nebo Lounge terasi i time, uz vjerojatno najbogatiju vinsku kartu u našoj regiji istaknuo veliku ambiciju, ali i mogućnosti.

Zagreb Ivan Jug

Pozdravljamo projekte kakav je Noel pekarnica. Radi radnim danima od 7 do 18 sati, a subotom od 8 do 15 sati.

fotografije: Eat Out Zagreb