Konačno – proljeće. Ove subote i službeno ulazimo u prvi dan proljeća, što donosi sa sobom toplije i duže dane kao i mogućnost dužeg boravka u prirodi.
Svi mi, kojima je hrana velika strast, jednostavno moramo biti aktivni. Hodati, planinariti, vježbati. U protivnom bismo se pretvorili u velike meke pilates lopte.
Uz to, bilo bi zgodno i hraniti se što zdravije. Puno zelenog povrća bogatog vitaminima, mineralima i vlaknima.
Kako dolazi ljeto, priroda se budi. Srećom, mi i prije ljeta imamo način pronaći sve što trebamo za zdrav organizam i dobar imunitet.

Zdrav doručak uz klice i začinsko bilje i boravak u prirodi

Već smo pisali o odličnoj ribarnici u Metro centrima, spominjali smo i njihov izvrstan izbor klica i mikrozelenja. O tome da Metro zadnjih mjeseci nudi pristup apsolutno svima, bili fizičke ili pravne osobe, vjerujemo već znate? Putem 2 klika prijavljujete se za online karticu u Metro Foodie Club, stiže vam unutar 24 sata i s njom ulazite u centar (putem online koda na mobitelu).

Toliko smo oduševljeni njime da se želimo malo zadržati na tome. Prije svega jer se radi o mikrozelenju proizvedenom u Hrvatskoj – to su “Klice Solina” – a onda i zato jer izbor od sigurno dvadesetak klica i mikrozelenja smatramo genijalnim. Pogotovo jer mu je cijena 15-ak kuna, čime je znatno povoljnije nego u drugim trgovinama zdrave hrane.
Klice cikle, soje, alfalfa, rotkvice, češnjaka, crvenog kupusa… mikrozelenje bosiljka, mizuna, muštarde, rikule, itd. Bogato, raznobojno, izuzetno svježe i ono najvažnije – lakoprobavljive su i prava su eksplozija vitamina i minerala, aminokiselina i vlakana.

Metro proljeće
Prvi dan proljeća

Ovaj put u Metrou smo nabavili nekoliko paketa klica, puno svježeg mirisnog bosiljka kojeg Metro dobavlja iz Čakovca. “Upecali” smo u Metrou i super ulov svježih jadranskih srdela te tri veća brancina, taj dan pristigla iz Cromarisa. I još nešto svježeg povrća, voća i gljiva. Izbor gljiva tamo je izvrstan, bez sumnje najbolji od trgovinskih centara. Svježe – cijele i rezane, kao i niz sušenih.
Vidjeli smo da se Metro usredotočio zadnjih tjedana i na velik izbor proizvoda za opremanje apartmana i otvorenih terasa, što je vrlo korisno i za profesionalce i fizičke osobe.

Za naš brzi doručak za prvi dan proljeća smo u mužaru pripremili pesto od bosiljka i servirali ga na bruskete (tanje šnite tamnog kruha sa sjemenkama prethodno stavljene na 7, 8 min u pećnicu). Na dio šnite rastopili smo malo mozzarela sira preko kojeg smo prebacili kratko skuhane i popržene ukusne smeđe gljive Shimeji (15,70 kn za 150g, Metro). U sredini bruskete posložili smo prpošne klice Solina od crvenog kupusa.
Pokraj toga smo servirali i jaje iz slobodnog uzgoja (16,94 kn za 10 kom., Metro) i tek kasnije smo shvatili da smo time zapravo najavili Uskrs. Evo infa i gdje možete nabaviti odlična jaja vrlo žutih žumanjaka iz slobodnog uzgoja.

Prvi dan proljeća

Za pesto od bosiljka treba vam svjež bosiljak, češnjak (1 režanj), krupna sol, pola šake pinjola (ako ih nema poslužit će i bademi ili indijski oraščić), sir parmezan ili sličan odležani tvrdi sir te maslinovo ulje kojeg pri kraju dodajemo miješajući sastojke u mužaru.

U Metrou smo kupili i nešto zamrznutog, ali i svježeg voća – crveni ribizl, borovnice, maline, banane… i uz mlijeko od riže i baby špinat napravili ukusan smoothie. Za dio ekipe koja je to jutro bila za čaj skuhali smo čaj od jasmina.

Prvi dan proljeća

Nakon doručka krenuli smo na pješačenje u prirodi, što nas vraća na početak članka u kojem smo svim foodie entuzijastima preporučili što više kretanja. Bilo negdje u brdima, na planini, uz jezero, u šumi… gdjegod.
Ovaj put na jezeru blizu našeg ranča odradili smo 2 sata brzog hodanja, a kao nagradu smo se počastili club sendvičima sličnih sastojaka kao za doručak. Možda nije kao Esplanadin, ali trud je neupitan.

Metro

Dolaze sunčani i topliji dani. Neka vam prođu na svježem zraku kadgod to možete. I neka vas prate samo zdrave klice, baš kao i nas.