Ok, roštiljanje je odgovor uvijek, ne samo u mjesecima koji su pred nama. Ali sada, nekako s proljeća – da parafraziramo poznatu pjesmu – sada kreće sezona ozbiljnog bacanja na roštiljanje.

Igrom slučaja točno prije godinu dana započeli smo našu tadašnju sezonu roštiljanja na ranču uz sunce, kućne ljubimce i druženje do kasno navečer.
Prije nekoliko dana vrijeme je bilo varljivo, iz toplog u kišno. Jednostavno se nismo mogli osloniti na to da ćemo naše druženje moći provesti vani uz vatru i roštiljanje.
Pa smo se lijepo odlučili na modulaciju plana uz debrecinke, roštilj tavu, puno povrća, umake u potocima i ponešto piva, jer roštilj i pivo su jako zaljubljeni par.
I što se dogodilo? Naravno, čim smo krenuli s pripremom kobasica, vani se pokazalo sunce. Ali nema veze, bar smo uživali u lijepom kasnom ručku na terasi.

Otkud ideja za roštiljanje i gdje smo nabavili profi opremu i odlične namirnice po povoljnoj cijeni?

Osim što su sunce i slobodni dani uvijek dobri podsjetnici da bi se moglo roštiljati (iskreno – padne nam to na pamet i preko tjedna nakon posla) odluka je pala kada smo online vidjeli Foodie katalog koji je izbacio METRO.
Info da u METRO centrima već mjesecima ne kupuju samo profesionalci iz gastronomske branše, nego i doslovno sve fizičke osobe, više nije nova vijest.
Tako doslovno svi mogu birati iz najšireg asortimana opreme za ugostiteljstvo, namirnica čiji bogati izbor osvaja srce svakog gastro entuzijasta, i još desetke tisuća artikala od kojih vam ovaj tren, kladimo se, treba bar dvadesetak.
Mi smo si, recimo, kupili i petnaestak novih cvjetnica po super cijeni koje su šarenilom obogatili naš vrt. Cvijeće se nalazi pri ulazu u METRO centar. Ali… nazad na hranu.

Roštiljanje

Osim u Foodie katalogu čiji smo link podijelili iznad, mnoge zanimljive stvari našli smo i u nadolazećem katalogu za ugostiteljstvo koji izlazi 12.5.
Iz oba kataloga popisali smo favorite i krenuli u kupnju. Ne možemo dovoljno nahvaliti prednost velike površine METRO centara, jer takav užitak u mirnoj kupnji nemamo doslovno nigdje.
Uzeli smo ovu veliku čvrstu roštilj tavu (28×28 cm) ELO Granit Solution koja odlično leži u ruci i djeluje vrlo kompaktno. Pri pripremi kobasica se također pokazala izvrsnom, s podebljim dnom koje dugo zadržava ravnomjerno raspoređenu toplinu. Nema ljepljenja, lako se pere (može i u perilicu) i pogodna je za sve vrste štednjaka, kao i za indukciju. Odličan proizvod.

Debrecinke, kranjske i još nekoliko vrsta kobasica u METRO-u možete naći u različitim veličinama pakiranja, a ista je situacija i s ostalim svježim mesom, bilo da želite piletinu, svinjetinu ili neki obrađeni odrezak iz nekoliko zemalja svijeta.
Kobasicama smo pridružili brioche hot dog peciva iz izvanredne zadarske pekarnice Kroštula, jedne od najboljih u Hrvatskoj. Srećom, u METRO centrima svakodnevno možete računati (u zamrznutom dijelu proizvoda) na nekoliko njihovih najboljih proizvoda poput ovih peciva, burger brioche peciva, bao bunsa peciva na pari, veganskih hot dog peciva itd. Samo nekoliko minuta u pećnici i peciva će zamirisati vrhunski i biti spremna za stol.
Za one koji vole lepinje, nekoliko vrsta manjih i većih tradicionalnih lepinja čeka u više vrsta pakiranja.

Roštiljanje

Roštilj tavu smo prije prvog korištenja iskuhali na nekoliko minuta s pol litre vode i malo deterdženta za suđe, isprali, osušili i premazali ubrusom namočenim u malo maslinovog ulja. I to je to od masnoće, jer je ova tava pogodna baš za takvu pripremu. Nakon nekoliko minuta pripreme kobasica na naglo, na istu mini masnoću od kobasica bacili smo kratko i na kockice zlatne šampinjone i štapiće paprike, lagano ih na kraju začinivši paprom i krupnom solju.

Roštilj tava METRO Hrvatska

Peciva, obrađeno povrće i kobase smo sjedinili s umacima (ketchup, majoneza, bbq umak), kiselim krastavcima, feferonima, mladim lukom rezanim tanko na azijski, ljubičastim lukom, rotkvicama, pestom od bosiljka i parmezana, prženim komadićima luka i na kraju garnirali i trisom Solina klica – sve iz METRO-a. I roštiljanje je završilo unutar pola sata.

Upućujemo i na opremu za roštiljanje bilo da trebate roštilj tave, električni roštilj, ali i one ozbiljnije – pokretni kućni smo kupili prošle godine u METRO-u – i sad ih imaju od nešto iznad 250 kuna naviše pa sve do profesionalnih plinskih roštilja s 8 plamenika. Tu je i bogat izbor drvenog ugljena, a jedan od povoljnijih je Tarrington House od 3 kg za 29,99 kuna.
Pribor za roštiljanje, hvataljke, profesionalni štapići za ražnjiće, bežični termometri, noževi, čaše za pivo… ovdje je apsolutno sve što vam je potrebno za ozbiljno bavljenje roštiljanjem. Naravno, u obzir dolazi i želite li se time baviti manje ozbiljno.
Za sezonu roštiljanja spremni! A vi?

fotografije: Eat Out Zagreb