Uskrsni tjedan je započeo, krenule su ubrzane pripreme za nabavku namirnica za te svečane dane. Diljem svijeta uskrsni običaji, bilo da se radi o hrani ili manifestacijama, odijevanju i sl., se razlikuju. Ipak, neka jela i običaji su slični i nose simbolička obilježja.

Nakon tradicionalnog umivanja laticama cvijeća tjedan dana prije Uskrsa, u vikendu pred sam blagdan običaj je (u raznim krajevima naše regije) paliti uskrsni krijes – visoku vatru. Ljudi se okupljaju oko nje pjevajući uskrsne pjesme.
U našim krajevima najzastupljenije namirnice na uskrsnom stolu su svakako šunka, jaja, janjetina i povrće koje poslužujemo uz nju.

Janjetina, reklo bi se po vjerovanju, predstavlja žrtvu još za biblijskih dana – te se po navodima posluživala za vrijeme Posljednje večere.
Gledajući realno, s obzirom da Uskrs ipak dolazi na proljeće, kada je mlada janjetina već u punom jeku, logično je da se ova namirnica nametnula kao jedna od glavnih u nas.
Sve su to uskrsni običaji koji se u nijansama provode u Hrvatskoj, ali i vani.
Bilo da će se te namirnice naći na stolu u omanjem selu ili u većem gradu ili čak na nekom fine dining jelovniku, kako je to bilo i u hotelu Esplanade prošle godine, uskrsni običaji su lijep dio naše tradicije.

Farbanje jaja Lidl

U svim našim krajevima najpoznatije farbanje jaja, odnosno pisanica, radi se tradicionalnom tehnikom kuhanja jaja u ljusci luka. Moderni zaokret dodaje i ljusku ljubičastog luka, dok starinski uskrsni običaji nude klasičnu smeđu boju dobivenu od crvenog luka uz dodatak poljskih listova i cvjetova maslačka i slično.

Uskrsni običaji

Koji uskrsni običaji su karakteristični za određene zemlje svijeta?

Krenimo sa šunkom ili lopaticom, bilo da je s kosti ili otkoštena.
U engleskom Suffolku se od 1820. šunka marinira u melasi, smeđem šećeru i lokalnom tamnom Porter pivu. U desetotjednom procesu mariniranja, dimljenja, sušenja i dozrijevanja ova šunka dobiva karakterističnu tamnu boju. Tako je zovu crnom šunkom. Realno, svi sastojci u marinadi su tamni da tamniji ne mogu biti, tako da šunka jednostavno mora biti tamna. Cijena joj je oko 2.600 kuna za 8kg (rolana bez kosti).

Uskrsni običaji

Druga varijanta šunke iz iste regije je ona nedimljena, ali obložena samljevenim suhim smokvama i optočena ploškama naranče. Tako šunka dobiva na sočnosti i ima karakterističan slatkast moment.

Uskrsni običaji

U Italiji prave pogaču s jajima koja su unutar ili povrh tijesta, takozvani Italian Easter bread.

Lidl jaja Uskrs

U Austriji rade sličnu inačicu, ali u još slađoj varijanti sa šećernim preljevom.

Torta Pasqualina tradicionalna je za Italiju, uz recept s bogatim lisnatim tijestom s punjenjem na bazi ricota sira, sa špinatom, mladim lukom i kuhanih jajima.

Lidl Uskrs

Uskrsni običaji, naravno, podrazumijevanju i deserte. Kod nas su to uskrsne pince i sitni tradicionalni kolači.
U Meksiku, pak, rade Capirotadu – puding kruh s grožđicama, sirom, cimetom i klinčićima. Brazilci pripremaju Paçocu, poslasticu od kikirikija, šećera i brašna manioke, a Finci spremaju Mämmi, kolač od raženog brašna i vode.

Naša preporuka za Deluxe uskrsne dane

Osim što će kod nas, kako su nas učili bake i djedovi, biti tradicionalna borba jajima – koji zadnji ostane nerazbijene ljuske pobjeđuje – bit će tu još delicija u uskrsnom tjednu.

Uskrsni običaji

Naš odabir namirnica po koje ćemo popodne je, uz XXL jaja iz podnog uzgoja, mlada janjetina, čokolada za kuhanje i najbolji mljeveni mak na tržištu, očišćeni bademi i orasi. U četvrtak ćemo se uputiti po svježeg odojka. Sve namirnice ćemo vrlo brzo skupiti u našoj lokalnoj Lidl trgovini.

Sad će svi, znajući nas, pitati: A riba? Pa za to smo se već pobrinuli zadnjih dan, dva s nekoliko Deluxe proizvoda – a u petak ćemo odmah ujutro u Lidl u kupnju svježe ribe po super cijeni.

Očito je – volimo dobro organizirati blagdanske dane. A vi?

fotografije: Eat Out Zagreb, Pexels, Mad & Delicacy, Emmett’s Ham