fotografije: Journal.hr

Gastronomska platforma We Love Local vratila je u modu lokalnu hranu, vina i sezonske namirnice. U srijedu navečer u samom srcu Zagreba okupila je neke od najboljih hrvatskih vinara kako bi pokazali svo bogatstvo svjetski priznatih hrvatskih vina.

We Love Local pokrenuli su jedna od naših najdinamičnijih marketinških agencija Alert na čelu s Lanom Rosandić Bedeković i lifestyle portal Journal.hr osnivačice Ive Radić. Uz njih pokretači ovog eno – gastro projekta su i dvojica chefova: Marin Medak, vlasnik Rougemarin zagrebačkih restorana te Rudolf Štefan, vlasnik šibenskog Pelegrini restorana s Michelinovom zvjezdicom te domaćin projekta Chef’s Stage u istom gradu.

Terasa Baba By Rougemarin We Love Local

Domaćin ovog od strane organizatora odličnog partyja bila je terasa Baba by Rougemarin na samom Trgu bana Jelačića, tik do prolaza Harmica u kojem se služi originalna MlinZZa. MlinZZu, pizzu na mlincu već spomenutog maštovitog chefa Medaka prvi smo recenzirali već u početnim satima rada lokala. Recenziju pročitajte ovdje.

Ono što smo vidjeli i doživjeli na We Love Local partyju nas je vrlo pozitivno iznenadilo, jer nismo znali tko će se točno predstaviti na eventu od vinara i od domaćih proizvođača. S obzirom da mi od prvog dana zdušno podupiremo domaće proizvođače, OPG-ove i ljude koji ne samo kod nas, nego i u inozemstvu postižu fantastične rezultate i nagrade – oduševili smo se vidjevši izbor organizatora We Love Local eventa.
To su redom bili nagrađivani vinari u čijim vinima i mi sami uživamo već godinama.

Vinari i njihova nagrađivana vina


S obzirom da je 2/3 našeg eno – gastro tima trenutno na različinim razinama školovanja na WSET londonskoj vinskoj akademiji (za sad sa stopostotnim uspjehom prolaza ispita) svako druženje s vinarima nas jako veseli.
I ova večer nije bila iznimka. Bilo je to lijepo druženje uz miks mladih vina i onih odležanih.

Vina Tomaz Klaudio Tomaz  We Love Local


Ukratko, iako bismo mogli do sutra o vinima: Tomaz vina iz Motovuna predstavljala je glava obitelji Klaudio Tomaz te njegov sin Hrvoje, a uz sebe su imali tešku artiljeriju izvrsnih vina o kojima ćemo sigurno uskoro napisati i poseban članak, no za sada spomenimo Malvaziju Avangarde 2018. čijim kušanjem smo instantno mislima poletjeli u Motovunsko gorje. Nije čudo kako tamo uspijevaju vina tako velikog potencijala: temperature danju i noću se iznimno razlikuju, a tada grožđe dozrije moćno i u svom punom sjaju. Malvazija Avangarde s pomiješanim voćno – cvjetnim aromama je tipičan predstavnik ovog kraja.
Nasuprot njoj, naša omiljena sorta teran Tomazovo je najjače oružje. Teran Tomaz Barbarossa dobio je zlatnu medalju za najbolji teran Vinistre i srebrnu medalju na prestižnome Decanteru. Moramo reći kako se radi o jednom od najboljih terana koji smo kušali u životu, a kušali smo gotovo sve naše terane – poznate i manje poznate. Na našim policama trenutno odležava nekoliko Terana Barbarossa 2016. Zanima nas kakvo će biti za tri, četiri godine (pretpostavljamo fantastično!), ali neće biti lako othrvati se ne uživati u njemu i prije tog roka.

Vina Rossi Vižinada

Vina Rossi iz istarske Vižinade smo posjetili prije nekoliko mjeseci i o tome napisali detaljno izvješće u članku na našem portalu.
Znali smo puno o njihovim malvazijama koje su osvojile zlata kako na prestižnom svjetskom natjecanju Decanter, tako i na jednako vrednovanom IWC-u te na Vinistri, našem domaćem top natjecanju.
Pri istom posjetu doživjeli smo pozitivan šok isprobavajući njihovu liniju žestokih pića, od kojih ćemo ovdje tek navesti izvanserijski vinjak Šovran, gin Nostromo i pelinkovac Epulon, odreda vrhunske proizvode. Više o tome u gorenavedenom članku.
I ovaj put, na Trgu, vina obitelji Rossi (veliki pozdrav devedesetogodišnjem nonu Federicu!) pokazala su kako su u samom vrhu.

Vinarija Kaptol

Naši Slavonci iz Vinogorja Kutjevo, točnije iz Kaptola (nasuprot stanovnicima zagrebačkog Kaptolu, za koje kažemo da su s Kaptola) Vinarija Kaptol predstavila se mladim timom s nekoliko vina, od kojih smo isprobali vrlo potentnu, svježu mladu Graševinu koja osvaja od prve sekunde mineralnošću i voćnim notama. Lijep uradak, veselit će nas piti ju ponovno.
Uz nju probali smo i njihov odličan, uzoran Sauvignon 2017.
Lijepo je vidjeti kako mlad tim poput njihovog želi uključiti u svoja vina nova saznanja i kako sa zanimanjem slušaju o novim trendovima u regiji i šire – od njih očekujemo zanimljive stvari idućih godina.


Dvanajščak Kozol vina

Kada smo kod mladih timova, međimurska Vinarija Dvanajščak – Kozol predstavila se i dinamičnim mladim timom i mladim vinom. Od poletnog, laganog blenda pinota sivog i bijelog pod etiketom Mlado, preko odličnog Sauvignona i srebrom Decantera nagrađenog Pušipela. Zabilježba nama samima: posjetiti Međimurje uskoro.

Ostali eno – gastro proizvodi i zalogaji

Te tople zagrebačke We Love Local večeri baš se sve dobro posložilo – toplo vrijeme, lijep ugođaj dvadesetak metara od konjanika po kojemu trg nosi ime, odlična organizacija Journal.hr-a te izuzetni proizvodi koje smo imali prilike i kušati. Uz navedena vina često su dolazili i ukusni topli zalogaji iz Baba by Rougemarin pod palicom Marina Medaka.

Hrana MlinZZa
Mlinzza Baba by Rougenarin

Izmjenjivale su se MlinZZe Slavonka i Jesenka, kao i arancini od skradinskog rižota (novo jelo na jelovniku Baba by Rougemarin lokala), a nakon toga i Orašoidi. Iza toga slijedili su pečeni Babini maruni, a slatke užitke donijeli su Slatka pržena mlinZZa s Mousseom od kestena i izbor šarmantnih mini kuglofa. Sva su se jela divno sljubila s nagrađivanim hrvatskim vinima i savršeno istaknula njihovu osobnost.

Hrana Kuglof

Bio bi grijeh ne spomenuti i tradicionalne proizvode, bisere samoborskog kraja, u izvedbi obitelji Filipec: Bermet, gorkasto – slatko aromatizirano vino koje se pije ili kao aperitiv ili kao digestiv, izuzetno ugodno na nepcu i jednom riječju – plemenito (njime smo započeli ovu lijepu večer); te uz Bermet Samoborska muštarda koju smo nedavno kupili kao prilog uz pečenje. Odličan proizvod.

Bermet FIlipec We Love Local
Samoborska Muštarda We Love Local

Primijetili smo i simpatičan snack Zigante ručno rezanog čipsa s tartufima, proizvode Rajska rajčica i prirodne sokove Agropošta koji, vidjesmo, lijepo izgledaju, nažalost ovaj put ih nismo probali, ali u nekoj budućnosti…

Fameja Maslinovo ulje

Između hrskavih zalogaja i nekoliko čaša vina umočili smo i meki kruh u podatno mlado ulje istarskog brenda Fameja iz Raklja koje je odisalo svježinom i divnim mirisom i … život je lijep!

Baba by Rougemarin Terasa

Došli smo podržati ovaj projekt jer volimo lokalno, vjerujemo u naše proizvođače i u kvalitetu domaćeg proizvoda. Podržavat ćemo ih i dalje na svakom koraku.
Čestitamo Journal.hr-u i Alertu na odličnom projektu koji je okupio i neke poznate chefove, mnoga lica iz kulturnog i javnog života, kao i iskrene ljubitelje domaćih proizvoda. Tu večer sve nas je tamo vezalo jedno: We Love Local!