Soi Fusion Bar u zagrebačkoj Ilici 50 posjetili smo u terminu između ručka i večere. Taj termin je prilično neatraktivan, u lokalima tada vlada zatišje između ta dva obroka. Situacija u Soi Fusion Bar restoranu bila je sve samo ne takva – restoran je bio pun, a svako malo svratio je po neki dostavljač odnosivši hranu krajnjim korisnicima.
Veći dio tima restorana prije nekoliko dana se vratio s gastroputovanja po Tajlandu i puni dojmova kreću u novo uzbudljivo polugodište koje je pred njima.

Prošireni jelovnik izvrsnih jela i odlično uigran mladi tim

U Soi Fusion Baru kuhaju uglavnom azijska jela, iako se ne žele ograničiti “samo” na to.
S početnih pet jela jelovnik je u prvih pola godine rada narastao na petnaestak jela. Sudeći po razgovoru s osobljem bit će tu još promjena. Kako nam se čini sve promjene idu na bolje. Uskoro mijenjaju jelo zeleni curry u nazovimo ga crvenožuti curry. Bit će tu dodavanja još nekih noviteta, ali na tome još rade.Podsjetimo, izvrstan tim dio kojeg smo i ovaj put vidjeli na djelu, čine troje suvlasnika: chef konzultant Vid Nikolić koji je postavio jelovnik, Vedran Gulin – izuzetni koktel majstor i konzultant te Ana Horvat koja je mlada menadžerica restorana – ali već prepuna iskustva i izuzetne energije. Uz njih tu su i stupovi restorana u kuhinji – chef Dino Popović, čovjek koji uz chefa Juricu Čičeka i suradnike neumorno izbacuje vrlo dotjerane tanjure.Ovaj put jeli smo Edamame hummus, Tonkotsu ramen, Kung Pao te za desert Sticky Toffee.

Soi Fusion

Edamame hummus – namaz uobičajeno od slanutka u ovoj izvedbi je od edamame – mlade soje. Uz dodatak kumina i korijandera te hrskavo prženog tijesta za gyoze ovo vegetarijansko predjelo je na nas ostavilo izvrstan dojam.
Edamame smo inače jeli uglavnom u mahunama ili samostalno ili kao dio nekih jela (većinom jušnih) u azijskim restoranima izvan Hrvatske. Ova “hummus” varijanta je maštovita i izuzetno ukusna.
Ono što posebno želimo pohvaliti je da jela koja su dolazila na stol zbilja nije trebalo dodatno začinjavati – bila su vrlo uspješno balansirana.

Kada smo kod tijesta za gyoze, porciju od 5 komada gyoza podignuli su na 6 komada. Naručujete li porciju po pola uz neka druga jela, od sad se nećete morati pohrvati s parterom/icom za zadnji komad.

Ramen

Ramen je nova priča na Soi Fusion Bar listi jela. Dolazi u S ili L veličini porcije. Naša je bila L i priznajemo kako se radi o izdašnoj količini koja će zadovoljiti i one koji dođu prilično gladni.

Ramen

Tonkotsu ramen, znalački skuhana gusta japanska juha, sastoji se od svinjskog temeljca, goma tare sezamovog umaka, glaziranog carskog mesa, raženih rezanaca, mariniranih shiitake gljiva, bambusa, ramen jaja, mljevene miso piletine, enoki gljiva te mladog luka.

Ramen je u Hrvatskoj prilično popularan, a s obzirom da je ovo jedan od boljih koje smo probali kod nas sigurno je pogodak uvesti ga na listu jela. Hoće li biti još neka opcija (vegetarijanska ili nešto treće) – ovaj tren nam nije poznato. Naša preporuka je da idu i u tom smjeru, uz dodavanje još ponekog klasika azijske gastro scene, poput neke juhe (Tom Yum npr.), Pad Thaia itd.
Inače, neka jela s trenutnog jelovnika ili jesu (tofu gyoze i spomenuti edamame hummus) ili mogu doći kao vegetarijansko jelo (oba odlična – Tuna poke te Dan Dan Noodles – potonji nas je oduševio na nedavnom adventskom Fuliranju).

Kung Pao

Kung Pao – zapečeno carsko meso – naš je favorit.

Soi Fusion

Bez obzira što je sve što smo ovaj put jeli u Soi Fusion azijskom gastro kutku bilo za veliku pohvalu, ovo izuzetno delikatno meko meso – divno zapečeno te obavijeno korejskim BBQ umakom, uz kikiriki crumble sa čvarcima i prženim lješnjacima, mladim lukom, kimchijem, ramen jajem, avokadom i sushi rižom pripremljeno je savršeno.
Naručili smo dvije male porcije.

Carsko meso svinjetine baš kao, primjerice, otoro tuna (oboje mesa s velikim udjelom masnoće), uz pravu obradu postaju vrhunac užitka. Ovaj u vidu carskog mesa svinjetine upravo je briljantno složen uz kimchi, kiselkasti fermentirani kupus na korejski način te ostatak sastojaka koje smo nabrojali iznad. Ovo jelo zaslužuje čistu desetku.

Desert Sticky Toffee

I kada smo već dvojili uzeti desert ili ne (jela iznad na nas su već ostavila osjećaj zadovoljstva, ali i sitosti) rekli smo svečano Da vrućem kolaču od datulja, s toffee umakom od palminog šećera i slatkog vrhnja te sladoleda od vanilije povrh. I super da smo mu rekli Da, jer je odličan.

Sticky Toffee

Taj spoj toplog kolača, vrućeg umaka i hladnog sladoleda je bilo vrlo pozitivno iznenađenje – pogotovo dio kolača koji je jako zanimljivog okusa i toffee umaka koji funkcioniraju izvrsno. Sladoled ih dodatno umiri neutralnijim okusom, s obzirom da se radi o prilično slatkom desertu.
Ali, vjerujte, jako dobrom.
Stavili su i dodir burbona koji smo prvo (krivo) pripisali sladoledu. Ovaj sladoled ipak nema Toliku moć.

U Soi Fusionu koji je docimer Swanky Baru možete u isto vrijeme vidjeti mlade ljude koji se drže za ruke i jedu Katsu piletinu (to nismo mi, mi smo romantični tek prema tanjurima), nas koji pokušavamo biti urbani i ne skočiti u neki od odličnih tanjura koji su nam došli na stol, ali i ekipu koja upravo proslavlja 45 godina od mature u jednoj od zagrebačkih srednjih škola.


Čini se kako Soi Fusion Bar ima puno zadovoljnih stalnih gostiju i to nam je drago vidjeti. S obzirom da smo i mi unutar prvih 6 mjeseci rada tamo jeli 4, 5 puta, uopće nas ne čudi ta informacija.

Uz ovo iskustvo godila nam je i osvježavajuća soda s limunskom travom koju sami proizvode.
Cijene jela su: Edamame Hummus 35 kuna, Tonkotsu Ramen 65 kuna S, 80 kuna L, Kung Pao 75 kuna L, Sticky Tofee 32 kune, soda s limunskom travom 15 kuna.

U restoranu, osim stolova, imaju i miks šanka i chef’s table varijante, za kojim stane 4 – 5 ljudi. S obzirom da imaju otvorenu kuhinju, s tih mjesta se najbolje može doživjeti rad kuhara.

Soi Fusion


A ovi su okretni, mladi i vrlo vedri. Ovih sat i pol proteklo je u vrlo pozitivnoj “vibri”, spoju dobrih energija tima i slavljenika mature – a mi smo onda, što ćemo, gledali da sve to ne pokvarimo.
Okusi koje možete probati u ovom restoranu bolji su od mnogih koje smo imali prilike jesti i u samoj Aziji. Ukoliko već niste bili tamo, nemojte to propustiti.

SOI FUSION, Ilica 50 (dvorište, prizemlje)
Radno vrijeme: pon.-četv. 12-23h, pet.&sub. 12-23:45h, nedj. zatvoreno
Kontakt: 091 916 2101

Instagram: link

Review overview

HRANA9
USLUGA9
ATMOSFERA9

Summary

9