Le Kolač, boutique slastičarnicu ultramaštovitog Roberta Hromalića, pratimo i prije nego se osamostalila i skrasila uz Vlašku ulicu, na malenom Petretićevom trgu broj 3.


Veseli smo što možemo ustvrditi, nakon što je prošlo godinu dana kako su na ovoj lokaciji te nakon što smo probali sve njihove kolače u trenutnoj ponudi – kolači su najbolji do sad. Još su kvalitetniji i ukusniji, jednostavno su više seksi (i to baš pred Valentinovo).


Uz to, Hromalić sve više ponudu orjentira na zdraviju, organsku, na bio čokolade i domaće lješnjake, ima i dva kolača bez glutena, kao i veganski.

Le Kolač

Novost im je i ponuda personaliziranih torti za sve prigode, koje se trebaju naručiti tjedan dana unaprijed.
Sami birate veličinu, vrstu biskvita, vrstu punjenja (ganache, mousse, paste, karamel, voće, čokolada, lješnjak, badem, kokos…), glazuru (mat, sjajnu, boju,…), vizual (logo, fotografiju, poruku,…) te dekoraciju (meringu, prženi kakao, čokoladni prsten,…).
Uz to, novost je i da im kolači imaju dvije kune nižu cijenu ukoliko ih jedete u lokalu, nego nosite li ih “za van”. Moramo priznati da smo takvu, no obratnu logiku (skupljeg proizvoda ukoliko se konzumira u lokalu) često vidjeli u inozemstvu, primjerice u Italiji. Vjerojatno se ovdje radi o momentu ambalaže, ne vidimo drugi razlog.

Testirali smo sve kolače i evo našeg suda.

Devet kolača, devet različitih iskustava

Različitih, ali redom vrlo pozitivnih.
Kada smo iznad napisali kako su kolači još više seksi, tom dojmu (osim okusa) konačno doprinosi i nova ekološki prihvatljiva ambalaža, koja je potpuno od recikliranih materijala.

Tart karamel badem
Ovo je kolač koji nam je u top 3, potpuno neočekivano. No, kad nešto ima ovako božansku kremu karamela s vanilijom uz fino prhko tijesto, praline pastu od badema i cvijeta soli uz ganache od bademova mlijeka i bijele bio čokolade – nakon što mu presudite vilicom popola i otkrijete unutrašnjost – probajte ne skočiti na njega. Izvrstan!

Le Kolač tart badem

Flan soja kokos
Veganski, lagan, a opet punog okusa miksa kokosovog i sojinog mlijeka te vanilije, obavijen prhkim tijestom od integralnog zobenog brašna.
Fora nam je kako nas je čak i ovaj veganski uradak uspio okusom vratiti u djetinjstvo i fine kreme koje su pripremale bake. Interesantno je kako Hromalić koketira s okusima koji su dio tradicije, iako izvedbu zapakira moderno, svjetski.

Lješnjak
Ah, naša prva ljubav. A za nju uvijek ima mjesta u našim srcima. Uz sada već legendarnu (kad prije?) pastu od pečenih lješnjaka (bio hrvatski lješnjaci) i opet izniman karamel s vanilijom te nemalo brončano obojanu čokoladnu glazuru, ovaj kolač je jedna od perjanica Le Kolača.

Čokoladna tonka
Iznimno elegantno odrađen vizualno, moderan i klasičan ujedno. Bogat čokoladni okus uz izvrsnu teksturu krema i ribanu tonku povrh (koju nažalost nismo baš osjetili) čine ga čoko bombom.

Čokoladna tonka

Yuzu cheesecake
Novost, svjež u svakom pogledu. Kada okusu bavarske kreme od bio limuna, kremi od sira i yuzua (citrus koji podsjeća na mandarinu, no s puno više vitamina C od naranče i mandarine) dodate u središte i gel yuzu-menta, kada uz to pogledate još i izgled – svježina je zajamčena. Kiselkast i osvježavajuć. Odličan.

Le Kolač

Pita od jabuka
Uz Lješnjak, ovaj kolač je možda najpoznatiji široj publici Le Kolača. Nama je uz navedeni kolač jedan od omiljenih. Pečene jabuke s cimetom uz prhko tijesto, bogatu kremu s vanilijom i ganache od bijele bio čokolade su toliko dobro ukomponirani da smo gotovo vrisnuli uglas dok smo ga testirali.

Le Kolač

Ruby
Jedna od tri slastice, uz Griotte i Bajaderu koje je Hromalić osmislio u suradnji s Krašom ima zanimljiv gel od maline u srcu, mousse od Ruby čokolade, perle od jagode te glazuru od Ruby čokolade. Biskvit podno svega.

Le Kolač

Griotte
Vrlo dobra kombinacija čokoladnih komponenti i griotte višnje uz čokoladni karamel te kandiranu amarena višnju povrh.

Le Kolač

Bajadera
Ovaj kolač nas je iznenadio. Očekivali smo neke teže, gušće kreme. Nećemo sad ići tako daleko i reći kako smo očekivali gustoću u maniri paste od pečenih lješnjaka, ali…
Dočekale su nas elegantne kreme, elegantnije od same Bajadere (srećom to možemo reći i za izvedbu Ruby kolača, u slučaju Bajadere nismo sigurni je li nam ovo pobjeda ili ne – u svakom slučaju je lijepo ukomponirano i ukusno).

Bajadera

Zaključno o Le Kolač ponudi

Kao što smo naveli pri početku članka ovo je, po nama, najkvalitetnija ponuda koju je Hromalić lansirao do sad. To veseli, jer govori kako se kreće uzlaznom putanjom.
Ukoliko ste mislili da se nećemo osvrnuti na glazure, šteta, pogriješili ste.
Glazure u Le Kolaču su nas, uz izvrsne teksture u kolačima, podsjetile na naša lijepa iskustva iz pariškog raja – Pierre Hermé, kao i užitke iz udobne fotelje (ujedno i jedinog sjedećeg mjesta u lokalu) u L’éclair de Génie, opet u pariškom u Le Maraisu. Tanke, hrskave, precizne i uglađene.
Kolače butikne slastičarnice Le Kolač možete probati, osim u samom Le Kolaču, tek na još nekoliko lokacija. Jedna od njih je i Franko’s Street, mjesto s jednim od najboljih sushija u Hrvatskoj.

Veselit će nas pratiti i dalje razvoj našeg “pariškog” slastičara Roberta Hromalića u nadi da će držati razinu koju je uspostavio. Čestitamo rođendan Le Kolaču.

fotografije: Le Kolač

Le Kolač
Petretićev trg 3, Zagreb
tel.: 091/ 2966 667

radno vrijeme: pon – sub: 10-21h, ned: 9 – 15h
mail: info@lekolac.com
Instagram:
link