Grillanje doma, kako to lijepo zvuči…
Imamo sreću da u sklopu našeg ranča imamo i veliku terasu koju vam još nismo pokazali u našim objavama na portalu. Nismo je pokazali niti u Instagram ili Facebook objavama. Zato je ovo naše grillanje doma savršena prilika za to.

Balkon, terasa, lođa, kuhinja – sve može

Ako ste se odlučili za grillanje doma, a imate maleni stan i nemate balkon, mogli biste odustati od grillanja. Nemojte odustati!
Već smo vam u nekoliko navrata pokazali kako se vrlo uspješno na električnom roštilju može pripremiti ukusna riba, povrće ili meso i kobasice.
Vi koji imate kuću, a volite jela s roštilja, nemate izgovor ne nabaviti osrednji ili odličan roštilj na ugljen – i raspaliti vatru. Tako smo učinili i mi.


Grillanje doma

Svratili smo u naš Lidl i nabavili baš sve što nam je bilo potrebno za grillanje doma – brikete drvenog ugljena (13,99 kn), povrće na Lidlovoj tržnici i ponešto mesa (pileća prsa i zabatak – oboje smo otkoštili i kosti ostavili za sutrašnju juhu; uz to još i juneći roštilj mix – ćevape i pljeskavice).

Pileće meso smo posolili, popaprili i dodali 2 režnja češnjaka nekoliko sati prije pečenja (slobodno možete i večer ranije). Mljeveno meso je ionako već pripremljeno za bacanje na vatru – kasnije ćemo donijeti utiske.

grillanje doma

U Lidlu smo nabavili i, pokazalo se, odličnu mrežu za roštilj (34,99 kn). Iako je ova inicijalno zamišljena za pljeskavice, nama je poslužila za prvu turu pečenja – za miješano povrće. Elegantno, bez upadanja kroz rešetku. Bez gubitaka, ukratko!

Ražnjići i juneći mljeveni mix

Meso smo izrezali nekoliko sati prije pečenja i začinili ga. Tik pred stavljanje na roštilj kockice mesa iskombinirali smo u šarene ražnjiće sa svježe narezanim povrćem. Povrće, dakle, ne ide satima prije skupa s mesom i začinima.
Izgledaju lijepo i efektno, a vrlo ih je jednostavno napraviti – samo trebate svježe povrće i svježe meso. I oštar nož (čuvaj prste!).
Pileće zabatke smo dodatno, pri kraju pečenja, lagano premazali domaćim BBQ umakom.

grillanje doma
Lidl grillanje

Na početku nismo bili sigurni hoće li nam briketi drvenog ugljena izdržati 3 runde pečenja (stavili smo 2/3 vreće). Nakon što su se dobro zagrijali i nakon što je roštilj postigao radnu temperaturu, ne samo da su potrajali do kraja pečenja, nego su žarili još i nakon toga.

Za kraj, kao četvrtu rundu, stavili smo i nekoliko šnita kruha sa sjemenkama s nekoliko kapi maslinovog ulja. Divota.
Ćevapi su pikantni i priznajemo kako smo vrlo pozitivno iznenađeni kako su uspješno umiješani. Slično je i s pljeskavicama.

Grillanje doma – odgovorno i ukusno

Trenutno još nije situacija za veća grupna druženja, ali grillanje doma uz najbliže itekako je poželjno, a ako se nas pita – i potrebno.

Nije nam to samo hrana za tijelo, nego i za dušu. Neka vrsta slobode.
Slično osjećamo grillali na terasi ili u kuhinji na električnom roštilju.

U mirisima naših delicija uživala je i Bonnie, naša najmlađa članica tima koju smo vam nedavno predstavili na Instagramu. Opaska: prepoznat ćete ju lako – ima četiri šapice.

grillanje doma

Uz odlično crno vino neki su pili hladnu limunadu, dok se Bonnie odlučila za vodu iz srebrne zdjelice.

grillanje doma

Druženje uz glazbeni program nastavilo se do kasno uz noć uz diskretno svjetlo lampi i svježe jagode uz mirisni Rosé. A vi? Kada i s kim vi grillate?

fotografije: Eat Out Zagreb